Kommunen.dk
MENU

Efter tre ugers restriktioner: Danmark har det bedre end ventet

Ved indgangen til virusepidemiens fjerde uge i Danmark er forskere overraskede over, hvor godt det står til. Tiltag og ændret adfærd virker, lyder det.

Efter tre ugers restriktioner: Danmark har det bedre end ventet

Ved indgangen til virusepidemiens fjerde uge i Danmark er forskere overraskede over, hvor godt det står til. Tiltag og ændret adfærd virker, lyder det.
Gaderne er delvist øde, men de mange restriktioner, som er indført igennem de tre seneste uger, ser ud til at virke i forhold til at begrænse coronasmitten og undgå stormløbet på landets hospitaler.
Gaderne er delvist øde, men de mange restriktioner, som er indført igennem de tre seneste uger, ser ud til at virke i forhold til at begrænse coronasmitten og undgå stormløbet på landets hospitaler.
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau, Scanpix

I Spanien kommer daglige meldinger ind om op mod 700-800 nye dødsfald af coronavirusset, og i Italien kæmper krematorier og gravsteder med at få plads til dem, der er gået bort efter at være blevet smittet.

Men i Danmark går det bedre end forventet.

Sådan er statusrapporten fra tre fagfolk, når de ser på antallet af daglige smittetilfælde og dødsfald. I skrivende stund har der været 2.395 smittetilfælde i Danmark - der forventes dog at være et mørketal - mens 499 er indlagt, heraf 131 på intensiv afdeling og 113 i respirator. 72 personer med virusset er døde.

Lone Simonsen, der er professor på Roskilde Universitet, hvor hun forsker i pandemier, mener, at 'vi ligger godt i kurven'.

- Vi ser ikke en fordobling hver anden-tredje dag, nu ser vi det hver femte-sjette dag. Det vil sige, at kurven flader ud. Det var præcis det, vi prøvede at opnå, siger hun.

Socialt uacceptabelt at bryde påbud

Der er intet lige nu, der tyder på italienske tilstande, siger Lars Jørgen Østergaard, der er ledende overlæge på Skejby Hospital og professor på Aarhus Universitet. Han peger på to ting, der især har virket.

Det ene er myndighedernes kontrol med de danskere, der rejste hjem fra andre lande efter rejseforbuddet og blev sat i karantæne. Den anden store forskel er kommet i kraft af borgernes ændrede adfærd.

- Det er jo ekstremt. Det er nærmest blevet socialt uacceptabelt ikke at følge myndighedernes råd. Går man for tæt på nogen, får man blikke. Det betyder virkelig noget, siger han.

Effekten af borgernes ændrede adfærd kan faktisk måles og vejes, forklarer Lars Jørgen Østergaard.

- Andre sygdomme, der smitter ved tæt kontakt, ser vi næsten ikke nogen tilfælde af lige nu. Det drejer sig om influenza og såkaldt RS-virus hos børn, som er hyppige på denne tid af året, siger han.

Væsentlig færre i respirator i forhold til prognose

Christian Wejse er lektor og forsker på Aarhus Universitet og beskæftiger sig med global sundhed og infektionssygdomme og er samtidig afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital.

Han har kigget på Sundhedsstyrelsens prognose i starten af udbruddet. Styrelsens estimat forudsagde, at der på nuværende tidspunkt ville være cirka 225 mennesker i respirator.

- Og der ligger vi væsentligt lavere. Det er for tidligt at fejre noget som helst, men jeg er forsigtig optimist. Jeg håber, at vi i løbet af en uges tid eller mere vil se en meget mere affladet kurve, siger Christian Wejse.

Forventningen er, at udbruddet topper omkring påske eller lige efter.

Og mens flere har forudsat dommedagsscenarier med flere tusinde døde, er Lone Simonsen mere optimistisk for coronavirussets udbredelse i de kommende uger.

- Som det ser ud i øjeblikket, er det lykkes os at få forhalet og forsinket kurven.

Udfordringen bliver nu at finde ud af, hvordan og hvornår man skal dæmme op for de stramme tiltag, Danmark er underlagt, siger Lars Jørgen Østergaard.

Det er svært at måle på, hvilke delelementer i for eksempel regeringen og sundhedsvæsenets strategi der har mest effekt.

- Derfor er det selvfølgelig også vanskeligt at vide, hvor og hvornår man skal lempe, siger Lars Jørgen Østergaard.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR