Klokken ringer ind for de små efter påske
Klokken ringer ind for de små efter påske
Efter påske begynder en langsom genåbning af Danmark. Vuggestue- og børnehavebørn samt elever i 0. til 5. klasse bliver de første, der så småt kan genoptage hverdagen, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde mandag aften. Det sker onsdag den 15. april.
Derimod skal eleverne fra 6. til 10. klassetrin stadig hjemmeskoles, og for 9. klasserne bliver der ingen afgangseksamen. De må i stedet forlade folkeskolen med deres årskarakterer.
Første skridt i kontrolleret åbning
Dermed er de første skridt taget til det, som regeringen kalder en kontrolleret genåbning af Danmark. Men det er betinget af, at alle fortsætter med at holde afstand, vaske hænder, nyse i ærmet, og i det hele taget passe på hinanden.
- Alt afhænger af vores adfærd. I første omgang hen over påsken, men også bagefter. Både privat og i arbejdssammenhæng. Da vi lukkede Danmark, sagde jeg, at vi hellere ville gå et skridt for langt, end et skridt for kort. Nu ved genåbningen vil vi hellere gå et skridt for kort, end et skridt for langt, siger Mette Frederiksen.
Når børnene skal tilbage, kan forældrene genoptage deres arbejde, men de får også et 'kæmpe ansvar' for at sætte struktur på børnenes nye hverdag, siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.
- I skal forklare børnene, hvorfor de skal holde afstand i børnehaven eller skolen. I skal have en ny struktur på hverdagen. Det er jeg sikker på, at I kan finde ud af.
Fra nedlukning til forsigtig åbning
- 6. marts aflyses arrangementer med flere end 1.000 personer. Samtidig frarådes håndtryk, kys og kram.
- 10. marts anbefales det at undgå offentlig transport i myldretiden.
- 11. marts lukkes skoler og institutioner. Offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem. Forsamlinger på flere end 100 personer forbydes.
- 13. marts frarådes ikke-nødvendige rejser ud af landet. Samtidig lukker landets grænser.
- 17. marts forbydes forsamlinger på over ti personer. En lang række butikker og restauranter lukker.
- 30. marts varsler Mette Frederiksen, at Danmark kan være på vej mod en gradvis og kontrolleret genåbning efter påske, hvis befolkningen fortsætter med at udvise fornuftig adfærd.
- 5. april siger Mette Frederiksen i et interview med DR, at genåbningen kan strække sig i månedsvis.
- 6. april oplyser Mette Frederiksen, at de yngste skoleelever og børn i daginstitutioner efter påske så småt kan vende tilbage til hverdagen.
Kilde: Ritzau
Forældrene får dog hjælp fra institutionerne, som skal sørge for, at legetøjet vaskes to gange om dagen, ligesom frokosten så vidt muligt skal spises i det fri.
Det er nogle af de råd, der skal sikre, at så få børn som muligt, bliver smittet, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
Mens der er godt nyt for mange børnefamilier, så må mange andre vente. Herunder restauranter, caféer, barer, massører og frisører. For dem kan en genåbning først komme på tale i en næste fase.
- Hvis vi lykkes med allerførste fase, vil det være en prioritet for os at lempe restriktionerne i næste fase, siger Mette Frederiksen.
Offentligt ansatte skal fortsat arbejde hjemmefra
Også de offentligt ansatte kommer i anden omgang. De skal fortsat arbejde hjemmefra efter påske.
Det er en uge siden, at Mette Frederiksen første gang gav håb om, at Danmark efter påske gradvist kan vende tilbage til tiden før corona. Men kun hvis befolkningen fortsætter med at udvise fornuftig adfærd, lød det.
Politisk har der de seneste dage været utilfredshed med, at partierne ikke er blevet inddraget i regeringens beslutninger om, hvordan genåbningen skal forløbe. Det kan måske forklare, at Mette Frederiksen mandag eftermiddag i mere end to timer holdt møder med partilederne om planen.
Den blev fremlagt samme dag, som den østrigske regering, som den første i Europa, løftede sløret for en gradvis genåbning.
Her vil politikerne tillade butikker på mindre end 400 kvadratmeter at genåbne. Fra 1. maj vil alle øvrige butikker, indkøbscentre og eksempelvis frisører også få lov at lukke kunder ind.
Sådan vil regeringen genåbne Danmark
- Fra 15. april vi de mindste kunne komme i vuggestue, børnehaver, fritidsinstitution og skole. Det drejer sig om skoleelever fra 0. til 5. klasse.
- Børn og voksne skal være så meget ude, som det kan lade sig gøre. De skal holde afstand, der skal gøres rent, og er man syg, skal man blive hjemme.
- 6.–10. klasse skal fortsat have undervisning hjemme frem til 10. maj. Det samme gælder for efterskolerne.
- De afsluttende eksaminer for folkeskolens afgangselever aflyses. I stedet vil den seneste årskarakter gælde.
- Gymnasiale uddannelser åbner for de elever, der er på de afsluttende niveau, for at de kan afslutte deres uddannelse til sommer. Det gælder for 3.g, 2.hf, eux-elever og ASF-klasser (Autisme Spektrum Forstyrrelser).
- Forbud mod store forsamlinger gælder til den 31 august. Det vil blandt andet ramme musikfestivaler og markeder.
- Erhvervsdrivende - herunder restauranter, barer, massører og frisører vil fortsat være lukkede frem til 10. maj. Regeringen vil se på, om de kan genåbne i 'næste fase'.
- Den forlængede nedlukning gælder også storcentre, overdækkede arkader, natklubber og vandpibecaféer, for at nævne nogle.
- Privatansatte kan møde på arbejde igen, forudsat at det foregår sundhedsfagligt forsvarligt.
Kilde: Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.