Kommunen.dk
MENU

Løkke står alene om at lukke regionerne

Forhandlingerne om et regeringsgrundlag er i gang. Sundhed er den første hurdle. Det mest presserende er mangel på sygeplejersker, siger sundhedsøkonom.

Løkke står alene om at lukke regionerne

Forhandlingerne om et regeringsgrundlag er i gang. Sundhed er den første hurdle. Det mest presserende er mangel på sygeplejersker, siger sundhedsøkonom.
Jacob Ellemann-Jensen (V) afviser at være med til at lukke regionerne. Også Socialdemokraterne afviser Moderaternes ønske.
Jacob Ellemann-Jensen (V) afviser at være med til at lukke regionerne. Også Socialdemokraterne afviser Moderaternes ønske.
Foto: Emil Helms, Ritzau Scanpix
7. nov. 2022
RITZAU

Det var et af valgets helt store temaer, der var på dagsordenen, da partierne mandag mødte til forhandlinger med kongelig undersøger Mette Frederiksen (S) på Marienborg.

Under valgkampen har partierne, herunder Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, præsenteret sundhedsudspil, der skal skaffe flere medarbejdere til sygehusene, løfte psykiatrien og afhjælpe de lange ventelister.

Det er de forhandlinger, der nu er taget hul på, sagde Mette Frederiksen, inden forhandlingerne begyndte.

Også den mere langsigtede sundhedspolitik er på bordet:

- Her er det klart, at vi også vil tage løn og arbejdsvilkår ind som en del af diskussionen, sagde hun.

På kort sigt drejer det sig om den forestående vinter, hvor indlæggelserne traditionelt stiger. Derfor er der behov for at rekruttere flere medarbejdere og bringe ventelisterne ned.

Mens der et stykke ad vejen er fælles fodslag blandt partierne, så viste mandagens forhandlinger også uenighed.

S og V vender pilen ned

Hverken S eller V kan støtte Moderaternes forslag om at nedlægge de fem regioner og erstatte dem med en fælles enhed, der får ansvaret for driften af sygehusene.

Mette Frederiksen henviste til, at hun ikke har hørt andre udtrykke "præcist det ønske".

Også Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen vendte tommelfingeren nedad.

- Jeg tror ikke, at løsningen på udfordringerne i sundhedsvæsenet er at foretage sådan en administrativ omlægning, sagde han, inden han gik ind til forhandlingerne.

Hvordan Moderaterne forholder sig til afvisningen, er uvist. Lars Løkke Rasmussen og politisk ordfører Jakob Engel-Schmidt forlod forhandlingerne uden at tale med pressen.

Sådan vil det fortsætte indtil videre. For det er bedst at have fuld fortrolighed om forhandlinger og sonderinger, skrev Løkke på Facebook søndag.

- Så det bliver linjen herfra, indtil vi er et sted i forhandlingerne, hvor der sker noget afgørende.

Skal standse personaleflugt

Skal sundhedsøkonom og professor Jes Søgaard fra Syddansk Universitet give partierne et godt råd her og nu, så er det allervigtigste at få standset personaleflugten, især blandt sygeplejersker.

- Både blandt sygeplejersker på sygehusene, i psykiatrien og ude i kommunerne. Faktisk handler det om, hvordan vi får arbejdsglæden tilbage i sygeplejerskefaget.

Ifølge Dansk Sygeplejeråd mangler der lige nu omkring 5.000 sygeplejersker.

Mette Frederiksen og Socialdemokratiet gik til valg på at danne en bred regering hen over den politiske midte. Også De Radikale og Moderaterne har samme ambition.

Uanset om det ender med en bred regering eller en rød, kan forhandlingerne blive meget lange, siger politisk kommentator ved Ekstra Bladet Hans Engell.

- Hovedreglen ved danske valg har været, at når stemmerne var talt op, så tegnede der sig et billede af, hvilken regeringsmulighed der ville være. Men denne gang er der ikke en indlysende regeringskombination.

- Forhandlingsforløb på tre uger eller en måned er ikke urealistisk, for det er en helt usædvanlig situation, siger han.

Tirsdag fortsætter Mette Frederiksen med at tale om sundhed med partierne. Herefter følger forhandlinger om inflation, økonomi og klima.

Partiers bud på personalemangel og ventetid

Socialdemokratiet:

- Akutpakke på mindst en mia. kr. i 2023 til lønbonusser og til at få udenlandske sygeplejersker hurtigere i arbejde.
- 15 mia. kr. over ti år til at renovere og opgradere sygehusene.
- Tre mia. kr. om året skal fra 2030 bruges på medarbejdere inden for fag med mangel på arbejdskraft. Fra 2024 afsættes et ukendt beløb årligt.

Venstre:

- I alt seks mia. kr. til en kriseplan i de næste to år.
- Af dem skal en mia. kr. årligt gå til at nedbringe ventelisterne, mens en halv mia. kr. skal prioriteres til indsatser, der gør det mere attraktivt at arbejde i sundhedsvæsenet.
- Flere penge til psykisk syge, så der om ti år bruges fire mia. kr. mere på psykiatrien hvert år.

Moderaterne:

- Behandlingsgarantien skal midlertidigt suspenderes.
- Der skal afsættes lidt over 1,6 mia. kr. til et midlertidigt løntillæg næste år. Det giver 2.500 kr. ekstra om måneden til sundhedsfaglige medarbejdere.
- På længere sigt vil partiet nedlægge regionerne og drive landets sygehuse under én professionelt ledet sundhedsforvaltning.

Radikale Venstre:

- Den nuværende behandlingsgaranti skal erstattes med en differentieret garanti, hvor det er lægernes faglige vurderinger der bestemmer, hvem der skal til først.
- Arbejdsudbudsreformer og lettere adgang for udenlandsk arbejdskraft skal afhjælpe mangel på hænder.

Kilde: Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, DR og Ritzau.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR