Stor forskel på kommunernes affaldsindsats
Stor forskel på kommunernes affaldsindsats
845 kilo husholdningsaffald per dansker. Hvert år.
Det tal gør Danmark til det land, der producerer mest husholdningsaffald per indbygger i hele EU. Ifølge EU's statistikkontor, Eurostat.Sam tidig er vi rekorddårlige til at forebygge affald. Og der er markant forskel på kommunernes evne til at reducere mængderne.
Det viser en kortlægning fra Danmarks Naturfredningsforening, miljøpartnerskabet Gate 21 og Aalborg Universitet, der har gennemgået kommunernes affalds- og klimaplaner.
Europamestre i skrald
- Vi er europamestre i at lave skrald, og det kan vi på ingen måde være stolte af. Det er helt afgørende, at vi får langt mere fokus på at lave mindre affald i stedet for at genanvende eller afbrænde alt det affald, vi allerede har skabt, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
- Det allervigtigste lige nu er et ambitiøst nationalt mål om, at Danmark for eksempel som Holland skal være et affaldsfrit samfund i 2050, siger hun.
Undersøgelsen viser store forskelle mellem de enkelte kommuners indsats for begrænse skraldet.
Mens nogle har iværksat konkrete tiltag for at mindske mængden af affald og sat sig kvantitative mål på området, så nævner andre kommuner slet ikke affaldsforebyggelse og genbrug i deres affalds- og DK2020-klimaplaner.
Kæmpeproblem for klimaindsats
Kommunerne er dog ikke forpligtede til at bidrage til at forebygge mængderne af affald. De skal bare sikre, at der er områder på de kommunale genbrugspladser, hvor borgere kan aflevere deres genstande til direkte genbrug.
Men det er slet ikke nok, mener Danmarks Naturfredningsforening.
– Vi er et af de allermest ressourceforbrugende lande i verden og producerer alt for meget affald. Det er et kæmpe problem for klimaet, og derfor skal vi gøre op med vores enorme forbrug, siger Maria Reumert Gjerding.
- Her kan kommunerne spille en vigtig rolle. Der er stadig mange kommuner, der ikke eller i mindre grad arbejder med affaldsforebyggelse og genbrug. Dem skal vi have hjulpet i gang hurtigst muligt.
Lovgivning og politiske ambitioner
Ifølge seniorforsker Stig Hirsbak fra Aalborg Universitet kommer den nødvendige ændring dog næppe uden national lovgivning eller politiske ambitioner.
- Vi har en affaldsplan p.t., som ikke er ambitiøs, men som højst gennemfører, hvad EU minimum kræver af os, siger han.
Vi har haft alt for meget fokus på, hvad kommunerne gjorde med deres affald efterfølgende i stedet for at forebygge affaldsmængderne.
Han peger på, at sammenlignelige nabolande som Sverige og Norge er langt længere med at forebygge affald i takt med et øget forbrug.
- Vi har haft alt for meget fokus på, hvad kommunerne gjorde med deres affald efterfølgende i stedet for at forebygge affaldsmængderne, siger han.
Han ser samtidig store beskæftigelsesmuligheder for personer fremover på det marginale jobmarked med at vedligeholde og reparere ting.
Direktør i Dansk Affaldsforening, Henrik Friis, minder om, at tingene og teknologien også skal fungere i praksis.
- Vi er underlagt EU-regler, og de politiske ambitioner i Danmark er også en udfordring. Men vi er på nogle områder såsom tekstilproducenternes ansvar for deres affald fodslæbende i Danmark og venter altid til sidste øjeblik, siger han.
Affaldsforbrænding
- I dag bliver omkring en tredjedel af danskernes husholdningsaffald brændt af.
- Samtidig bliver en voksende del af affaldet genanvendt og lavet om til nye produkter.
- Men selvom affaldsforbrænding skaber energi og varme, og selvom genanvendelse sikrer, at nogle af ressourcerne kan bruges til nye produkter, er begge dele forbundet med betydelige tab af ressourcer og klimabelastning.
Kilde: Danmark Naturfredningsforening, Aalborg Universitet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.