FV22’s hovedkamp står på toppen af Jylland: Statsministeren mod hende der blev stemt ud
FV22’s hovedkamp står på toppen af Jylland: Statsministeren mod hende der blev stemt ud
Det midt-/nordjyske område rummer eksempler på alle former for dramaer, der kan forekomme i en valgkamp. Venstre, De Konservative, De Radikale, til dels Socialdemokratiet og måske også SF er i partiinterne kampe om pladserne, og Dansk Folkeparti og Alternativet er i overlevelseskamp.
Statsministerpartiets stemmer skal fordele sig på den helt rigtige måde, hvis alle genopstillede skal kunne fortsætte, så det sker sikkert ikke. Liberal Alliance har kun én genopstiller i alle tre storkredse, han er til gengæld en superstar der vil få mange nye mandater med sig.
Tre storkredse, 60 mandater at fordele
FV22-valgkampen har budt på flere overraskende udviklinger siden valgudskrivelsen. Så hvordan ser det ud her i opløbssvinget? Kommunen.dk giver i en mini-serie et overblik over kandidaternes chancer, især de nuværende folketingsmedlemmer, men også mulige nye.
Overblikket er fordelt over tre artikler, en for hver af de områder, der deles om de 175 kontinentaldanske mandater. I dag Midtjylland-Nordjylland med 60 mandater fordelt på 46 kredsmandater til storkredsene Østjylland (18), Vestjylland (13) og Nordjylland (15) foruden 14 tillægsmandater til fordeling mellem alle tre storkredse.
Den mest prominente af alle ikke-genopstillede er Folketingets formand Henrik Dam Kristensen, den ene af de syv partiet fik valgt i Østjyllands Storkreds ved FV19. De tilbageværende seks er Nicolai Wammen, Leif Lahn Jensen, Camilla Fabricius, Jens Joel, Malte Larsen og Daniel Toft Jakobsen. Hvem der eventuelt kunne true en af dem eller måske nappe et ekstra mandat, er helt åbent.
Hos Alternativet er Torsten Geil det gode eksempel på at hænge i med det yderste af neglene, men om det er nok, afhænger ikke kun af ham selv men af partiets overlevelse i det hele taget. Hos Dansk Folkeparti kæmper Anders Vistisen en lignende kamp for at hans parti får endnu en chance.
I Liberal Alliance er situationen nærmest den modsatte. Fra næsten-udslettelse ved FV19 og tiden derefter står partiet til en betydelig fremgang, der i meget stort omfang er partiformand Alex Vanopslaghs fortjeneste. Han vi formentlig hente så mange personlige stemmer, at det bliver marginaler der afgør, hvem han ellers kan trække med ind.
Også Enhedslisten stiller med en (de facto) partileder, Mai Villadsen, der er flyttet hertil fra Nordsjællands Storkreds. Hun kommer nok til at blive den eneste, der får et mandat.
Interne opgør i R, K, SF og V
De Radikale døjer ved FV22 stadig med eftervirkninger af den tidligere politiske leder Morten Østergaards abrupte #metoo-exit. Andreas Steenberg er skiftet hertil fra Vestjyllands Storkreds, og det er formentlig dårligt nyt for både Katrine Robsøe, der blev valgt ved FV19, og Susan Kronborg, der kom ind da Morten Østergaard røg ud.
Hos De Konservative er situationen ikke meget anderledes, her får Mona Juul konkurrence fra Marcus Knuth, der siden FV19 har skiftet både parti og storkreds fra henholdsvis Venstre og Sjælland, og fra Kristendemokraternes tidligere formand Isabella Arendt. Til dem bliver der formentlig kun et enkelt mandat at kæmpe om.
Lidt mere luksuriøst er det tilsvarende problem hos SF, hvor Kirsten Normann Andersen og Charlotte Broman Mølbæk får konkurrence af eks-alternativist Rasmus Nordqvist. Det vil kræve fremgang til SF, hvis alle tre skal lykkes. Sikrest er Kirsten Normann Andersen.
Venstre er forskånet for tilkommende kandidater, her er tværtimod to kandidater forsvundet af sig selv. Det er Britt Bager, der er blevet konservativ, og Fatma Øktem, der ikke ville være med denne gang. Tilbage er Jakob Ellemann-Jensen, Michael Aastrup Jensen, Troels Lund Poulsen og Heidi Bank, hvoraf især sidstnævnte har brug for en god portion held for at blive genvalgt.
For Nye Borgerlige genopstiller Lars Boje Mathiesen, der kan regne sig som sikker. Hvem han eventuelt kan få følgeskab af, er helt åbent. Danmarksdemokraterne stiller med Hans Kristian Skibby, en af afhopperne fra Dansk Folkeparti, og også her er resten af feltet helt åbent.
Lokalpolitikere vil også være med
Den førnævnte Hans Kristian Skibby er foruden folketingsmedlem også byrådsmedlem i Hedensted.
Derudover opstiller følgende byråds- og regionsrådsmedlemmer: Fra Nye Borgerlige Lars Axel Nielsen, Randers, Jens K. Lundager, Norddjurs, Karina Kirk, Skanderborg, og Inger-Marie Tryde, Midtjylland, fra De Konservative Charlotte Green, Favrskov, Anders Krojgaard Lund, Horsens, og Søren Vanting, Hedensted, fra Dansk Folkeparti Nick Zimmermann, Randers, og Michael Nedersøe, Horsens, fra Socialdemokratiet Thomas Monberg, Horsens, fra Venstre Jens Kloppenborg-Skrumsager, Rudersdal, fra SF Charlotte Vindeløv, Skanderborg, fra Enhedslisten Lisbeth Torfing, Horsens, fra De Radikale Hanne Roed, Midtjylland, fra Liberal Alliance Jens Meilvang, Norddjurs, fra Kristendemokraterne Birgit Jakobsen, Hedensted, og fra Alternativet Mira Issa Bloch, Skanderborg.
Partiformænd står til dårligt valg
Vestjyllands Storkreds er hjemsted for to partiformænd. Meget forskellige, men med det til fælles at valgdagen ikke bliver en fest for nogen af dem.
De Konservatives Søren Pape Poulsen gik ind i valgkampen med vinden i ryggen, men har den nu mod sig, mens det for Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne hele tiden har været op ad bakke. I modsætning til hende skal Søren Pape nok klare sig, men De Konservative skal ikke vente sig nogen erstatning for Orla Østerby, der blev løsgænger efter en #metoo-sag. Gitte Willumsen der kom i Folketinget, da Inger Støjberg blev stemt ud, og som inden da var skiftet til K, skal heller ikke forvente at få sit mandat forlænget.
Det ser anderledes roligt ud hos Socialdemokratiet, hvor Annette Lind, Mogens Jensen, Thomas Jensen og Anne Paulin genopstiller. Sidstnævnte kan muligvis udfordres af tidligere folketingsmedlem Karin Gaarsted, som dog er i konkurrence med byrådsmedlem Mette Nielsen fra Viborg. De opstiller i hver sin af to Viborgkredse og holdt hinanden ude af Folketinget sidst.
For mange om buddet hos V
I Venstre bliver der kamp om pladserne. Foruden fire genopstillede byder to nytilkomne sig til, og det er flere, end partiet kan få valgt.
Den sikre af de to nye er Søren Gade, der efter en omvej til Europa-Parlamentet vil hjem til dansk politik igen. Han har tidligere fået høje stemmetal og får det sandsynligvis igen. Den anden nye er Mads Fuglede, der sidst blev valgt i Københavns Omegns Storkreds, men som siden er flyttet til Vestjylland og nu vil forsøge sig her.
De fire genopstillede er Thomas Danielsen, Kristian Pihl Lorentzen, Carsten Kissmeyer og Kenneth Mikkelsen, sidstnævnte kom ind, da Kristian Jensen gik ud, og er den der står yderst. Heller ikke Carsten Kissmeyer skal dog føle sig for sikker.
Hos De Radikale har Andreas Steenberg med sit skifte til Østjyllands Storkreds gjort plads for Kathrine Olldag, men om hun kan bevare mandatet, er et åbent spørgsmål. Hun var sidst opstillet i Sjællands Storkreds.
Mindre partier ligger lunt
I SF er Signe Munk sikker på genvalg og kan måske få følgeskab af byrådsmedlem Karsten Filsø fra Holstebro, der to gange har vikarieret i Folketinget for samme Signe Munk.
Danmarksdemokraterne stiller med Dennis Flydtkjær, en af de frafaldne fra Dansk Folkeparti. Han er eneste kendte navn på partiets liste, men kan måske få følgeskab af en af de andre. Hvem er helt åbent.
Hos Liberal Alliance er Alex Vanopslagh skiftet til Østjyllands Storkreds, og det giver efter alt at dømme et mandat til den nye spidskandidat Carsten Bach, der tidligere har været folketingsmedlem for partiet. Måske kan det blive til endnu et mandat, til hvem er helt åbent.
Enhedslisten står til et enkelt mandat, det har hidtil været indehavet af Jakob Sølvhøj, men går denne gang til Maria Temponeras. Moderaterne stiller med Jeppe Søe, der som hårdtslående kommunikatør har været med i det nye parti fra starten.
Byrådspolitikere søger til landspolitik
Af de nævnte har foruden Mette Nielsen og Karsten Filsø også Gitte Willumsen byrådserfaring fra Silkeborg.
Desuden opstiller følgende byråds- og regionsrådsmedlemmer: Fra De Konservative Lennart Qvist, Ringkøbing-Skjern, Dina Raabjerg, Ikast-Brande, Trine Trærup Roungkvist, Silkeborg, Lise Bertelsen, Viborg, og Mogens Birkelund, Skive, fra Venstre Lone Kastberg, Viborg, og Ib Bjerregaard og Ulrich Fredberg, Midtjylland, fra SF Anders Bøge, Skive, og Niels Kristian Larsen, Ringkøbing-Skjern, fra Dansk Folkeparti Erling Præstekjær, Herning, og Lone Langballe, Midtjylland, fra De Radikale Johan Brødsgaard, Silkeborg, og Josefine Schlosser, Midtjylland, fra Enhedslisten Peter Sig Kristensen, Silkeborg, og Aksel Rosager Johansen, Viborg, og fra Socialdemokratiet Tina Mortensen, Lemvig.
Hovedkampen: Mette mod Inger
FV22’s hovedkamp kommer til at stå i Nordjyllands Storkreds mellem statsminister Mette Frederiksen og udfordreren af hele Folketinget, den udstemte Inger Støjberg. Men der er også lagt op til et internt drama i Venstre.
Hos Socialdemokratiet står Mette Frederiksen til ligesom sidst at få følgeskab af Bjarne Laustsen, Simon Kollerup, Flemming Møller Mortensen og måske også Ane Halsboe-Jørgensen, mens Rasmus Prehn forekommer mere usikker efter hans ikke helt driftssikre omgang med ministerielle kreditkort. Orla Hav genopstiller ikke, og det kan enten redde Rasmus Prehn eller give plads til en anden fra partiets liste.
Hos Danmarksdemokraterne står Inger Støjberg til et kanonvalg, der kan bringe forstyrrelser for flere andre partier. Hun sekunderes af Lise Bech, en af de frafaldne fra Dansk Folkeparti, og måske kan det blive til yderligere et mandat. Her er det åbent, om byrådsmedlem Peter Lindholt fra Aalborg, der er skiftet til Danmarksdemokraterne fra Venstre, eller Kristian Bøgsted, søn af det ikke genopstillede folketingsmedlem Bent Bøgsted, står stærkest.
Forskellige grader af (u)sikkerhed
I Venstre er der trængsel om pladserne. Seks mandater blev det til sidst, og selv om en af de valgte, Karsten Lauritzen, ikke genopstiller denne gang, er de tilbageværende fem mindst én for mange til at de alle kan blive genvalgt.
De fem er Preben Bang Henriksen, Marie Bjerre, Torsten Schack Pedersen, Anne Honoré Østergaard og Maja Torp, hvoraf sidstnævnte var den, der kom ind, da Karsten Lauritzen gik ud. Hun skal nok ikke regne med at fortsætte, men heller ikke Anne Honoré Østergaard ser sikker ud, selv om hun har overtaget Karsten Lauritzens opstillingskreds.
Blandt de mindre partier står Enhedslistens Peder Hvelplund helt sikkert og De Konservatives Per Larsen formentlig til genvalg, mens der er udsigt til rokader hos SF og De Radikale. SF’s Lisbeth Bech-Nielsen er skiftet til Københavns Storkreds og giver dermed plads for byrådsmedlem Theresa Berg Andersen fra Vesthimmerland. De Radikales Marianne Jelved genopstiller ikke, og hendes mandat vil Christian Friis Bach forsøge at overtage efter en otte år lang pause fra Folketinget.
Liberal Alliance var tæt på at få valgt en nordjysk kandidat ved FV19 (Christina Egelund), så spidskandidaten denne gang, Sólbjørg Jakobsen, står til at blive valgt. Hos Nye Borgerlige regnes det nordjyske regionsrådsmedlem Kim Edberg Andersen for et relativt sikkert bud på et mandat. Dansk Folkeparti står svagt med tidligere folketingsmedlem Christian Langballe som bedste bud, hvis det skulle lykkes.
Nordjyllands Storkreds byder tillige på et folketingsmedlem for Frie Grønne, Susanne Zimmer, der blev valgt for Alternativet sidst. Hun har ikke en chance. Hvis Alternativet har, er det helt åbent hvem.
Mange med byrådserfaring
Af de nævnte har foruden Peter Lindholt, Theresa Berg Andersen og Kim Edberg Andersen også Maja Torp byrådserfaring fra Aalborg og Anne Honoré Østergaard og Per Larsen erfaring som nordjyske regionsrådsmedlemmer.
Derudover opstiller følgende byråds- og regionsrådsmedlemmer: Fra De Konservative Lene Brix Kjelgaard Jensen, Thisted, Mette Jensen, Hjørring, Karsten Skov Petersen, Læsø, Mikkel Højsleth, Rebild, Jens-Henrik Kirk, Mariagerfjord og Nordjylland, og Mia Tang, Dragør, fra Enhedslisten Janne Toft-Lind og Susanne Flydtkjær, Nordjylland, Runa Friis Hansen, Brønderslev, og Malene Ingwersen, Mariagerfjord, fra Nye Borgerlige John Bjerg, Jammerbugt, Brian Nielsen, Thisted, og Lars Rem, Vesthimmerland, fra SF Henning Jørgensen, Brønderslev, og Peder Larsen, Mariagerfjord, fra De Radikale Daniel Nyboe Andersen, Aalborg, og Pia Elberg, Rebild, fra Venstre Mette Hardam, Frederikshavn, fra Socialdemokratiet Per Husted, Mariagerfjord, fra Liberal Alliance Martin Bech, Brønderslev, fra Dansk Folkeparti Carsten Ullmann Andersen, Brønderslev, fra Alternativet Joachim Plaetner Kjeldsen, Thisted, og fra Kristendemokraterne Karlo Brondbjerg, Herning.
Artiklen er den tredje og sidste i en mini-serie om FV22-kandidaternes valgchancer område for område. Læs eller genlæs de første artikler om FV22-kandidaterne i Hovedstaden og Sjælland-Syddanmark.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.