Kommunen.dk
MENU

Småt er godt – særligt for klimaet

I Køge bygger man små huse til glæde for både lokale ildsjæle og for klimaet. De mindre huse skal vise resten af kommunen og regionen, hvordan man kan bygge og bo mere bæredygtigt.

Småt er godt – særligt for klimaet

I Køge bygger man små huse til glæde for både lokale ildsjæle og for klimaet. De mindre huse skal vise resten af kommunen og regionen, hvordan man kan bygge og bo mere bæredygtigt.
De små huse i Tiny varigheden kan opføres for helt ned til 150.000 kr., men så er det også uden fx bad, der i stedet kan tilgås i fællesfaciliteter.
De små huse i Tiny varigheden kan opføres for helt ned til 150.000 kr., men så er det også uden fx bad, der i stedet kan tilgås i fællesfaciliteter.
Foto: Lars Hylleberg, facebook

Byggeri sætter et markant klimaaftryk. Ifølge FN’s Miljøorganisation står byggebranchen for 40 pct. af verdens samlede CO2-udledninger, mens byggebranchen i Danmark  står for 30 pct. af udledningerne. Det er derfor et af de grønne kerneområder, hvor der er store CO2-besparelser at finde. 

For hvad gør man, når man ved, at byggeriet udleder masser af CO2, mens kommunen vokser med godt 500 indbyggere hvert år, og det derfor er nødvendigt med nyt byggeri? Man forsøger at bygge mere bæredygtig: 

- Når vi er nødt til at bygge, er det afgørende, at vi er bevidste om, hvordan vi bygger nyt, og at vi gør det klimabevidst, fortæller Jacob Skjødt Nielsen, grøn ambassadør i Køge Kommune. 

I Køge har man taget fat på den store udfordring med et lille tiltag: mindre huse. Småt er godt har det joviale mundheld længe lydt. Det er ren logik, det kræver færre ressourcer at bygge et mindre hus end et stort, det kræver mindre energi at varme op, og det beslaglægger mindre plads.

Vi skal alle tænke anderledes. Vi ved, at vi skal bygge i en mere bæredygtig retning, og vi skal gøre det meget snart, men der er mange, der ikke kender mulighederne. Det skal lykkes det her

Tiny houses-projektet er en slags ekstrem case, fortæller Jacob Skjødt Nielsen, hvor man forsøger at vise, at det er muligt at bygge effektive og attraktive boliger på bare 50 kvadratmeter. Kommunen samarbejder med Københavns- og Aalborg Universitet, som skal dokumentere energibesparelserne og -forbrug. 

De små huse udgør tilsammen klyngen Tiny Varigheden, hvor man eksempelvis deler redskaber og har fælles faciliteter, som alt sammen gør det muligt at bo på mindre plads end vanlig. De små huse kan etableres fra helt ned til 150.000 kr. pr. enhed. 

- Vi er som samfund nødt til at udvikle nogle koncepter og teknikker for, hvordan vi kan bo på færre kvadratmeter og stadig være tilfredse med vores bolig. Derudover skal vi finde løsninger for, hvordan vi systematisk bruger og genbruger ressourcer mere bæredygtigt, siger Jacob Skjødt Nielsen. 

Nybrud og nytænkning

De små huse udgør tilsammen bofællesskabet Tiny varigheden, hvor Helga Jacobsen er formand. Derudover kommer området også til at huse et klimahus, som skal være et kursuscenter og udstillingshus for cirkulær byggeri og bæredygtige byggemateriale, hvor de lokale indsjæle også vil undervise i permakultur.   

- For os er det altafgørende, at det ikke kun er os, der kæmper, men at kommunen støtter os. Vi opnår en helt anden legitimitet, når vidensorganisationer og kommunen går med i projektet, fortæller Helga Jacobsen. 

Tiny varigheden på kommunal grund, så projektet kunne slet ikke have set dagens lys uden kommunal opbakning, påpeger formanden. Projektet rækker dog længere:

- Det er ikke kun kommunens borgere, som vi håber på at inspirere, men hele regionen, Danmark og udlandet. Vi vil vise, at de naturlige isolationsmaterialer allerede er derude, at det slet ikke er svært at finde genbrugsvinduer, at det er muligt at bo på meget mindre plads, siger Helga Jacobsen og tilføjer:

- Vi skal alle tænke anderledes. Vi ved, at vi skal bygge i en mere bæredygtig retning, og vi skal gøre det meget snart, men der er mange, der ikke kender mulighederne. Det skal lykkes det her, og så er det fedt, at kommunen og borgmesteren bakker op.  

Vores pointe er, at vi som forbruger og gennem vores efterspørgelse har enorm indflydelse. Det handler om vores udbud, lokalplaner og hvilken efterspørgsel og forbrug, vi skaber i vores kommune

Mere end kommunens eget CO2-regnskab

Normalt tæller byggeri ikke med i den enkelte kommunes eget CO2-regnskab. Den slags beregninger hører til i det såkaldte scope 3, som omfatter udledninger gennem forbrug. CO2-udledninger for byggeriet vil i dag snarere ende i fx Aalborg, da det er Aalborg Portland som producere cement for resten af landets byggeri. 

Det er dog ikke noget, der holder Køge tilbage fra at arbejde med de mindre huse. Det handler om en fælles indsats for at skabe en grøn omstilling: 

- Klimakrisen er ikke en kommunal krise, den er global. Vores pointe er, at vi som forbruger og gennem vores efterspørgelse har enorm indflydelse. Det handler om vores udbud, lokalplaner og hvilken efterspørgsel og forbrug, vi skaber i vores kommune, siger Jacob Skjødt Nielsen. 

Det handler altså ikke kun om de små huse. Det handler om at bruge tiny houses som et pilotprojekt til at skabe ny viden og kompetencer, give inspiration til borgerne og byggeriet i resten af kommunen og regionen samt at give et lille skub til det gamle ordsprog. 

- Vi kan præge udviklingen og skabe ringe i vandet, som skaber forandring i resten af landet og verden. Vi skal bruge vores eftersprøgelseskraft til støtte de teknologier og virksomheder, som kan gøre en forskel. Det får vi alle glæde af – også i Køge Kommune.  

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR