Klumme/
Vi mangler alt, undtagen mennesker
Klumme/
Vi mangler alt, undtagen mennesker
Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk
Ude i de dele af kommuner og regioner, der elsker, ja, tilbeder automatisering via ny teknologi, har der været en lidt trist stemning, siden vi fik GDPR. Nogen husker måske endnu Gladsaxe-modellen, hvor en kommune ville bruge algoritmer og via massiv samkøring af diverse datapunkter “score” forældre-evnen efter om man var typen der glemte skoletandlægen.
Nogen kan måske også huske at den ikke gik, som i: slet ikke, og siden har man forsøgt at gøre det samme med arbejdsløse. Den gik heller ikke, og det tror jeg nok, at nogen af de glade tekno-stormtropper frisk fra kurser hos Singularity University har været lidt skuffede over?
Men nu er der håb igen: ChatGPT har bragt lyset tilbage i øjnene på dem, der lever for at automatisere og optimere. Kunstig Intelligens må og skal bruges til alt muligt, intet er længere det samme, 80 pct. af alle jobs kan overtages af kunstig intelligens, siger den amerikansk/brasilianske AI-researcher Ben Goertzel, og tilføjer, at det er en virkelig god ting.
Det synes automatiseringens danske klakører også.
Vi skal absolut være nummer et
Allestedsnærværende professor Jan Damsgaard fra CBS har taget en kort pause fra sin kamp for at gøre Danmark fuldt digitalt sårbar ved at afskaffe de eneste anonyme og sikre penge vi har, kontanterne, og har nu også kastet sig ind i kampen for at slippe kunstig intelligens helt fri uden nogen begrænsninger:
“Hvis vi skal håndtere de stigende krav til sundhedssektoren og den store mangel på arbejdskraft, er AI den rette vej frem. Der kommer nemlig ikke flere sygeplejersker, håndværkere eller ingeniører, hvis vi bremser arbejdet med AI, snarere kan AI være med til at afhjælpe den akutte mangel på arbejdskraft”, skriver han i Berlingske med en begejstring så stakåndet, at man bliver helt bekymret for om han husker at trække vejret.
Vi mennesker er altså andet end logik, optimering og rationale. Vi er også vores fejl, vi er i den grad tilgivelse og omsorg og medfølelse, og vi ønsker at der skal være mening i tingene.
Og i kommunerne, ja, der har man stadig 20 “signaturprojekter” med kunstig intelligens liggende og boble inde hos KL, og mon ikke der kommer fuld fart på dem, nu hvor alting igen er helt anderledes, næsten som i dotcom-dagene. Vi skal absolut være nummer et på EU's lister over verdens mest digitaliserede lande, for gys, vi er kun nummer to i øjeblikket, og det kan vores nye digitaliseringsminister Marie Bjerre slet ikke holde ud:
“Det ser ud til, at Danmark har tabt fart i udviklingen – for redegørelsen viser også, at Danmark ikke længere er nummer et i Europa inden for digitalisering. Danmark er dog nummer et i andre opgørelser. Andre landes digitale udvikling accelererer, og derfor må vi ikke læne os tilbage”, skrev hun i slutningen af april i “Redegørelse om Danmarks Digitale Vækst”.
ChatGPT lyver hurtigere end en hest kan rende
Kunstig Intelligens har hun allerede afvist at gøre noget ved – vi venter på EU, siger hun, og imens kører de store firmaer, Microsoft, OpenAI og Snapchat deres løsninger ud for fuld hammer og skaber panik på gymnasierne og skolerne og universiteterne, for hvad nu med eksamener med ChatGPT, der som bekendt, ifølge reklametrommerne, kan svare på alting, selvom den lyver hurtigere end en hest kan rende.
Måske er problemet i ordet: Kunstig intelligens. For selv om det kan en hel del, så holder det sig indenfor et område: Koldblodig rationalisme og iskold logik, værdier, som Silicon Valley har travlt med at skabe hele verden om til kun at virke indenfor.
Men vi mennesker er altså andet end logik, optimering og rationale. Vi er også vores fejl, vi er i den grad tilgivelse og omsorg og medfølelse, og vi er dyr, der ønsker at der skal være mening i tingene. Den mening falder fra hinanden, hvis vi kun er digitale og “rationelle”.
Maskinerne er værktøjer, ikke løsningen
Men hvis vi så skal være det, hvad har vi så tænkt os at gøre med menneskene, borgerne, hvis 80 pct. af alt arbejde kan overtages af en computer? Jeg tror på, at man vil prøve at gøre netop det, men jeg tror ikke, det kommer til at gå godt. Og hvordan kan vi som land, der i forvejen brænder vores alt for få ressourcer af som var vi fulde sømænd, forsvare at blive ved med at hælde ekstremt råstofkrævende teknologi fra en klode, der mangler alt, ud over problemer, vi sagtens kunne løse med det eneste vi har nok af: Mennesker.
Jeg foreslår at vi dropper automatiseringerne et stykke tid. Og manualiserer meget, meget mere. Der er et gigantisk potentiale i at fjerne borgere og kommunale ansatte, der pt. laver pseudoarbejde (der forsvinder?) på computere og sætte dem til at tale med hinanden, hjælpe hinanden og gøre det, Danmark altid har været bedst til: Finde ud af noget, altså finde en løsning, der måske ikke holder helt iskoldt og rationelt, men som virker for både borger og stat og kommune. Jeg tror faktisk også, vi vil få det bedre af det.
Maskinerne er værktøjer, der kan give os flere kræfter til at løse problemer. Ikke løsningen i sig selv.
Løsningen er som altid: Mennesker. Sæt i gang.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.