Regeringen mangler at anvise vejen til flere frivillige hos landets ældre
Regeringen mangler at anvise vejen til flere frivillige hos landets ældre
Da statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag mødtes med nogle af Ældre Sagens besøgsvenner i Vallensbæk, var det blandt andet for at høre mere om, hvordan frivillige gør gavn og spiller en rolle for ældre landet over.
Besøgsvennerne taler med de ældre, går ture med dem og laver andre former for aktiviteter.
De er et eksempel på civilsamfundets engagement i ældreplejen, og det vil regeringen have mere af, fortæller Mette Frederiksen.
Hun varsler, at området bliver en del af ældreudspillet:
- Det, vi ser i Vallensbæk, er en sprudlende livskvalitet, som er meget rørende. Og som betyder meget for de involverede mennesker. Vores tanke er, at vi blandt andet på plejeområdet gerne vil se, om ikke vi kan få civilsamfundet endnu mere aktivt ind, siger Mette Frederiksen.
Men konkret politik, der skal opfylde den ambition, er det småt med.
Mette Frederiksen vil ikke indføre nye regler på området - regeringen vil med den kommende ældrereform snarere fjerne regler, siger hun.
Og af det, der drypvis er kommet ud fra det kommende ældreudspil, er der ikke meget, der peger i retning af større inddragelse af civilsamfundet.
Ældre Sagen arbejder hårdt
Til det siger Mette Frederiksen:
- Det handler om at skabe en kulturforandring i den måde, vi ser vores ældre og gamle på.
- Vi tænker ikke, at en masse regler skal forandre det her. Men i vores ældrereform har vi en appel om, at civilsamfundet bliver mere inddraget, siger Mette Frederiksen.
Bjarne Hastrup, der er direktør i Ældre Sagen, ser potentiale for flere frivillige.
Han siger, at der er et stort arbejde i gang i Ældre Sagen for at få flere medlemmer til at blive frivillige:
- I øjeblikket er der en stor tilgang af medlemmer, og den tilgang prøver vi at benytte til at skabe så mange frivillige som muligt.
Han kommer ikke med konkrete forslag til, hvordan der politisk kan skabes større inddragelse af civilsamfundet. Men han ønsker sig det, han definerer som "et rum" til at få et tættere samarbejde mellem kommuner og frivillige.
- Vi opfordrer kraftigt regeringen og kommunerne til at lukke op for et meget tættere samarbejde end nu, siger Bjarne Hastrup.
Mette Frederiksen siger, at for mange regler for blandt andet inddragelse af civilsamfundet vil ende med at "umyndiggøre vores ældre".
Risikerer det ikke bare at blive gode intentioner uden handling efterfølgende?
- Det er der altid en risiko for. Vi kunne jo også gøre det anderledes. Mange steder får man tingene til at lykkes bedre, fordi man inddrager civilsamfundet omkring, siger Mette Frederiksen.
Drypvis reformafsløring
Regeringen ventes inden månedens udgang at præsentere et udspil til en ældrereform.
En del er allerede kommet frem. Eksempelvis skal de kommunale tilsyn nedlægges, og så skal de ældre have større selvbestemmelse over rengøring og bad.
Reformen er et af SVM-regeringens vigtigste udspil og har været på tegnebrættet i mange, mange måneder. Den blev allerede varslet i regeringsgrundlaget.
30. januar har regeringen inviteret medarbejdere og ældre borgere fra alle landets plejehjem og repræsentanter fra hjemmeplejen til stormøde om ældres velfærd.
Det ved vi om regeringens ældrereform
- Der er drypvist kommet nyt om regeringens ældreudspil, der ventes præsenteret, inden januar er omme.
- Regeringen vil erstatte de 98 kommunale ældretilsyn samt det statslige ældretilsyn med en ny model, hvor alle tilsyn som udgangspunkt afvikles samme dag. I dag driver hver enkelt af de 98 kommuner deres eget tilsyn.
- Desuden skal ældre have større selvbestemmelse med et princip om "helhedspleje". De ældre skal i større grad selv bestemme, hvornår de for eksempel vil have gjort rent eller i bad.
- Det frie valg skal udvides, så ældre får mulighed for at vælge, om det er kommunen eller det private, der skal stå for genoptræning og rehabilitering.
- Regeringen vil gøre det muligt for kommuner at oprette lokalplejehjem. De vil være kommunalt ejede, men skal være lige så frisatte som private friplejehjem.
Kilder: Berlingske, Politiken, Jyllands-Posten, Avisen Danmark og Ritzau.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.