Aktive borgere kræver mere indflydelse
Aktive borgere kræver mere indflydelse
Kommunale borgermøder og høringer rækker ikke, hvis kommunerne vil engagere og inddrage borgerne. Kalundborg og Odense kommuner har vist nye veje til at imødekomme borgernes ønsker om at få reel indflydelse. I de to kommuner finder vi eksempler på det, som Anne Tortzen kalder "demokratisk fornyelse". Hun er ph.d., leder af center for Borgerdialog og ekspert i borgerinddragelse.
- Der er to grunde til, at der er behov for demokratisk fornyelse. Den ene er, at de deltagelsesformer og kanaler, vi stiller til rådighed for borgerne i vores demokrati, det repræsentative. Det kan være forældrebestyrelser, at stiller op til byrådsvalg eller menighedsråd, det er der ikke så mange borgere, der synes er interessant længere.
- Forskning viser, at borgerne gerne vil gøre noget konkret, noget der gør en forskel ideres hverdag – de er blevet hverdagsmagere. Det er især en udfordring i forhold til de unge. Mange unge er engagerede, men de er i endnu højere grad end andre handlingsorienterede netværkere, de gider ikke sidde i formelle møder, de vil ud og have noget til at ske.
Man skal væk fra den trivielle deltagelse og give borgerne indflydelse på det, der er vigtig for dem. For eksempel udviklingen i deres lokalområde ved at give borgerne direkte råderet over ressourcer.
- Folk der ikke føler de bliver hørt, gør det selv. Et eksempel er klimabevægelsen, et andet er bevægelsen for at skaffe flere ansatte i daginstitutionerne, "er der en voksen til stede".
- Den anden grund til, at kommunerne bør gå nye veje for at inddrage borgerne er, at rigtig mange udfordringer kun kan løses, hvis vi er flere om det. Det er for eksempel relevant i kommuner med landsbyer, der dør hen: "Hvad gør vi med de tomme huse og fraflytninger?". Det er komplekst, og der er brug for, at andre end kommunalbestyrelsen finder løsninger.
- Det er vigtigt at tænke i, at borgerne har ressourcer at kaste ind i problemløsning.
For trivielt
Hvad kan man så gøre i kommunerne?
- Det handler om at åbne for direkte deltagelsesformer, der er knyttet direkte til borgernes hverdag.
- Forskerne kalder mange af de måder, man inviterer borgere på til dialog og møder, trivielle. Borgerne oplever ikke, at de får indflydelse på det, der vedrører dem.
- Man skal væk fra den trivielle deltagelse og give borgerne indflydelse på det vigtige for dem. For eksempel udviklingen i deres lokalområde og direkte råderet over ressourcer.
Fornyelsen
Anne Tortzen har skrevet om borgerinddragelse i bogen Demokratisk fornyelse. Heri giver hun anbefalinger til kommuner, som gerne vil arbejde med at give borgerne reel indflydelse.
1. Politikerne skal gå forrest, spille en aktiv rolle og gøre sig erfaringer med nye former for dialog og deltagelse.
2. Digitale deltagelseskanaler kan være forførende, fordi de kan tilbyde synlig og omfattende borgerdeltagelse nemt, hurtigt og forholdsvis billigt. Men det er ikke så enkelt, som det ser ud til. Digitale deltagelseskanaler er ikke i sig selv en garanti for god demokratisk kvalitet eller styrkelse af dialog og netværk.
3. Der bliver stort behov for medarbejdere, der formår at møde civilsamfundets invitationer og interesser åbent og samarbejdende. Derfor er der et stort behov for at opruste på uformelle lederkompetencer hos de offentlige medarbejdere, der skal stå for brobygning, kobling og facilitering af dialog og samarbejder med borgere og andre parter.
4. En stor udfordring i arbejdet med demokratiske fornyelse er, at deltagelse og indflydelse ofte er ulige fordelt – til fordel for de ressourcestærke borgere. For at rette op på dette er det afgørende at arbejde med empowerment af de ressourcesvage borgere og lokalområder.
Kilde: Demokratiske Fornyelse af Anne Tortzen
Anne Tortzen peger på Kalundborg Kommune. Her her byrådet gjort netop det: Givet borgerne penge og ret til selv at bruge dem. Og hun udpeger borgerråd til megatrend inden for den demokratiske fornyelse. Herhjemme har især København og Odense brugt den arbejdsform.
Anne Tortzen kigger i bogen "Demokratisk fornyelse" på fire europæiske byer, som går foran, når det gælder demokratisk fornyelsen: Reykjavik, Amsterdam, Glasgow og Barcelona.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.