Kun én kommune har nogensinde meldt sig ud af KL
Kun én kommune har nogensinde meldt sig ud af KL
Lige siden Kommunernes Landsforening blev til i 1970, har det været en selvfølge, at kommunerne var og forblev medlemmer. Derfor tog det overskrifter, da Farums venstre-borgmester Peter Brixtofte i år 2000 erklærede, at han ville melde sin kommune ud af KL.
- Vi (kommunerne, red.) betaler en halv milliard om året til en forening, som under Anker Boyes (KL’s daværende formand, red.) tid er blevet reduceret til at være et forkontor for Finansministeriet. De penge sparer vi fra næste år, sagde Peter Brixtofte til Ritzau.
Han kritiserede blandt andet den daværende udligningsordning og var særligt irriteret over, at KL støttede et forslag om at ulovliggøre den såkaldte Farum-model, som han selv stod bag. Modellen handlede blandt andet om at sælge kommunale institutionsbygninger som skoler til private og bagefter leje dem tilbage af de ny ejere i håb om en rentegevinst.
- Finansminister Lykketoft bestemmer det hele, og kommunerne bestemmer ingenting. Med de økonomiske aftaler for næste år er en lang række kommuner særdeles hårdt pressede, sagde Peter Brixtofte til DR.
Ventetid
Den kontroversielle borgmester sad med et absolut flertal af venstrefolk i byrådet, så han behøvede kun opbakning fra sine partikolleger for at trumfe udmeldingen igennem. På et byrådsmøde i efteråret 2000, stemte et flertal i byrådet for udmeldingen.
- Det er ærgerligt, fordi kommunernes gennemslagskraft er størst, når de er sammen, sagde KL’s formand og daværende borgmester i Odense Anker Boye (S) til DR.
Ordningen blev sådan, at Farum ville træde helt ud af KL fra 1. januar 2002. Til den tid ville kommunen stå uden den støtte og rådgivning, som landsforeningen tilbyder i økonomiforhandlinger og andre henseender.
Finansminister Lykketoft bestemmer det hele, og kommunerne bestemmer ingenting. Med de økonomiske aftaler for næste år er en lang række kommuner særdeles hårdt pressede
Peter Brixtofte foreslog at lave en konkurrerende forening, men selvom enkelte borgmestre var enige i kritikken af KL, var der ikke opbakning til at følge hans eksempel og melde sig ud. Farum nåede dog kun et par måneder uden et KL-medlemskab. I 2002 forlod Peter Brixtofte borgmesterkontoret og med ham uviljen mod landsforeningen.
Ud og hjem igen
Brixtoftesagen handlede blandt andet om misbrug af kommunens midler, dyre rødvine og middage, samt kammeratlige tjenester. Da B.T. skrev om de første sager i februar 2002, sygemeldte Peter Brixtofte sig og rejste til Lanzarote. Senere forlod han byrådet.
Byrådsmedlem Henrik Jeger (V) overtog som fungerende borgmester, og på et hastemøde i februar 2002 besluttede Farums økonomiudvalg at genindmelde sig i KL for at trække på organisationens ekspertise, når der skulle ryddes op i kommunens økonomi efter Peter Brixtoftes “kreative” løsninger.
Siden Farum har ingen kommuner meldt sig ud af KL, selvom enkelte har truet med det.
I 2015 var Lyngby-Taarbæk utilfreds med KL i forbindelse med omprioriteringsbidraget. Lyngby-Taarbæk skulle nemlig spare omkring 167 mio. kr. på budgettet i løbet af fire år. Så borgmesteren og byrådet truede med at melde sig ud, men det blev ved ordene.
Det skal også nævnes, at der indtil 2007 faktisk var to kommuner, som ikke var medlem af KL. Det var Frederiksberg og Københavns Kommune.
Brixtoftes politiske karriere
Peter Brixtofte var medlem af Farums kommunalbestyrelse 1978-1992 og 1993- 2002.
Han sad som borgmester fra 1985 til 1992 og igen fra 1993 til 2002.
Var medlem af Folketinget ad tre omgange: 1973-1977, 1979-1981 og 1990-2002.
Var skatteminister i tre måneder i Schlüter-regeringen.
Under Brixtoftes ledelse blev Farum kendt som en eksperimenterende og succesrig kommune.
Peter Brixtofte mistede borgmesterposten i 2002 som følge af Brixtofte-sagen, hvor det viste sig, at mange af hans metoder var ulovlige. Han blev ekskluderet af Venstre i maj 2002.
Han var i en kort periode medlem af partiet Centrumdemokraterne.
Blev valgt igen til kommunalbestyrelsen i 2005 for sit eget parti Velfærdspartiet, mens sagerne mod ham stadig kørte i retten.
I 2008 blev han erklæret uværdig til at være folkelig politiker som følge af sine fængselsdomme.
Peter Brixtofte blev idømt samlet fire års fængsel i to retssager for blandt andet groft mandatsvig og embedsmisbrug.
Peter Brixtofte blev Ridder af Dannebrog i 1995, men måtte tilbagelevere ridderkorset efter sine domme.
Ved kommunalreformen blev Farum en del af den nye Furesø Kommune.
Peter Brixtofte gik bort i 2016 i en alder 66 år.
DR arbejder i øjebelikket på en dokumentar om hans liv, som kommer til november i forbindelse med kommunalvalget.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.