Djøf er bekymret over kommunaldirektør-fyringer
Djøf er bekymret over kommunaldirektør-fyringer
Djøf er bekymret over de mange fyringer af kommunaldirektører, som har fundet sted siden KV21. Det fortalte fagforeningens adm. direktør, Tomas Therkildsen, under et debatmøde på Folkemødet.
- Jobbet indebærer altid en risiko for, at man pludselig ikke er ønsket mere. Men der er noget med hastigheden, afskedigelserne er foregået på, som bekymrer os en smule, sagde Tomas Therkildsen, som selv har en fortid som kommunaldirektør i Næstved og Vordingborg, før han for fem år siden kom til Djøf.
Han mindede om den danske tradition for partineutrale embedsmænd, som lige så godt kan betjene det ene som det andet politiske flertal.
- Når der så kommer mange fyringer, hvor det bliver et spørgsmål om, om folk “har den rigtige profil” - er det så et tegn på, at nogle ikke mere tænker, at vi har uafhængige og partineutrale embedsmænd? Vi er lidt bekymrede for det, sagde han.
Rådgivning gør sårbar
Kommunaldirektør Christine Brochdorf fra Egedal oplever en ændret rolle for politikerne, hvoraf mange kommer uden den traditionelle baggrund fra mange år i den lokale partiforening, og som ikke vil nøjes med at være velfærdspedeller.
- De vil være velfærdsrebeller, de vil opnå noget andet, og når de ikke har den klassiske politiske opdragelse, er der andre, der skal tage over. Vi byder os til som forvaltning med at lære dem de demokratiske spilleregler at kende, og det er der, vi bliver utroligt sårbare. Når vi hjælper et flertal med at få deres politik igennem, sidder der måske et mindretal og synes, at det er forkert, sagde hun.
Kommunaldirektør Stine Johansen fra Helsingør fastslog vigtigheden af at stå fast på det faglige og saglige grundlag og hele tiden sikre sig, at politikerne ikke kommer galt afsted.
- Jeg er meget enig i, at det er en vigtig opgave at være tæt inde i en relation til politikerne - at vide, hvem de er, og hvordan man kan rådgive den enkelte bedst muligt. Når der så er meget forskellige partier, er det en udsat post, sagde hun.
Pres fra sociale medier
Der var bred enighed i panelet om, at rollen som øverste kommunale chef har ændret sig. Noget af presset kommer fra kritiske borgere på sociale medier, og både Christine Brochdorf og Stine Johansen har blandet sig, når de oplevede uberettiget kritik af deres medarbejdere.
Vi har måske nok usikre vilkår, men vi har 98 fede jobs. Vi må vælge, om vi vil gå med sørgebind eller anførerbind.
- Der kan komme et punkt, hvor medarbejdere bliver hængt ud i en grad, hvor man som chef må tage til genmæle. Heldigvis syntes byrådet, at det var på sin plads, men det er virkelig en balancegang, sagde Stine Johansen, som også sagde:
- I min kommune kan jeg ikke passe mit job, hvis jeg ikke er på sociale medier. Der bliver holdt øje med, hvad jeg lægger op, hvad jeg liker og ikke liker, og om jeg holder mig på ledelsesbanen.
98 fede jobs
Niels Nybye Ågesen, kommunaldirektør i Vejle og formand for kommunaldirektørforeningen, indsparkede, at der ikke ligefrem er grund til at have ondt af kommunaldirektørerne.
- Det er udfordringerne, der gør, at vi synes, det er sjovt, sagde han, mens de to kolleger nikkede.
- Vi har måske nok usikre vilkår, men vi har 98 fede jobs. Vi må vælge, om vi vil gå med sørgebind eller anførerbind, kommenterede Christine Brochdorf.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.