Kommunen.dk
MENU

Ulige kamp om mandaterne i Hovedstadens storkredse

Partiskifteren Ida Auken skaber røre om stemmefordelingen i sit nye parti.

Ulige kamp om mandaterne i Hovedstadens storkredse

Partiskifteren Ida Auken skaber røre om stemmefordelingen i sit nye parti.
Nærmest symbolsk konfronterer Ida Auken her med sit stilladsbanner de to S-topscorere fra FV19 i Københavns Storkreds. Hendes eget personlige stemmetal dengang lod ikke noget tilbage, men det var for R.
Nærmest symbolsk konfronterer Ida Auken her med sit stilladsbanner de to S-topscorere fra FV19 i Københavns Storkreds. Hendes eget personlige stemmetal dengang lod ikke noget tilbage, men det var for R.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Foruden koryfæerne fra diverse partier indtager partiskifteren Ida Auken en nøglerolle, når mandaterne skal fordeles i Københavns Storkreds. Hendes skift fra De Radikale til Socialdemokratiet giver potentielt luft hos R og potentiel trængsel hos S.

Pernille Rosenkrantz-Theil, Peter Hummelgaard og Lars Aslan Rasmussen er de nuværende indehavere af Socialdemokratiets tre kredsmandater. Da Ida Auken var radikal, var hendes personlige stemmetal stort nok til at hun kunne have taget et af dem, så hvis hun er lige så populær i sit nye parti, står Lars Aslan Rasmussen yderst til at blive skubbet ud eller eventuelt overleve på et tillægsmandat. Som debutant opstiller desuden Rasmus Prehns datter Nikoline Prehn, der muligvis kan skabe yderligere røre i rækkefølgen.

Hovedstaden. Fire storkredse, 51 mandater

FV22-valgkampen har budt på flere overraskende udviklinger siden valgudskrivelsen. Så hvordan ser det ud her i opløbssvinget? Kommunen.dk giver i en mini-serie et overblik over kandidaternes chancer, især de nuværende folketingsmedlemmer, men også mulige nye.

Overblikket er fordelt over tre artikler, en for hver af de områder, der deles om de 175 kontinentaldanske mandater. I dag Hovedstaden med 51 mandater fordelt på 40 kredsmandater til storkredsene København (17), Københavns Omegn (11), Nordsjælland (10) og Bornholm (2) foruden 11 tillægsmandater til fordeling mellem alle fire storkredse.

Også i SF er der udsigt til trængsel. De tre nuværende indehavere af partiets mandater i København er Pia Olsen Dyhr, Carl Valentin og Halime Oguz, men de får konkurrence fra Lisbeth Bech-Nielsen, der hidtil har været valgt i Nordjylland. Halime Oguz står umiddelbart svagest, men med fremgang til SF har hun måske alligevel en chance.

De Konservatives udsigt til mandatvækst er sløjet kraftigt af, så den tidligere LA-MF Laura Lindahl kan sandsynligvis kun blive valgt for sit nye parti ved at vinde mandatet fra dets  nuværende indehaver Karina Ammitzbøll. Laura Lindahl har afsæt i et godt valg til Frederiksberg Kommunalbestyrelse, men intet er sikkert.

Dark horse hos Venstre

Hos Venstre står konkurrencen om mandaterne mellem de tre nuværende indehavere Jan E. Jørgensen, Martin Geertsen og Anne Rasmussen, der kom ind da Tommy Ahlers gik ud. Hun spås ikke store chancer. En dark horse er europaparlamentsmedlem Linea Søgaard-Lidell, der gerne vil hjem til dansk politik.

Hos De Radikale kan både Ida Aukens og den daværende partifælle Jens Rohdes partiskift blive redningen for den eneste tilbageværende indehaver af et københavnsk R-mandat, Samira Nawa. Hun udfordres dog af endnu en partiskifter, Carolina Magdalene Maier, der frem til FV19 var folketingsmedlem for Alternativet, og af Klaus Bondam, der for år tilbage var københavnsk borgerrepræsentant og fagborgmester.

Hos Liberal Alliance står Ole Birk Olesen til sikkert genvalg, muligt med følgeskab af Charlotte Nellemann eller Alexander Ryle, der forgæves forsøgte sig i henholdsvis Tårnby og København ved KV21. For Moderaterne er tidligere teaterdirektør Jon Stephensen spidskandidat og derfor bedste bud.

De meget sikre og de meget usikre

Enhedslisten fik tre københavnske kredsmandater ved FV19, og hvis det går lige sådan i år, tilfalder de denne gang Pelle Dragsted, Rosa Lund og Jette Gottlieb. Falder der tillige et tillægsmandat af også denne gang, dikterer partilisten at det går til Leila Stockmarr.

Usikkerheden er større hos Dansk Folkeparti, hvor det tidligere folketingsmedlem Kenneth Kristensen Berth formentlig er bedste bud til at overtage den frafaldne Peter Skaarups mandat - hvis partiet overhovedet kan genvinde det. Tilsvarende i Alternativet, hvor politisk leder Franciska Rosenkilde skal forsøge at redde Uffe Elbæks mandat hjem.

Danmarksdemokraterne og Nye Borgerlige stiller med lutter uprøvede kandidater, og her kan eventuelle mandater tilfalde hvemsomhelst. Også Kristendemokraternes kandidater er uprøvede og har formentlig lige så dårlige chancer for et mandat som Frie Grønne, selv om sidstnævnte stiller med sin frontfigur Sikandar Siddique.

Lokalpolitikere går efter landspolitik

Af de nævnte har foruden Laura Lindahl også Jan E. Jørgensen supplerende kommunal baggrund på Frederiksberg, Ole Birk Olesen og Franciska Rosenkilde i København, Pelle Dragsted på Frederiksberg og Kenneth Kristensen Berth i Vallensbæk, mens Martin Geertsen desuden er regionsrådsmedlem i Hovedstaden.

Derudover opstiller en lang række sandsynligvis chanceløse kommunalbestyrelses- og regionsrådsmedlemmer, fra De Konservative Helle Bonnesen og Helle Jønch, København, Nikolaj Bøgh, Frederiksberg, Martin Wood Pedersen, Dragør, og Nicola Emily Larsen, Rudersdal, fra Socialdemokratiet de tidligere folketingsmedlemmer Mette Reissmann og Yildiz Akdogan, København, fra Enhedslisten Ibrahim Benli, Herlev, og Dorthe Hecht, Tårnby, fra Venstre Claus Buch, København, fra De Radikale Ruben Kidde, Frederiksberg, og Thomas Rohden, Hovedstaden, fra SF Klaus Mygind, København, og Sadek Al-Amood, Hovedstaden, fra Nye Borgerlige Niels Peder Ravn, København, fra Dansk Folkeparti Paw Karslund, Tårnby, og fra Alternativet Christina Olumeko, København. 

I kamp for overlevelse

I Københavns Omegns Storkreds er der lagt op til flere overlevelseskampe. Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt skal opsamle stemmerne efter Pia Kjærsgaard, der er skiftet til Sjællands Storkreds.

Hos De Konservative havde Rasmus Jarlov to opstillingskredse sidst og har måttet afgive den ene til Britt Bager, der sidst blev valgt i Østjylland for Venstre. Der skal fremgang til for K, hvis begge skal redde sig et mandat.

Socialdemokraterne stiller med fem nuværende folketingsmedlemmer, fire der vandt deres mandat her og et der er kommet til fra Nordsjællands Storkreds. Sidstnævnte er Marie Gudme, der kom ind da Nick Hækkerup gik ud, og hun kommer op imod Mattias Tesfaye, Morten Bødskov, Jeppe Bruus og Kasper Sand Kjær

I Venstre skal Karen Ellemann og Kim Valentin være glade for at Mads Fuglede er skiftet til Vestjyllands Storkreds, så kan de måske begge overleve. Hos De Radikale ser det til gengæld sort ud for Stinus Lindgreen, der er oppe imod Sofie Carsten Nielsen, der for sit partis skyld er pisket til at genvinde sit mandat.

Enhedslisten står til et enkelt mandat, som Søren Søndergaard ifølge partilisten fortsat vil indehave. Liberal Alliance kan måske vinde et mandat, i givet fald formentlig til spidskandidat Steffen Larsen, men et andet interessant navn kunne være tidligere departementschef og tidligere kommunaldirektør Peter Loft.

Byrådserfaring kan gøre forskellen

Blandt de ikke nævnte partier står SF formentlig til et mandat, der meget vel kunne gå til  Serdal Benli, der har kommunalbestyrelseserfaring fra Gladsaxe. Det har også Vivi Nør Jacobsen fra Albertslund og Sigurd Agersnap fra Lyngby-Taarbæk. Hos Nye Borgerlige kunne Ulla Kokfelt være et bud på at vinde et mandat. Hun har byrådserfaring fra Helsingør, ligesom Claus Bøgh Svenningsen har fra Lyngby-Taarbæk, og hos Danmarksdemokraterne har Charlotte Munch fra Hvidovre.

Andre  kommunalbestyrelses- og regionsrådsmedlemmer står svagere, men forsøger sig, fra De Konservative Tina Cartey Hansen, Hvidovre, Henrik Sørensen, Gladsaxe, Merete Scheelsbeck, Høje-Taastrup, og Magnus Von Dreiager, Lyngby-Taarbæk og Hovedstaden, fra Dansk Folkeparti Mikkel Dencker, Hvidovre, Lars Prier, Høje-Taastrup, og Susanne Damsgaard, Gladsaxe, fra Venstre Astrid Søborg, Gladsaxe, Anders Bo Larsen, Egedal, og Kim Valentin, Gribskov, fra Enhedslisten Stine Rahbek Pedersen, Ballerup, og Helge Bo Jensen, Albertslund, og fra Kristendemokraterne Elif Demir Gökce, Brøndby.

Ikke-genopstilling gør tingene nemmere

I Nordsjællands Storkreds ligner situationen for Venstre den i Københavns Omegns storkreds, nemlig at en ikke-genopstilling gør det hele nemmere for de tilbageværende. Her er det Claus Hjort Frederiksen der takker af og overlader scenen til Sophie Løhde og Hans Andersen, og mon ikke de begge klarer at overleve.

De Konservative har to nuværende mandater i spil. De indehaves af Mette Abildgaard og Birgitte Bergman, af hvilke førstnævnte ligger langt lunest. Hos De Radikale er eneste realistiske overlever Martin Lidegaard, mens Kristian Hegaards afløser Christina Thorholm næppe har samme held.

Socialdemokratiet har det anderledes komfortabelt. Tre mandater faldt der af sidst, og indehaverne af de to tilbageværende, Rasmus Stoklund og Henrik Møller, bør derfor kunne se nogenlunde fortrøstningsfuldt frem til optællingen af personlige stemmer. Indehaveren af det tredje mandat var Nick Hækkerup, senere erstattet af Maria Gudme, men hun opstiller denne gang i Københavns Omegns Storkreds. En gentegning af dette tredje mandat kunne tilfalde en ny Hækkerup, Nick Hækkerups datter Fie Hækkerup, der har overtaget faderens opstillingskreds.

Hos Enhedslisten står Sinem Demir i kraft af partilisten ret sikkert til at overtage det ledige mandat efter partiets frontfigur Mai Villadsen, der er skiftet til Midtjyllands Storkreds.

Byrådsmedlemmer er med i spillet

Ligesom i de to førstnævnte storkredse er der også i Nordsjælland en stribe byråds- og regionsrådsmedlemmer der aspirerer til landspolitik, og Enhedslisten har foruden Sinem Demir fra København også Øjvind Vilsholm fra Furesø, Emil Ulrik Andersen fra Allerød og Thue Lundgaard fra Halsnæs på sin kandidatliste.

Fra Socialdemokratiet opstiller byrådsmedlemmerne Matilde Powers, Furesø, Louise Mehnke, Fredensborg og Miki Dam Larsen, Allerød, fra De Konservative opstiller Christoffer Buster Reinhardt, Rudersdal og Hovedstaden, Egil Hulgaard, Furesø, Nikolaj Frederiksen, Hillerød, og Niels Martin Viuff, Frederikssund, foruden den allerede nævnte Birgitte Bergman, Helsingør, der også er folketingsmedlem. De Radikale har den ligeledes nævnte Christina Thorholm, Hillerød, også folketingsmedlem, samt Christian Holm Donatzky, Helsingør, Jacob Netteberg, Rudersdal, og Tine Hessner, Furesø, Venstre den også nævnte Hans Andersen, Frederikssund, som også er folketingsmedlem, samt Thomas Elong, Hillerød, og Mette Lene Jensen, Helsingør, Danmarksdemokraterne stiller med Marlene Harpsøe, Helsingør, og Lars Ole Skovgaard Larsen, Hillerød, Dansk Folkeparti med Brian Lyck Jørgensen, Gribskov, og SF med Jens Skov, Egedal.

Næppe drama på Bornholm

Bornholms Storkreds udmærker sig ved at være landets mindste og dertil ganske forudsigelig hvad udfaldet angår. Socialdemokratiet og Venstre får et mandat hver, sådan har det været i næsten et halvt århundrede, og mon ikke det også går sådan denne gang, så henholdsvis Lea Wermelin og Peter Juel-Jensen fortsætter.

En mulig rival til V-mandatet kunne være S, som i givet fald så ville få begge mandater, men forhåbninger hos De Konservative og Enhedslisten holder næppe vand, selv om Enhedslisten fik et kanonvalg på øen ved KV21. I givet fald vil mandatet gå til et af de to kommunalbestyrelsesmedlemmer, Morten Riis eller Laura Kofod.

Også Dansk Folkeparti stiller med to kommunalbestyrelsesmedlemmer, Rene Danielsson og Sabine Nicoline Lyngberg, og Kristendemokraterne med et enkelt, Bjarne Hartung Kirkegaard.

 

Artiklen er den første i en mini-serie om FV22-kandidaternes valgchancer område for område. Serien fortsætter i morgen med et overblik for Sjælland-Syddanmark.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR