Kommunen.dk
MENU

Borgmestre verden over i skarpe vendinger: Bliv så hjemme! Fatter I det ikke? Folk dør

Italien er indtil nu hårdest ramt af corona med flere end 7.000 dødsfald og 70.000 smittede. Italienske borgmestre giver derfor klar besked: Bliv hjemme!

Borgmestre verden over i skarpe vendinger: Bliv så hjemme! Fatter I det ikke? Folk dør

Italien er indtil nu hårdest ramt af corona med flere end 7.000 dødsfald og 70.000 smittede. Italienske borgmestre giver derfor klar besked: Bliv hjemme!
Området omkring Colosseum plejer at være proppet med mennesker og gadekunstnere. Nu er virkeligheden en anden.
Området omkring Colosseum plejer at være proppet med mennesker og gadekunstnere. Nu er virkeligheden en anden.
Foto: Matteo Trevisan, Zuma, Ritzau Scanpix

Solen skinner, himlen er blå, og foråret er på vej. Det er dog ikke et forår, som vi kender det. Faktisk er næsten alting anderledes. En mand i en lang frakke kommer gående mod et par unge, der nyder solen og spiller udendørs bordtennis.

- Gå hjem og spil Playstation, siger Antonio Decaro til dem, mens han vifter dem væk.

Det er ikke længere tilladt at spille bordtennis udenfor. Borgmesteren fra Bari må vifte yderligere et par borgere væk fra det solvelsignede havneområde, der ellers lokker med skyfri udsigt over det Adriatiske hav på Italiens østkyst.

Antonio Decaro er blot en af mange italienske borgmestre, der for nyligt gik viralt på internettet, da de tog nye metoder i brug for at nå igennem til borgere, der endnu ikke havde forstået alvoren i Italien.

Hver især har de taget sociale medier i brug for at give klar besked til borgerne: Bliv hjemme.

- Hvor er det I er på vej hen med de inkontinente hunde? I er nødt til at blive hjemme! Folk dør. Fatter I det ikke? halvt siger, halvt råber borgmester Massimiliano Presciutti med hænderne gestikulerende i bedende gestus, mens han slår dem ned i bordet.

Han har indtil nu sendt næsten én video ud hver dag i marts, hvor han forsøger at gøre alvoren klar. Og ikke mindst, hvad han mener om dem, der ikke følger myndighedernes råd:

- I er nogle uansvarlige idioter. Kolossale idioter! råber han ud til borgerne næsten så man skulle tro, at han blot var en bekymret borger, der står og råber fortvivlet ud af vinduet.
 
Fester og flammekaster
Overalt i verden har myndigheder forsøgt at nå ud til borgerne – og ikke mindst nå helt ind til dem, for at gøre det klart, at man ikke bør tage let på risikoen. Selv kongelige er nu kommet på banen, hvor både Dronning Magrethe og Sveriges konge Carl Gustaf har talt til befolkningen og opfordret til samfundssind.  

Og der er mange måde at opfordre til samfundssind, men dog nogle mere opsigtsvækkende end andre.  

- Hundredvis af studerende bliver dimittender, og jeg hører, at nogle af dem har planer om at holde fester. Vi kommer til at sende væbnet politi ud til dem, og vi kommer til at sende flammekastere med dem, advarer Vincenzo De Luca, guvernør fra Campania-regionen.

En anden borgmester, Antonio Totulo, fremviser det berømmede italienske temperament, mens han fægter med armen, og røgen næsten skyder ud af ørene på ham, som var han i familie med de italienske vulkaner.

- Stop med at sende mig breve! Det nytter ikke noget. Bare bliv hjemme, så skal det nok gå, siger han.

En tredje borgmester, Giuseppe Falcomatá, fortæller på sin Facebookside, at han måtte sende en motionist hjem med sin hund med beskeden om, at han ikke var hverken Will Smith i filmen ’I Am Legend’, eller at dette var en film. Dette er alvor.

Kampberedte borgmestre
Coronakrisen ramte først Wuhan i Kina, men sidenhen er virusset blevet en pandemi, som siden har ramt Iran, Italien og Spanien hårdt. Virusset er også kommet til USA, som nu har tredje flest corona-smittede i verden, hvor New York er særligt ramt med godt 30.000 smittede, hvilket er tilsvarende antallet i Iran eller Tyskland.

I USA har nogle borgmestre videre beføjelser end deres danske kolleger. Borgmestre fra blandt andet Tulsa og San Francisco havde derfor blandt andet forbudt forsamlinger på mere end ti personer, før resten af USA fulgte trop.

San Franciscos borgmester, London Breed, er sågar gået i verbal kamp med præsident Donald Trump, efter at han ytret en ønske om, at USA igen kunne åbne op for restriktioner allerede ved påsketid.

Hendes budskab er klart: Hun gider ikke at spilde tiden på præsidenten, men vil i stedet gå egne veje for sine borgere, hvis det er nødvendigt.

Andre borgmestre har ligesom de italienske måttet ty til sociale medier for at advare deres borgere mod alvoren. Borgmester Gabe Brown fra Walton, Kentucky følte, at det var nødvendigt at tale til borgerne med større ord, end Kentuckys guvernør havde gjort forinden. Derfor gik han i tasterne i en lokal Facebookgruppe.

’Hør her, dumpapper og fornuftige mennesker. Jeg kan måske ikke berolige jer ligesom guvernøren gør, men jeg er ligeglad. I er nødt til at erkende, at det her er en seriøs udfordring. Faktisk, så er det en ’big f**** deal’. Bliv hjemme,’ skriver han blandt andet og ender sit opslag med: ’Vær ansvarlig. Hvis du ikke er det, så kan du rende og hoppe.’ 

Også danske borgmestre har brugt Facebook til at nå ud til borgerne, som eksempelvis Københavns overborgmester, Frank Jensen (S). Her er det dog primært med rosende ord til den fælles indsats, danskere, myndigheder og virksomheder fælles har lagt for dagen. Men der har også været plads til en lille røffel, hvor han blandt andet måtte advare om at politiet stod klar med bødeblokken, hvis det skulle blive nødvendigt.

’Mange af jer er meget opmærksomme og følger myndighedernes anbefalinger nøje i denne tid, men få af jer gør ikke.Det er nu det gælder. I er nødt til at tage jer sammen og følge myndighedernes anbefalingerne NU. Alle sammen.’

Og hvis det ikke er klart nu, så går vi tilbage til Antonio Decaro, som traver rundt i Baris gader, hvor han igen møder en borger, der har forbrudt sig mod karantænereglerne:

- Jeg er borgmester i denne by, og jeg vil sørge for, at du følger reglerne. Gå så hjem. Jeg vil ikke høre nogen undskyldninger, siger han så buldrende, som det kun kan på italiensk.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR