Vild begejstring smitter
Vild begejstring smitter
”Sammen om et vildere Danmark” hed den konkurrence som miljøminister Lea Wermelin, sammen med miljøministeriet stod i spidsen for. Alle Danmarks 98 kommuner var med, og det er spændende at læse om alt det, de fandt på, og i hvor høj grad det kan være med til at sætte den vilde natur på dagsordenen og dermed sikre et rigere dyre- og insektliv.
Bæredygtighed blev gennem kommunernes engagement konkret, og som borgere kan vi følge med i de forskellige resultater. Flere kan blive inspirerede, også selvom de i denne omgang ikke kom med som finalister eller vandt konkurrencen.
Kommuner inspirerer bredt
Jeg fik ligefrem lyst til sammen med Christine Antorini at udarbejde en "Vandrelyst II", for hvor ville det være spændende at komme rundt på vandreture til alle disse naturområder. Flere af kommunernes løsninger har også medtænkt afmærkning og skiltning og måske ligefrem vandreruter.
Bæredygtighed blev gennem kommunernes engagement konkret, og som borgere kan vi følge med i de forskellige resultater.
Vordingborg endte med at løbe af med sejren, og selvfølgelig var borgmesteren stolt over projektet ”For en stor og sammenhængende natur, eksemplificeret i projekt Life Clima-Bombina”, som også er et EU-projekt. Det drejer sig især om Knudshoved Odde, hvor der lever ikke færre end 15 af Danmarks 17 padder og krybdyrarter, bl.a. klokkefrø, strandtudse, løgfrø og grønbroget tudse.
Ministeren og ministeriet har grund til at være stolte over både ideen og konkurrencen. Heldigvis var der ovenikøbet flere præmier og meget mere, vi nysgerrige kunne læse om. Jeg glæder mig til at følge udviklingen. Involveringen af kommunerne betyder, at rigtig mange mennesker er blevet draget ind i arbejdet, og nu har de ejerskab til det, der sker, og er med på at gøre en indsats og dermed skabe forbedringer af naturen.
Man kan kun blive glad
Der var ti finalister: Albertslund Kommune "Da kulturskoven blev sendt på førtidspension", Fredensborg med projektet "Nivå Engfjord", der henviser til en gammel stenalderfjord. Projektet vil etablere et sammenhængende, vedvarende naturområde. Herning, der også satser på et stort naturområde: Gjellerup Enge. Kolding har slået sig sammen med Middelfart under overskriften ”Vilde Lillebælt”. Det gav et spændende forslag til arealer og vand op til de to byer og et samarbejde med universiteter og forskningsinstitutioner og frivillige organisationer som ”Nak og æd – en krabbe”. Lolland, hvor et af udgangspunkterne var de mange huse, der skulle rives ned. Grundarealerne bliver efterfølgende til ”Naturoaser” i stedet for nye byggegrunde. Projektet fik titlen ”Mange bække små gør en stor å”. Odenses forslag havde titlen ”Odenses skove for nu og fremtiden”, Odsherred, der er Danmarks største sommerhuskommune, satsede på 1.000 vilde sommerhusgrunde, Syddjurs med mobil naturpleje, Vejle bygger videre på byens allerede etablerede store indsats og havde fokus på børnene med ”Vilde Vejle – biodiversitet i børnehøjde”, og så altså vinderen Vordingborg. Her kan man jo kun blive glad, når man læser deres afsluttende bemærkning:
”Lige nu kan vi slet ikke få armene ned over, hvor stor en succes det har været at arbejde med naturlig hydrologi. Vi stoppede pumpen og lavede søer og øer sidste år. I år har vi stor yngle-succes for klyderne, der slog sig ned på yngle-øerne sidst i april. Nu er der spottet over 30 små dun-unger. Vi er meget glade og stolte over, at projektet bidrager til at øge antallet af denne truede og smukke fugleart. Rådet kunne derfor være: arbejd med den naturlige hydrologi, det giver hurtige og gode resultater.”
Min vilde sommerhusgrund
Ministeren og ministeriet har også udgivet en hvidbog ”Vilde tips til vilde kommuner”. Selv fortsætter jeg med glæde og med inspiration på min egen sommerhusgrund, så den forsat er "vild med vilje", og jeg glæder mig over de forskellige blomster, der klarer den skrappe vestenvind. Det gælder både forårets lupiner, sommerens vilde løg og den gule rejnfan. Det bliver ekstra flot, når den blå cikorie også dukker op. Den nyanlagte klimahave får lov at have sin egen udvikling med træstammerne, der ganske langsomt afgiver CO2 til jorden, og nogle frugttræer, der giver æbler og pærer både til mig, insekterne og dyrene.
Involveringen af kommunerne betyder, at rigtig mange mennesker er blevet draget ind i arbejdet, og nu har de ejerskab til det, der sker.
Fælles for alle de kommunale projekter var en meget stor iderigdom. Det er kun overskrifterne, jeg har kunnet få plads til at nævne her. Jeg satser på, at magasinet Kommunen.dk sørger for, at vi læsere kan følge med i, hvad der sker, for der var jo også projekter, der ikke kom med i finalen, men som vi også kunne have glæde af at høre om.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.