Djøf-satire - fordi politik formidles alt for kedeligt
Djøf-satire - fordi politik formidles alt for kedeligt
Per Helge er nok den eneste komiker i Danmark, der blandt andet bruger KL’s nyhedsbrev til research. Og Jakob Fauerby er nok den eneste skuespiller, der har stået på en scene og læst højt af regeringsgrundlaget, mens folk skraldgrinede omkring ham.
Derfor er det oplagt, at det er de to, der sammen med guitaristen Per Worm udgør satiregruppen Overformynderiet, der hver uge op til folketingsvalget varmer op med valgsatire i foyeren til Det Kongelige Teaters skuespilhus.
Den første uge havde satiregruppen for eksempel klippet små videoer ud fra sociale medier, som fik øjeblikkelig respons fra publikum. Latteren skyllede rundt mellem glasvæggene, mens Lars Løkke Rasmussen på en skærm foran dem red rundt på islænderhesten Ib. Og der var stemning af fællessang på Bakken, da de to satirikere sendte en hilsen af sted til Nye Borgerliges energipolitik med sangen Plutonium af Jomfru Ane Band.
Og på den måde forpligter gruppens navn:
- Overformynderiet er et vidunderligt ord. Og det er jo det, vi er - et overformynderi. Vi står jo og fortæller alle de andre, hvad der er det rigtige. Og det er jo dybt arrogant, siger Per Helge Sørensen.
Selvfølgelig er indholdet djøffet, for det er det, Per Helge er ekspert i. Men jeg synes faktisk, at vi gør det folkeligt. For det her med politik og valg handler om os alle sammen.
Det demokratiske teater
Det er ikke første gang, de to arbejder sammen om at få tør demokratisk debat til at glide lidt lettere ned hos tilskuerne med humor. Først lavede de Djøf-satire, som de kalder det. ‘Sådan lidt Jimmy Fallon-agtigt’. Og på P1 står de bag Året der gik i bureaukratiet.
- Og så var det, vi var nødt til at at lave et bandnavn og endte med at hedde Overformynderiet, siger Per Helge.
For sagen er den, supplerer Jakob Fauerby, at det er teatrets opgave at få folk til at se deres egen virkelighed og på den måde reflektere over det samfund, de lever i.
- Vi kommer jo fra den der Djøf-verden. Jeg er sådan en, som når Liberal Alliance siger, at de har lavet en 2030-plan, så i modsætning til de andre komikere så læser jeg 2030-planen. Og det er der jo ingen almindelige mennesker, der gør. Og hvorfor skulle de også det, spørger Per Helge.
For ifølge ham og Jakob Fauerby er den måde, politik og demokrati bliver formidlet i dag, så kedelig, at folk har svært ved at følge med. Det bliver kedeligt og forudsigeligt, siger de:
- Og det skal jo være alvorligt. Valgudsendelser er jo alvorlige. Det er super vigtigt. Og derfor har vi jo et åndehul. For hvis ikke vi fortæller om, hvad det er, der foregår, på en sjov måde, så gider folk altså ikke følge med, siger Jakob Fauerby.
Overformynderiet
Per Helge Sørensen er en dansk civilingeniør, embedsmand, forfatter og komisk historiefortæller. Han er blandt andet kendt for enmandsshowet Djøf med Løgn og for bogen Spin (2003).
Jakob Fauerby er uddannet skuespiller og udgør blandt andet en tredjedel af satiregruppen Platt-Form. Derudover er han instruktør på Amagerrevyen og Dragsholmrevyen.
Per Worm er en nordjysk singer/songwriter og udgav i 2011 debutalbummet Opsang.
Teater over TV
Men når nu humor er så demokratisk, kunne man fristes til at tænke, at den måske i højere grad burde have plads i fjernsynet frem for i foyeren til Det Kongelige Teater. Men teatret vinder på, at rammerne er løsere end på TV:
- På TV er der helt faste formater. En udsendelse skal tage 30 minutter, og der er ikke plads til, at noget tager lidt længere tid end forventet. Her kan vi spasse ud med musik, og jeg kan rent faktisk trække tråde helt tilbage til Risø og finde gamle sagsakter. Der har vi heldigvis et ekstremt smalt og veldefineret intellektuelt djøf-segment som publikum, siger Per Helge.
Men her bakker Jakob Fauerby ikke op om sin kollega:
- Når Per Helge siger, at vores publikum er smalt, så er jeg ikke enig. Selvfølgelig er indholdet djøffet, for det er det, Per Helge er ekspert i. Men jeg synes faktisk, at vi gør det folkeligt. For det her med politik og valg handler om os alle sammen. Det kan godt være, at almindelige mennesker ikke tænker over, hvad Moderniseringsstyrelsen kan og gør, men konsekvenserne mærker de altså.
Overformynderiet spiller torsdag 24. maj og onsdag 29. maj.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.