Krisen kradser: Staten sænker temperaturen
Krisen kradser: Staten sænker temperaturen
Det var en dyster melding, som klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) torsdag havde med til danskerne på et pressemøde.
Til vinter risikerer vi at stå og mangle energi. Den gode nyhed er, at der i øjeblikket ikke er problemer med energiforsyningen i Danmark.En st ribe tiltag iværksættes nu for at stille os bedst muligt. Blandt andet sænkes temperaturen i statens bygninger til 19 grader.
- Situationen er så alvorlig, at tiden er kommet til næste skridt. Vi har brug for at spare på energien, og vi har brug for at gøre det nu. Til det formål har vi besluttet, at det offentlige skal gå forrest, lød det fra Dan Jørgensen på et pressemøde i Eigtveds Pakhus i København.
Særlige hensyn til særlige behov
Normalt har temperaturen ligget på mellem 21 og 23 grader, men det ændres altså nu. Plejehjem, vuggestuer og hospitaler slipper dog.
- Dér er det fint, hvis man kan spare på energien. Men der er også særlige behov, hvor man må tage særlige hensyn. Derfor er de altså undtaget for disse tiltag, sagde ministeren.
Derudover skal statslige bygninger slukke for belysning, der kun tjener et æstetisk formål, ligesom fyringssæsonen bliver reduceret.
Priserne på energi er steget markant den seneste tid, hvilket blandt andet skyldes, at Rusland leverer mindre gas efter krigen i Ukraine.
Samtidig har vejrforholdene til vind- og vandkraft ikke været så gunstige til at producere energi.
Professor: Den rette vej
De nye tiltag er ifølge Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, den helt rigtige vej at gå:
- Det er et stort skridt, man har taget her - og også et vigtigt skridt, siger han og peger på, at man løbende skal se på, om der skal gøres mere.
Brian Vad Mathiesen mener, at EU bør øge sit mål om, at landene reducerer deres forbrug af gas med 15 procent i perioden fra 1. august i år til 31. marts næste år.
Ifølge professoren betyder det noget, at det offentlige nu går foran:
- Det her betyder, at prisen ikke bliver så ekstremt høj, og at færre virksomheder må lukke fuldstændig ned, når vi sparer på den her måde, siger han.
Fyldte gaslagre og forbrugskampagne
For at være så godt rustet som muligt til vinteren er der arbejdet på at fylde de danske gaslagre op. De er aktuelt næsten helt fyldte.
Energistyrelsens direktør, Kristoffer Böttzauw, slog på pressemødet fast, at man ikke forventer at måtte afbryde strømmen i løbet af vinteren.
Kort fortalt er de vigtigste spareråd at gøre sit hus klar til vinteren. Det kan være at sætte tætningslister i vinduerne, at isolere bedre, at skrue ned for varmen og at begrænse brugen af varmt vand.
Der skrues nu op for en kampagne, så alle bidrager til at begrænse forbruget.
- Kort fortalt er de vigtigste spareråd at gøre sit hus klar til vinteren. Det kan være at sætte tætningslister i vinduerne, at isolere bedre, at skrue ned for varmen og at begrænse brugen af varmt vand, lød det fra direktøren.
På pressemødet blev der også præsenteret en statslig garantiramme på 100 mia. kr., som skal sikre landets energiselskaber.
Deres pengebeholdning kan blive udfordret af de høje energipriser, da de skal stille sikkerhed, når de handler energi. Men de får altså en hjælpende hånd.
De vil kunne få statsgaranti på banklån, hvis de får brug for at skaffe store pengebeløb nu og her.
Sådan vil det offentlige spare på energien
- Temperaturen i offentlige kontorbygninger og lignende sænkes til 19 grader. Normalt er den mellem 21 og 23 grader.
- Der er dog undtagelser, da for eksempel hospitaler, plejehjem og vuggestuer ikke skal skrue ned for varmen.
- Udendørsbelysningen ved statslige bygninger, der kun tjener et æstetisk formål, bliver slukket.
- Fyringssæsonen bliver forkortet, så der først tændes for varmen, når temperaturen kommer under 19 grader.
- Der iværksættes også en kampagne blandt offentligt ansatte, der skal få dem til at spare mere.
Kilde: Pressemøde i Eigtveds Pakhus.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.