Klumme/
Samfundet har brug for en værdig tryghedsforsikring til fremtidens nedslidte seniorer
Klumme/
Samfundet har brug for en værdig tryghedsforsikring til fremtidens nedslidte seniorer
KOMMUNALORDFØRER, SOCIALORDFØRER OG LANDDISTRIKTSORDFØRER
SF
Foto: Marie Hald, Folketinget
Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk
For mange af os er det at være på arbejdsmarkedet og bidrage til samfundet, noget af det mest meningsgivende og værdifulde i vores liv. Det gælder også for de mange pædagoger, lærere, tjenere og murere, offentlig som private, der hver dag knokler med et både psykisk og fysisk hårdt arbejde.
Når arbejdslivet lakker mod enden, er der en gruppe af seniorer, der har en større risiko for at blive nedslidt af deres arbejde. Deres glæde ved at gå på arbejde forsvinder ikke, men smerterne i krop og sind flytter med ind i hverdagen på arbejdspladsen. Nogle prøver for en tid at ignorere den uindbudte gæst med smertestillende midler, men det lindrer kun og løser ikke problemet. For de nedslidte seniorer som ikke har muligheden for at gå på pension, bliver konsekvensen, at de presses til at blive længere på arbejdsmarkedet, end de er i stand til, for at få tilværelsen til at hænge sammen.
At være nedslidt er ikke et valg, man tager, men et ufrivilligt vilkår.
I SF mener vi, at det er uordentligt, at regeringen vil fjerne trygheden fra nedslidte seniorer ved at lægge den nuværende ordning under en såkaldt Arne-plus ordning. I regeringens forslag vil nedslidte først kunne trække sig tilbage tre år senere og mister op til 4.000-5.000 kr. om måneden. Det kan vi som samfund ikke være bekendt over for dem, der har slidt og betalt deres skat i årtier.
Jeg undrer mig over, at når tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at kun knap fire pct. af dem, der fik tildelt seniorpension i 2020 og 2021, kom fra almindelig beskæftigelse, så kom der to tredjedele enten fra sygedagpenge, ledighedsydelse eller fleksjob. Mennesker, der altså er nedslidte og for syge til at gå på arbejde. Det er svært at tro på, at der er meget arbejdsudbud at hente her.
Men det drejer sig ikke kun om at forringe en pensionsordning der påvirker de nedslidte seniorer, som akut har brug for en vej ud af arbejdsmarkedet. Det handler også om at have en tryghedsforsikring for kommende nedslidte seniorer.
Jeg stiller mig derfor også uforstående overfor, at når vi har et arbejdsmarked med et stort behov for de kompetencer, hvor der er størst risiko for nedslidning, hvordan skal vi så kunne tiltrække arbejdskraft til de arbejdsmarkedsområder, hvis vi ikke engang kan tilbyde en værdig tilbagetrækning for nedslidte seniorer?
Derfor mener vi i SF, at samfundet har brug for en værdig tryghedsforsikring til nedslidte seniorer.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.