Kommunen.dk
MENU

Gamle kampfæller tørner sammen på Fyn, nu for hvert sit parti

Radikale folketingsmedlemmer sidder yderligt i Sjælland-Syddanmark.

Gamle kampfæller tørner sammen på Fyn, nu for hvert sit parti

Radikale folketingsmedlemmer sidder yderligt i Sjælland-Syddanmark.
Jens Henrik Thulesen Dahl (stående) er Danmarksdemokraternes fynske frontfigur, i direkte armlægning med sin tidligere partifælle Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti.
Jens Henrik Thulesen Dahl (stående) er Danmarksdemokraternes fynske frontfigur, i direkte armlægning med sin tidligere partifælle Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti.
Foto: Michael Bager/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

To af de nye mellemstore partier stiller med deres A-kæde i Sjællands Storkreds. Moderaterne med partiejer Lars Løkke Rasmussen himself, og Danmarksdemokraterne med partiets næstkommanderende Peter Skaarup. Sidstnævnte endda i direkte konfrontation med partimoder Pia Kjærsgaard fra det Dansk Folkeparti, han var med i siden dets stiftelse.

Mest fredeligt ser det ud for de to store af de gamle partier, Socialdemokratiet og Venstre, der begge med lidt held kan få genvalgt alle genopstillede. Eller næsten, for så nemt er der ikke noget, der er.

Tre storkredse, 64 mandater at fordele

FV22-valgkampen har budt på flere overraskende udviklinger siden valgudskrivelsen. Så hvordan ser det ud her i opløbssvinget? Kommunen.dk giver i en mini-serie et overblik over kandidaternes chancer, især de nuværende folketingsmedlemmer, men også mulige nye.

Overblikket er fordelt over tre artikler, en for hver af de områder, der deles om de 175 kontinentaldanske mandater. I dag Sjælland-Syddanmark med 64 mandater fordelt på 49 kredsmandater til storkredsene Sjælland (20), Fyn (12) og Sydjylland (17) foruden 15 tillægsmandater til fordeling mellem alle tre storkredse.

Socialdemokratiet stiller med Magnus Heunicke, Astrid Krag, Kaare Dybvad Bek, Rasmus Horn Langhoff, Kasper Roug og Mette Gjerskov, der alle blev valgt sidst, og Tanja Larsson der kom ind da Henrik Sass Larsen gik ud. Ny kandidat er Jeppe Kofod, der efter en omvej over Europa-Parlamentet og udenrigsministerposten nu vil være folketingsmedlem igen. De tre førstnævnte må regnes som sikre, blandt resten risikerer en enkelt eller to at misse et mandat.

Hos Venstre går Jacob Jensen, Morten Dahlin, Stén Knuth og Louise Schack Elholm efter genvalg, og den opgave lettes af de ledige V-stemmer som Bertel Haarder og Marcus Knuth efterlader. Også Lars Løkke Rasmussen blev valgt her på V-stemmer sidst, men man må gå ud fra, at han tager en del af dem med sig til sit nye parti. Så måske, men sikkert er det ikke. I givet fald står Louise Schack Elholm formentlig yderst.

De Radikale får besvær med at opretholde to mandater, og her står Zenia Stampe bedst til at beholde sit. Anne Sophie Callesen er kommet til fra Østjyllands Storkreds, men skal nok ikke regne med nogen sikker overtagelse af de stemmer Kathrine Olldag efterlod, da hun rykkede til Vestjyllands Storkreds.

Nogenlunde sikker eller lidt nervøs

I SF kan Jacob Mark regne sig for sikker på genvalg, og også Astrid Carøe burde ligge lunt og Anne Valentina Berthelsen have en ærlig chance. Det samme gælder hos De Konservative for Brigitte Klintskov Jerkel, der denne gang ikke skal dele konservative vælgere med Naser Khader.

Hos Nye Borgerlige genopstiller Peter Seier Christensen, den mindst synlige på det nuværende NB-hold, men dog med en fair chance. Han kan muligvis trues af byråds- og regionsrådsmedlem i henholdsvis Næstved og Sjælland Githa Nelander, eller hun kunne være et bud på et ekstra mandat, hvis stemmerne rækker til det.

Enhedslisten bør være sikker på mindst et mandat, måske to, der vil gå til Trine Pertou Mach og Christine Lundgaard i den rækkefølge. I Liberal Alliance blev Laura Lindahl lige netop ikke valgt sidst, og hvis hendes vælgere stadig er lige liberale, står byrådsmedlem Lars-Christian Brask fra Roskilde til at blive valgt.

I Dansk Folkeparti bør René Christensen være behørigt nervøs for efter på tirsdag kun at være viceborgmester og udvalgsformand i Guldborgsund. Partiet skal nok ikke regne med mere end et enkelt mandat, og det står Pia Kjærsgaard umiddelbart i den bedste position til at overtage, hvis da ikke det kikser for dem begge og for hele partiet.

I afløserpartiet Danmarksdemokraterne er Søren Espersens datter Susie Jessen et muligt bud på et ekstra mandat foruden Peter Skaarups, der må regnes for stensikkert.

Masser af byrådserfaring

Af de nævnte har foruden René Christensen og Githa Nelander også Brigitte Klintskov Jerkel og Morten Dahlin byrådserfaring fra Greve, mens Jacob Jensen desuden er regionsrådsmedlem i Sjælland.

Derudover opstiller følgende kommunalbestyrelses- og regionsrådsmedlemmer: Fra De Konservative Regitze Harslund Sancoeur og Rune Kristensen, Næstved, Andreas Karlsen, Ringsted, Camillo Krog, Guldborgsund, Mads C. Andersen, Køge, Mads Silberg, Solrød, Claus Dyremose, Greve, og Helle Laursen Petersen, Sjælland, fra Venstre Rasmus Hylleberg, Roskilde, Ken Kristensen, Køge, Ditte Rust, Guldborgsund, og Jacob Panton, Sjælland, fra Nye Borgerlige Henriette Ergemann og Tonny Voldby Pedersen, Kalundborg, samt Claus Bedemann, Ringsted, fra De Radikale Jeppe Trolle, Roskilde, Line Krogh Lay, Stevns, og Troels Brandt, Slagelse, fra Enhedslisten Jonas Paludan, Roskilde, og Bruno Jerup, Sjælland, fra Liberal Alliance foruden førnævnte Lars-Christian Brask, Roskilde, også Thomas Vesth, Slagelse og Sjælland, fra Dansk Folkeparti Merete Dea Larsen, Roskilde, og Jan Herskov, Sjælland, fra SF Claus Jørgensen, Lejre, fra Danmarksdemokraterne Sebastian Mylsted-Schenstrøm, Næstved, og fra Moderaterne Charlotte Bagge Hansen, Vordingborg.

Opgør mellem gamle kampfæller

Fyns Storkreds byder på et opgør mellem to gamle kampfæller, Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen og Jens Henrik Thulesen Dahl, der er skiftet til Danmarksdemokraterne. Sidstnævnte kan regne sig for sikker, mens det ligger tungere med førstnævntes chancer eller rettere hans parti chancer. Lykkes det for partiet, lykkes det nok også for Alex Ahrendtsen.

Anderledes fredsommeligt ser det ud for Socialdemokratiet, hvor to af de valgte fra sidst står af denne gang. Jan Johansen og Julie Skovby genopstiller ikke og efterlader sig tilsammen 10.000 S-stemmer. Det burde gøre genvalg af Dan Jørgensen, Trine Bramsen og Bjørn Brandenborg uproblematisk og åbner tillige for nyvalg af en eller to andre. Hvem er ret åbent.

Hos SF er genvalg af Karsten Hønge lige så sikkert, mens et bud på et ekstra mandat kunne være partiets næstformand Lise Müller. Også De Konservatives Mai Mercado og Enhedslistens Victoria Velásques er sikre på genvalg.

Liberal Alliance burde stå til et mandat, som i givet fald må forventes at gå til spidskandidaten Katrine Daugaard.

Derimod ligger det tungere hos De Radikale, hvor Rasmus Helveg Petersen blev valgt sidst efter en periode ude. Med forventet tilbagegang for partiet skal han nok indstille sig på endnu en pause fra Folketinget.

I Venstre bliver der kamp om pladserne, selv om Jane Heitmann ikke genopstiller og dermed har gjort tingene lidt lettere for de tilbageværende tre. De er Lars Chr. Lilleholt, Erling Bonnesen og Marlene Ambo-Rasmussen, hvoraf sidstnævnte er den, der har mest brug for nogle af Jane Heitmanns efterladte V-stemmer.

Lokalpolitikere på valg igen i år

De allerede nævnte Jens Henrik Thulesen Dahl og Marlene Ambo-Rasmussen er foruden folketingsmedlemmer også byrådsmedlemmer i henholdsvis Assens og Odense.

Foruden disse to opstiller følgende byråds- og regionsrådsmedlemmer: Fra De Konservative Joachim Hoffmann-Petersen og Kristian Guldfeldt, Odense, Anne Fiber, Kerteminde, Anders Johansson, Svendborg, og Roya Moore, Syddanmark, fra Venstre Pia Offer Madsen og Nikolaj Leed Henriksen, Assens, Araz Khan, Odense, fra Socialdemokratiet Sara Emil Baaring, Assens, og Kim Aas, Faaborg-Midtfyn, Fra Nye Borgerlige Jonas René Jensen, Middelfart, og Malte Jäger, Kerteminde, fra SF Nynne Printz, Langeland, fra Danmarksdemokraterne Nikolaj Vang, Nordfyn, fra Enhedslisten Reza Javid, Odense, fra De Radikale Hanne Ringgaard Møller, Svendborg, og fra Dansk Folkeparti Dorthe Ullemose, Svendborg.

Trængsel om pladserne

Også i Sydjyllands Storkreds er der dækket op til et opgør mellem nuværende og tidligere topfigurer fra Dansk Folkeparti. Hos Danmarksdemokraterne er det Søren Espersen og Karina Adsbøl, der tager teten, mens Peter Kofod og Susanne Eilersen skal forsvare det gamle parti.

Peter Kofod har afsæt i Europa-Parlamentet, hvortil han blev sendt som afstraffelse for et ungdomsoprør i DF, og Susanne Eilersen er foruden at være byrådsmedlem i Fredericia kommet i Folketinget igen i sommer, da Kristian Thulesen Dahl bragte sig i ly som havnedirektør i Aalborg. Heller ikke Marie Krarup genopstiller.

Hos Venstre genopstiller fire, Hans Christian Schmidt, Anni Matthiesen, Eva Kjer Hansen og Christoffer Aagaard Melson. To har trukket sig, det er FV19’s topscorer Ellen Trane Nørby og Ulla Tørnæs. De tilbageværende vil få brug for deres efterladte stemmer, og hvis det ikke er nok, er Christoffer Aagaard Melson umiddelbart mest i fare.

Også i Socialdemokratiet giver en ikke-genopstilling lidt luft til de tilbageværende. Det er Troels Ravn, der har trukket sig efter at have været ude og inde i tre perioder. Fem genopstiller, det er Benny Engelbrecht, Anders Kronborg, Jesper Petersen, Birgitte Vind og Christian Rabjerg Madsen. Genvalg forekommer det mest sandsynlige, omend sikkerheden aftager med rækkefølgen.

Usikkerhed og mandatvækst

Hos De Radikale sidder Lotte Rod på et ikke overvældende sikkert mandat, og det står kun lidt bedre til for De Konservatives Niels Flemming Hansen. I Enhedslisten kan Søren Egge Rasmussen håbe på et mandat, efter at han har overtaget pladsen som spidskandidat efter Henning Hyllested.

I SF kan Karina Lorentzen Dehnhardt godt regne med sikkert genvalg, og måske kan det også blive til et mandat mere. I givet fald er Nanna Bonde et godt bud. Moderaterne vil sandsynligvis få valgt Henrik Frandsen, der som tidligere borgmester og nuværende byrådsmedlem i Tønder er en af de få kandidater, der medbringer politisk erfaring på topniveau til det nye parti.

Hos Liberal Alliance står Henrik Dahl til sikkert genvalg, måske med følgeskab af endnu et mandat. For Nye Borgerlige er situationen den samme, her genopstiller partiformand Pernille Vermund, der med lidt medvind kan trække endnu et mandat med sig. Her kunne byrådsmedlem Karsten Byrgesen fra Fredericia være et bud.

Lokalpolitikere vil i Folketinget

Af de nævnte har foruden Susanne Eilersen, Henrik Frandsen og Karsten Byrgesen også Eva Kjer Hansen byrådserfaring fra Kolding.

Derudover opstiller følgende kommunalbestyrelses- og regionsrådsmedlemmer: Fra De Konservative Steen Holm Iversen, Varde, Christian Lorenzen, Fanø, Rasmus Sandvej, Vejen, Kirsten Hassing Nielsen, Fredericia, og Rasmus Elkjær Larsen, Aabenraa, fra Nye Borgerlige Jan Køpke Christensen og Hans-Christian Gjerlevsen, Aabenra, Rune Bønnelykke, Vejle, og Thomas Vedsted, Haderslev, fra Venstre Klaus Sandfeld, Esbjerg, Tobias Jørgensen, Kolding, Preben Friis-Hauge, Varde og Syddanmark, fra Socialdemokratiet Kris Jensen Skriver, Billund, Barbara Krarup Hansen, Tønder, og Theis Kylling Hommeltoft, Aabenraa, fra Enhedslisten Helene Hellesøe Appel, Haderslev, og Sabrina Louise Christiansen, Frederiksberg, fra Dansk Folkeparti Søren Rasmussen, Kolding, og Jon Krongaard, Haderslev, fra Danmarksdemokraterne Kenneth Fredslund Petersen, Vejle, og fra De Radikale Anne Marie Geisler Andersen, Esbjerg.

Artiklen er den anden i en mini-serie om FV22-kandidaternes valgchancer område for område. Serien fortsætter mandag med et overblik for Midtjylland-Nordjylland. Læs eller genlæs den første artikel om FV22-kandidaterne i Hovedstaden.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR