Ny formand: Folkemødet skal mere end det, der foregår på Bornholm
Ny formand: Folkemødet skal mere end det, der foregår på Bornholm
Jann Sjursen var ikke begejstret, da han i 2016 fik at vide, at Rådet for Socialt udsatte skulle flytte fra København til Rønne som led i udflytningen af statslige arbejdspladser.
Men i dag har Sjursen, der er formand for rådet, fået et nært forhold til Bornholm og tager ofte turen fra sin bopæl i Hillerød til kontoret i Rønne. Samtidig har han deltaget i næsten alle udgaver af Folkemødet, og i 2018 blev han medlem af Foreningen Folkemødet. Mandag i denne uge, blev han præsenteret som ny formand for bestyrelsen.
- Jeg synes, at Folkemødet på mange måder er fantastisk og unik i forhold til at være hele Danmarks forsamlingshus. Der er højt til loftet i debatterne, og der er mulighed for at tænke over løsninger på nogle af samfundet store udfordringer. Det er stærke vitaminer til vores folkestyre og demokrati, siger Jann Sjursen.
Han fortæller, at han som formand vil fortsætte den linje, bestyrelsen allerede har lagt, om at udbrede begivenheden til resten af landet. Derfor bliver der i år arrangeret folkehøringer i Fredericia, Ballerup, Odense, Slagelse og Middelfart som optakt til mødet på Bornholm.
- Til de fem høringer skal borgere i byerne diskutere FN’s 17 verdensmål, og det, der kommer ud af det, tager vi så med til Folkemødet. Der tegner sig altså konturerne af et Folkemøde, der vil mere og skal mere end det, der foregår i Allinge fire dage om året, siger Jann Sjursen.
Verdensmål gælder også lokalt
Årets tema for Folkemødet bliver FN’s 17 Verdensmål. Det inkluderer mål som stop sult, ligestilling mellem kønnene og at kæmpe for bæredygtige byer og lokalsamfund. Alle arrangører og talere på årets folkemøde er derfor blevet bedt om at inkludere verdensmålene i deres materiale.
- Verdensmålene sætter international dagsorden, og jeg vil sige, at de også sætter national og lokal dagsorden, da de gælder 360 grader rundt og er bindende for ikke bare FN, men også skal gennemføres her i Danmark. Jeg tænker, det bliver spændende at samles om et fælles tema og udfordre hinanden på målene, siger Jann Sjursen.
Det er vigtigt, at vi gør en ekstra indsats for at få grupper og borgere med, som føler, at de kan være langt fra det politiske Danmark og beslutningstagerne.
Omkring 53 procent af deltagerne ved sidste års folkemøde var almindelige gæster, der deltog for oplevelsens skyld, ifølge en undersøgelse foretaget af kommunikations- og adfærdsbureauet Operate. Alligevel har Folkemødet et ry for kun at inkludere eliten. Det indgår i den nye formands overvejelser.
- Det er vigtigt, at vi gør en ekstra indsats for at få grupper og borgere med, som føler, at de kan være langt fra det politiske Danmark og beslutningstagerne. For det giver Folkemødet sin eksistensberettigelse. At folket i al sin mangfoldighed deltager. Det vil groft sagt sige hr. og fru Danmark, men selvfølgelig også de mennesker, der er med til at beslutte noget i Danmark. Om de så er Djøf’ere eller sidder i Folketinget. For vi skal have alle beslutningstagerne med, så folket kan møde dem, siger Jann Sjursen.
Seneste formand måtte gå
Jann Sjursen udfylder en tom stol. Tidligere formand Michael Valentin forlod nemlig posten i efteråret, efter at han blev fyret som direktør for Akademikernes A-kasse. Det er dog ikke en episode, Jann Sjursen har en holdning til.
- Jeg tænker ikke, der er noget specielt ved det for mig. Jeg synes, bestyrelsen og Winnie Grossbøll, som var konstitueret formand, har tacklet formandsskiftet godt. Nu har jeg lyst til at bidrage med det, jeg kan, siger Jann Sjursen.
Med 113.000 gæster var 2018 det bedst besøgte folkemøde i begivenhedens historie, men Jann Sjursen vil ikke love, at årets udgave matcher eller slår det høje besøgstal.
- Det afhænger lidt af vejr og vind, hvor mange der finder vej til Folkemødet. Sidste år var det jo kanongodt, siger Sjursen.
Han mener, at Folkemødet er bedst, når man finder dialog og eftertænksomhed.
- Der er selvfølgelig også aktiviteter, som man føler, er forudsigelige, men det handler om, at vi arbejder på, hvilke formater der befordrer den gode samtale. Det er ikke nødvendigvis paneldebatten, hvor nogle politikere debattere, og hvor der så lige er lidt tid til nogle spørgsmål til sidst, der virker. I stedet skal vi måske arbejde med formater, der er mere værkstedslignende, hvor borgere og beslutningstager arbejder sig frem til en dialog, siger Jann Sjursen.
Folkemødets bestyrelse består udover Jann Sjursen af Connie Hedegaard, Olav Hesseldahl, Vibe Klarup, Winni Grosbøll og Bruno Månsson.
Blå Bog
Jann Sjursen er uddannet folkeskolelærer.
Sad i Folketinget for Kristeligt Folkeparti (nu Kristendemokraterne) 1998-2005.
Var partiformand for Kristeligt Folkeparti 1990-2002.
Energiminister i Nyrup-regeringen 1993-1994.
Sad som Generalsekretær i NGO’en Caritas Danmark 2007-2019.
Arbejder som formand for Rådet for Socialt Udsatte fra 2010 til i dag.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.