Kommunen.dk
MENU

Nikotinfri arbejdstid breder sig i kommunerne

Flere og flere kommuner nøjes ikke med at forbyde ansatte at ryge i arbejdstiden, men siger også nej til andre nikotinprodukter. Det er dog ikke uden dilemmaer.

Nikotinfri arbejdstid breder sig i kommunerne

Flere og flere kommuner nøjes ikke med at forbyde ansatte at ryge i arbejdstiden, men siger også nej til andre nikotinprodukter. Det er dog ikke uden dilemmaer.
  De små hvide, nikotinposer er blevet populære ikke mindst blandt unge, men i flere kommuner må de undværes i arbejdstiden.
  De små hvide, nikotinposer er blevet populære ikke mindst blandt unge, men i flere kommuner må de undværes i arbejdstiden.
Foto: Paul Wennerholm/Ritzau Scanpix

For mange medarbejdere i kommunerne er det slut med at tage en lille, hvid nikotinpose under læben på jobbet eller et hurtigt sug på e-cigaretten i en pause.

For mens langt de fleste kommuner har indført røgfri arbejdstid for alle ansatte, så vælger flere nu at udvide forbuddet til andre nikotinprodukter.

Senest har Aarhus vedtaget nikotinfri arbejdstid, der gælder fra 1. maj, ligesom blandt andet Odense, Tårnby, Hørsholm, Tønder og Ballerup også har sagt stop for alle nikotinprodukter i arbejdstiden.

I Ballerup Kommune, som har 5200 medarbejdere, trådte et forbud mod både cigaretter og andre nikotinprodukter i kraft 1. april. Og det har medarbejderne taget lidt blandet, men overordnet godt imod, fortæller centerchef Mette Louise Ebdrup.


- Nogle er glade og undrer sig egentlig bare over, hvorfor det ikke er sket før, mens andre selvfølgelig synes, at det er rigtig ærgerligt. Nogen mener, at det er formynderisk, og spørger, om det næste bliver kagefri arbejdstid, siger hun.

Skidt signal med snus i munden

Ifølge Mette Louise Ebdrup var det naturligt, at nikotinprodukterne blev omfattet, fordi de er blevet så udbredte.

- Vi havde også fået henvendelser fra skoleområdet, om de havde mulighed for at sige, at vikarer ikke må bruge snus i timerne. Det er jo et rigtig skidt signal, at en ung vikar står med snus i munden i 9. B, siger hun.

Forbuddet følges af et tilbud om gratis rygestop- og nikotinstopkurser, og medarbejderne kan bruge godkendte nikotinprodukter til rygestop som eksempelvis plastre eller tyggegummi, når de er på arbejde.

Hvis en ansat gentagne gange bryder nikotinforbuddet, kan det ende med en fyring.

- Det håber vi ikke bliver aktuelt, siger centerchefen.

84 kommuner har forbud

Kræftens Bekæmpelse har haft røgfri arbejdstid som mærkesag i mange år. Og ifølge organisationen er det nu indført eller på vej i 84 kommuner. De første gjorde det i 2012, mens der de senere år er kommet mange flere til.

Nogle vælger at udvide forbuddet til også at omfatte andre nikotinprodukter, eksempelvis Aarhus, som allerede i 2013 sagde farvel til cigaretterne.

Ifølge projektchef i Kræftens Bekæmpelse Niels Them Kjær bakker Kræftens Bekæmpelse op om, at arbejdstiden skal være helt fri for nikotinprodukter.

- Det handler jo dels om medarbejdernes sundhed, men også om, at mange medarbejdere i kommunerne på en eller anden måde er rollemodeller. Pædagoger og lærere er jo rollemodeller for børn og unge, og sundhedspersonale er på en måde sundhedsautoriteter for eksempel på plejehjem eller i hjemmeplejen.

- Men det er selvfølgelig vigtigst at starte med røgen, fordi det jo er den, der er kræftfremkaldende, siger Niels Them Kjær.

Langvarig diskussion i Glostrup

I Glostrup Kommune har et forbud mod røg og damp og andre nikotinprodukter været diskuteret i kommunalbestyrelsen ad flere omgange.

Men det er ikke lykkedes politikerne at blive enige, fortæller borgmester Kasper Damsgaard (S).

- Vi har blandt andet haft diskussioner om, hvordan et forbud skulle håndhæves, om det er indgriben i folks personlige frihed, og hvad man så gør i de selvbetalte frokostpauser og så videre, siger borgmesteren.

Derfor besluttede kommunalpolitikerne i januar, at beslutningen skulle tages i kommunens samarbejdsudvalg, det såkaldte MED-hovedudvalg.

Og der har de netop besluttet, at der fra 1. august i år er både røg- og dampfri arbejdstid. I den kommende tid skal de så diskutere, om forbuddet også skal omfatte alle andre nikotinprodukter.

Også flere store virksomheder og uddannelsesinstitutioner har indført forbud mod nikotinprodukter.

Det gælder blandt andet Salling Group, Normal og Imerco samt professionshøjskolerne UCL og VIA University College.

Eksempel på politik om nikotinfri arbejdstid

  • Tønder Kommune har man indført nikotinfri arbejdstid fra i år. Sådan her lyder nikotinpolitikken blandt andet:
  • Røgfri arbejdstid omfatter alle tobaksrelaterede produkter, det vil sige alle produkter med tobak og nikotin, der ikke er godkendt som lægemidler. Det kan eksempelvis være cigaretter, snus, tyggetobak, e-cigaretter, nikotinposer og øvrige relaterede produkter som for eksempel e-cigaretter uden nikotin.
  • Det er ikke tilladt at ryge i arbejdstiden. Dette gælder også, når du er til møde ude i byen, eller når du transporterer dig mellem to borgere eller arbejdspladser.
  • Vi har tillid til, at alle ansatte overholder rygereglerne, også når man arbejder hjemmefra.
  • Det er ikke hensigtsmæssigt med et arbejdsmiljø, hvor man angiver hinanden. Det er ledelsen på den enkelte arbejdsplads, der har ansvaret for, at reglerne bliver fulgt.

Kilde: Tønder Kommune.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR