Kommunen.dk
MENU

Tech og takeaway-rådgivning kan redde lokale virksomheder

BusinessAalborg hjælper lukningstruede firmaer med at lægge om til websalg og takeaway. ‘Mange kan godt. De skal bare komme sig over chokket,’ siger direktør.

Tech og takeaway-rådgivning kan redde lokale virksomheder

BusinessAalborg hjælper lukningstruede firmaer med at lægge om til websalg og takeaway. ‘Mange kan godt. De skal bare komme sig over chokket,’ siger direktør.
Efter at regeringen har bebudet, at restauranter skal holde lukket pga. faren for smittespredning, er mange restauranter gået over til at sælge takeaway.
Efter at regeringen har bebudet, at restauranter skal holde lukket pga. faren for smittespredning, er mange restauranter gået over til at sælge takeaway.
Foto: Brian Bjeldbak, Ritzau Scanpix

På kort tid er gæsterne forsvundet fra siddepladserne på restauranter landet over. Det samme er kunderne i detailbutikkerne. Salget er gået i stå, og pengene til næste måneds regninger kan være svære at finde. 

I BusinessAalborg, der er en del af Aalborgs erhvervsråd, arbejder direktør Tonny Thorup på højtryk for at redde, hvad reddes kan. Han og hans medarbejdere tilbyder virksomheder at få gratis og uvildig rådgivning. Et tilbud, der i høj grad bliver taget imod for tiden, fortæller direktøren. 

- Antallet af henvendelser er eksploderet, efter at butikkerne begyndte at holde lukket, siger han.

  Mange af virksomhederne er så pressede, at det for dem først og fremmest handler om at standse blødningen først.

Hurtig omstilling

Når butikker og restauranter henvender sig til BusinessAalborg, får de hjælp til, hvordan de kan omlægge deres fysiske butik til en webshop eller starte takeaway-salg fra restauranten. 

Tonny Thorup kan ikke garantere, at virksomhederne overlever på det. Men han er overbevist om, at hvis de ikke handler proaktivt, så overlever de ikke.

- Vi forsøger at få virksomhederne til at tænke proaktivt og tage beslutninger. Så kan det godt være, de indimellem tager en forkert beslutning. Men ingen af os kender det rigtige svar i den her situation. Hvis man ikke tør tage beslutningerne, så overlever man nok ikke, siger han. 

Takeaway

En af de restauranter der har fået rådgivning, er restaurant Smaek. De har været i dialog med BusinessAalborgs iværksætterkonsulent Kasper Porsmose Hansson, der selv har arbejdet med takeaway-mad i mere end 10 år. 

På en uge er restauranten kommet op at køre med et takeaway-koncept, der ifølge Kasper Porsmose Hansson fungerer. 

- Jeg oplever, at de restauranter, der beder om hjælp for tiden, er chokerede over, at deres omsætning er faldet hurtigt. De har mistet overblikket. Men når jeg så spørger dem, om de har overvejet takeaway, og hvor let de kan komme igang, så dukker der en form for lys op hos dem, siger konsulenten.

- Mange af dem kan godt omstille sig. De skal bare komme sig over chokket, fortæller han. 

Som et andet tiltag til restauranterne har Kasper Porsmose Hansson udviklet en guide med seks skridt, som restaurationerne skal være opmærksomme på eller overveje, når de omlægger til takeaway. 

- Det gør det overskueligt for dem, fortæller han. 

Konkret krisehjælp

De konkrete råd gælder også detailvirksomhederne. Derfor har BusinessAalborg blandt andet udviklet youtube-videoer, der guider butiksindehaverne i at skabe digital tilstedeværelse. 

- Den hurtige og letteste måde er at tage sin telefon og gå rundt i sin butik og filme og lægge det på sociale medier, så man er synlig for kunderne. Og så kan de med udgangspunkt i det arbejde sig hen mod en webshop, forklarer Tonny Thorup. 

- Mange af virksomhederne er så pressede, at det for dem først og fremmest handler om at standse blødningen først. Ligesom hvis man er kommet ud for en ulykke. Så kommer alt andet i anden række, siger han. 

  Vi forsøger at få virksomhederne til at tænke proaktivt og tage beslutninger. 

Kommunehjælp

Udover konkrete råd til omstilling sørger BusinessAalborg for at holde sig opdateret på de hjælpepakke-tiltag, regeringen løbende kommer med. Man følger udviklingen nøje og forklarer hvad det betyder, for de virksomheder, der har brug for hjælp. 

- Vi har alle sammen en opgave, kommune såvel som virksomhed, i at finde ud af, hvem der kan få støtte fra hjælpepakkerne, siger Tonny Thorup.

Direktøren mener, at kommunerne har ansvar for at være tilgængelige over for virksomhederne og organisationerne i en situation som nu, siger han. 

- Hvis ikke kommunen gør alt, hvad der står i deres magt for at hjælpe virksomhederne, så kan det være svært at være en kommune bagefter. Det her handler i bund og grund om, hvordan vores samfund løber rundt, siger han.

For iværksætterkonsulenten Kasper Porsmose Hansson er det også vigtigt at holde sig opdateret. 

- Situationen ændrer sig meget hurtigt. På få dage er det gået fra, at et begrænset antal gæster kunne spise i restauranterne, til at de kun må udbyde takeaway. Vi følger situationen nøje og sørger for at hjælpe, hvor vi kan, siger han. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR