”Vi kan komme op på 20 procent ved næste valg”
”Vi kan komme op på 20 procent ved næste valg”
Solen er ved at stå op i Bromölla. Der er endnu ikke mange vågne sjæle i denne lille skånske by, der selv i dagtimerne må betegnes som en soveby. I byens centrum er der dog allerede liv i Böckmanns konditori. Her arbejder 22-årige Sofia Svensson som bagerjomfru. Hun har afsluttet gymnasiet og overvejer nu, hvad fremtiden skal bringe. Skåne har en arbejdsløshed på 11,4 procent, hvilket er den højeste for samtlige len i hele Sverige, så som uuddannet er fremtiden uvis. Og Sofia kan ikke lade være med at koble sin egen situation til det faktum, at der i 2013 ifølge Statistiska Centralbyrån kom cirka 115.000 indvandrere til Sverige.
- Jeg er ikke så meget inde i politik, men jeg vil stemme på Sverigedemokraterna. Jeg synes, at vi har brug for at få styr på indvandringen. Vi har mange indvandrere her, synes jeg, siger Sofia Svensson.
Betyder ‘styr på’, færre indvandrere?
- Ja. Det er klart, at man skal hjælpe de mennesker som behøver hjælp, men jeg mener, at der er grænser for, hvor mange man skal tage imod i Sverige.
- Når jeg ser så mange indvandrere, så tænker jeg: Hvad skal alle de her mennesker lave? Hvordan skal de kunne forsørge sig selv? Jeg har ikke engang fast job. Jeg er bare vikar.
Højborgen
Bromölla Kommune udmærker sig ved, at Sverigedemokraterna, som i den svenske Riksdag er meget isolerede, fik hele 15,41 procent af stemmer ved Riksdagsvalget i 2010. På landsplan fik Sverigedemokraterna 5,7 procent. Samtidig blev Sverigedemokraterna det andenstørste parti i Bromölla med 23,16 procent ved forårets Europa-parlamentsvalg, hvor partiet kun blev overgået af Socialdemokraterna. Vinden blæser i den grad i en sverigedemokratisk retning her i Østskåne, og det mærker Magnus Persson, der er leder for Sverigedemokraterna i Bromölla byråd.
- Jeg er blevet mødt meget positivt af vælgerne i denne valgkamp. Ved valget i 2006 var klimaet iskoldt, men det ændrede sig allerede i 2010. Medlemmerne af de andre partier får stadig at vide oppefra, at de ikke må samarbejde med os, men det rammer dem negativt, siger han.
Magnus Persson fortæller, at Sverigedemokraterna især gør meget ud af at føre en synlig valgkamp i landsbyerne.
- Mange af partierne lægger ikke vægt på de små byer. Det gør vi meget ud af, siger han.
Lokalpolitikeren, der er tidligere socialdemokrat, mærker en modningsproces i svenskernes tilgang til Sverigedemokraterna gennem de kandidater, som bliver opstillet for partiet.
- Det billede, der blev tegnet af os som ekstreme, er ved at forsvinde. Det er den samme proces, som Dansk Folkeparti var igennem. Jeg kan se det på vores kandidater. Det er ledende personer fra private virksomheder, folk fra kommunen og ældreforsorgen som engagerer sig, siger Magnus Persson.
Isolation
Dansk Folkeparti og dets indtog i centrum af dansk politik tjener som en central inspirationskilde for Sverigedemokraterna. Men partileder Jimmie Åkesson står i en noget anderledes parlamentarisk situation. Hverken regeringspartierne i Alliansen eller venstrefløjen ønsker at benytte Sverigedemokraternas mandater til at forme et parlamentarisk grundlag.
Partiet var ved valget i 2010 tungen på vægtskålen, men Alliansen-partierne har regeret som en mindretalsregering, der i visse tilfælde får flertal med hjælp fra oppositionen.
”Vi breder os ud rent politisk. Vi taler selvfølgelig med andre partier, men vi lægger os ikke på knæ for nogen. Hvis Reinfeldt taber dette valg, så skal Moderaterna nok have ny leder. Og så er det ikke udelukket, at en ny leder måske vil samarbejde med os.”
Tommy Möller, professor i statskundskab ved Stockholm Universitet, mener, at partiets politiske isolation har været en force i valgkampen.
- Jeg ville sige, at det er en fordel for Sverigedemokraterna, siger han og tilføjer:
- Sverigedemokraterna er det eneste parti i Riksdagen, som har en kritisk holdning til indvandring. Statsministeren åbnede i en tale for øget indvandring og det betyder, at flere kommer til at tale om emnet i valgkampen.
Moderat-leder og statsminister Fredrik Reinfeldt sagde i en tale knap en måned før valgdagen, at svenskerne skal regne med større tilstrømning af flygtninge og indvandrere blandt andet på grund af sekteriske stridigheder i Syrien, Irak og Israel/Palæstina.
- Det er så tilpas omfattende, at det kommer til at lægge yderligere restriktioner for hvad der er af råderum i de offentlige finanser. Derfor lover vi tæt ved ingenting i den her valgkamp, for der kommer ikke til at være råderum til det, sagde Reinfeldt og tilføjede, at den øgede tilstrømningen af flygtninge kan skabe spændinger i det svenske samfund:
- Nu beder jeg hele det svenske folk om at have tålmodighed med dette. At have solidaritet med verden udenfor. Vi er nødt til at samle os for at gøre dette.
Åbningen
Reinfeldts tale kan anskues på flere måder. På den ene side illustrerer hans tilgang den generelle holdning til indvandring blandt alle partierne i Riksdagen med undtagelse af Sverigedemokraterna, nemlig at indvandring er nødvendigt for at opretholde væksten og det offentlige serviceniveau. Men enkelte svenske medier påpeger risiciene for Alliansen-regeringen ved sammenkoblingen af økonomi og indvandring.
Skåne udmærker sig ved at have en stor andel af indvandrere. Således har cirka hver fjerde borger i Skåne udenlandsk baggrund. I Stockholms len har cirka hver tredje borger udenlandsk baggrund, mens det i Kommunens første valgstop, Norrbotten, kun er hver ottende borger, som har udenlandske rødder.
Sverigedemokraterna kalder sig for et socialkonservativt parti, selvom mange forbinder partiet med det yderste højre i Sverige. Det blev dannet i 1988 af det svenske fremskridtsparti, 'Framstegspartiet', Sverigepartiet og Bevara Sverige Svenskt. Partiet har primært gjort sig bemærket på grund af sit meget indvandringskritiske fokus samt en EU-kritisk linje. I 2010 blev Sverigedemokraterna for første gang valgt til Riksdagen med 5,7 procent af stemmerne.Skåne og Sverigedemokraterna
I en leder den 16. august skrev Svenska Dagbladet, at Reinfeldt bruger indvandringspørgsmålet til at kaste massetilstrømningens økonomiske konsekvenser over på venstrefløjen, mens Reinfeldt selv signalerer mådehold og orden i økonomien.
- Den politiske risiko, som Fredrik Reinfeldt tager, er selvfølgelig, at det kommer til at fremme Sverigedemokraterna, når partiets mærkesag placeres midt i valgkampen, skriver Svenska Dagbladet.
Jimmie Åkesson, partileder for Sverigedemokraterna, mener, at statsministerens fokus på indvandringens omkostninger vil gavne Sverigedemokraterna uanset Reinfeldts strategiske bagtanker.
- Han bekræfter det billede, som vi hele tiden har talt om: At vi står foran et valg, hvor man er nødt til at forklare, hvorfor man ikke har råd til at satse på velfærd på grund af udgifterne til indvandringen, siger han og tilføjer:
- Det er Reinfeldts eneste kort, fordi de er så langt bagude i meningsmålingerne. Han har hele tiden forsøgt at tegne et billede af, at Alliansen er mest ansvarlig, når det handler om økonomien. Han forsøger at sætte Socialdemokraterna i situationen, hvor de har svært ved at redegøre for deres budgetterede udgifter til indvandringen.
Potentialet
Jimmie Åkesson vil ikke pege på hverken Socialdemokraterna eller Alliansen. Han mener, at der i øjeblikket er for langt mellem de gamle partier i Riksdagen og Sverigedemokraterna. Ved dette valg håber han på, at partiet kan sidde som tungen på vægtskålen, selv om ingen har tænkt sig at invitere Sverigedemokraterna ind i det gode selskab. I længden handler det dog om at blive så store, at det indvandrerkritiske parti ikke er til at komme udenom.
- Ud fra situationen i dag har vi ingen naturlige samarbejdspartnere. Ingen vil ændre asylsystemet. Kigger vi på Danmark, så voksede Dansk Folkeparti for alvor, da det ikke længere var støtteparti for en borgerlig regering, siger Jimmie Åkesson og tilføjer:
- Vi breder os ud rent politisk. Vi taler selvfølgelig med andre partier, men vi lægger os ikke på knæ for nogen. Hvis Reinfeldt taber dette valg, så skal Moderaterna nok have ny leder. Og så er det ikke udelukket, at en ny leder måske vil samarbejde med os. Indvandringsspørgsmålet bliver vigtigere for alle vælgere, og det lægger pres på de andre partier.
I de seneste meningsmålinger ligger Jimmie Åkesson og Co. til cirka 10 procent af stemmerne. Partilederen ser dog langt større potentiale inden for kort tid.
- Jeg udelukker ikke, at vi kan komme op på 20 procent ved næste valg, siger han.
Kvinderne
Jimmie Åkessons inspiration fra Dansk Folkeparti stopper ikke ved procentsatserne. Sverigedemokraterna vil nemlig på rov blandt de socialdemokratiske kernevælgere.
- LO-arbejdere er blandt vores stærkeste vælgergrupper. Vi satser særligt på at få fat i folk, som arbejder i den offentlige sektor, og det er i høj grad kvinder. Derfor har vi valgt at fokusere meget på spørgsmål som optager kvinder, der arbejder i det offentlige, siger Jimmie Åkesson og tilføjer:
- Det er for eksempel arbejdsvilkårene i ældreforsorgen og sundhedsvæsenet, som er blevet så dårlige, at personalet flytter til Norge og Danmark for at arbejde.
Sverigedemokraterna, der efter alt at dømme kan dyrke en meget fri rolle med udsigten til en ny regering med udgangspunkt i Socialdemokraterna og Miljöpartiet, argumenterer også for hårdere straffe og bedre økonomiske vilkår for pensionister. Lighederne med Dansk Folkeparti er næsten uendelige, men om Sverigedemokraterna formår at forme udlændingedebatten bredt set i Sverige, er et åbent spørgsmål.
- Det er i høj grad et protestparti, der er tydeligt populistisk som mange andre indvandrerkritiske partier i Europa. Sverigedemokraterna iscenesætter sig som almindelige menneskers røst over for etablissementet. Men om anti-etablissementsegmentet i Sverige er større end normalt er meget svært at vurdere, siger professor Tommy Möller.
- Sverigedemokraterna er kommet for at blive. Efter fire år i Riksdagen er de blevet legitimerede og kan forbedre rekrutteringsbasen. Men de er nødt til at fastholde en hård og konsekvent linje over antidemokrater og racister, siger han.
Uden for supermarkedet Maxi ICA sidder Per og Barry og nyder en øl i skyggen. Barry bryder sig normalt ikke om Sverigedemokraterna, fordi partiet er ”fremmedfjendsk”, men han mener alligevel, at Jimmie Åkesson har fat i noget, når det gælder arbejdsløsheden.
- Hvorfor skal vi importere arbejdskraft i stedet for at give arbejdsløse svenske unge chancen? Der er jo masser af arbejdsløse unge.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.