Kommunen.dk
MENU

Kommuner ventes at indføre krav om coronapas

KL regner med, at langt de fleste kommuner vil indføre krav om coronapas på plejehjem og botilbud. Hvis det sker, bliver det med støtte fra Ældre Sagen og FOA.

Kommuner ventes at indføre krav om coronapas

KL regner med, at langt de fleste kommuner vil indføre krav om coronapas på plejehjem og botilbud. Hvis det sker, bliver det med støtte fra Ældre Sagen og FOA.
Det er ikke muligt for KL at indføre krav om coronapas i landets kommuner. Men opfordringen er, at de selv indfører det.
Det er ikke muligt for KL at indføre krav om coronapas i landets kommuner. Men opfordringen er, at de selv indfører det.
Foto: Signe Goldmann, Ritzau Scanpix

I øjeblikket er der ikke krav om at kunne vise et gyldigt coronapas for at kunne få adgang til et af landets plejehjem eller botilbud.

KL forventer dog, at langt de fleste kommuner vil indføre sådan et krav, efter at KL har opfordret til det.

- Hvis vi opfordrer til det, så regner jeg egentlig med, at langt de fleste vil følge den opfordring, siger Kristian Vendelbo, som er administrerende direktør i KL.

Det er ikke muligt for KL at indføre krav om coronapas i alle landets kommuner.

- Vi kan kun opfordre kommunerne til det. Det er op til den enkelte kommune at beslutte, om den vil indføre kravet, siger Kristian Vendelbo.

Opfordringen kommer for at mindske smittespredningen blandt samfundets mest udsatte borgere, forklarer Kristian Vendelbo.

Udmeldingen fra KL kom fredag efter et pressemøde med en række myndigheder.

Her sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at regeringen vil indføre krav om coronapas på de statslige arbejdspladser, hvis loven om coronapas bliver gennemført.

Hvis det bliver indført som et krav på plejehjem og botilbud, kommer det til at ske med støtte fra både Ældre Sagen og fagforbundet FOA. Netop FOA repræsenterer en stor del af de ansatte på plejehjemmene.

Vil gerne selv lave test

Der er dog enighed i Ældre Sagen og FOA om, at krav om coronapas ikke kan stå alene.

I FOA mener Torben Hollmann, formand for social- og sundhedssektoren, at der også bør være en "massiv" teststrategi af de ansatte.

- Vi vil gerne selv have muligheden for at lave test, som det er tilfældet nogle steder. På den måde sikrer vi os, at vi ikke bærer smitten ind på plejecentrene, når vi møder på arbejde, siger Torben Hollmann.

I Ældre Sagen mener man, at det vil være mere vidtgående, hvis kommunerne efterlever anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen om test af plejepersonalet.

- Det er anbefalinger til, at man lader sig teste to gange om ugen, hvis man ikke er vaccineret, og en gang om ugen, hvis man er vaccineret og arbejder i ældreplejen, siger seniorkonsulent i Ældre Sagen Rikke Hamfeldt.

Vi vil gerne selv have muligheden for at lave test, som det er tilfældet nogle steder. På den måde sikrer vi os, at vi ikke bærer smitten ind på plejecentrene, når vi møder på arbejde

 

KL har desuden opfordret landets kommuner til at overveje coronapas på en række områder med borgerkontakt.

- Her tror jeg, at man vil se mange forskellige modeller. Det kommer meget an på situationen og antallet af smittede i den enkelte kommune, siger Kristian Vendelbo.

Kommuner har ikke taget stilling

Han forestiller sig, at kravet om coronapas kan indføres på jobcentre, i borgerservice eller på skoler.

Man har et coronapas 14 dage efter første vaccination, og når man er færdigvaccineret.

Alternativt kan man få det via en PCR-test, der ikke er mere end 92 timer gammel. Eller med en lyntest, der ikke er mere end 76 timer gammel.

Man har også et coronapas, hvis man har været smittet inden for de seneste seks måneder.

Ritzau har spurgt en række af landets kommuner, om de allerede nu planlægger at indføre krav om coronapas på deres plejehjem og botilbud.

Ingen af de adspurgte kommuner har endnu taget stilling til det. Men nogle overvejer eller vil gøre det i den kommende uge, lyder det.

Her er der allerede krav om coronapas

  • Indendørs restauranter og caféer. Takeaway-steder og indendørs servering på sociale tilbud er undtaget.
  • Nattelivet, herunder partybusser med alkoholservering, natklubber og diskoteker.
  • Kultur og forlystelser. Er der over 200 deltagere, skal der vises coronapas ved for eksempel koncerter, teater, biografer og museer. Er der over 2000 deltagere udendørs, skal der vises coronapas.
  • Kirkelige handlinger som for eksempel begravelser, barnedåb og gudstjenester, hvis der er over 200 deltagere.
  • Aftenskoler, daghøjskoler og Folkeuniversitetet, hvis der er over 200 deltagere. Det samme gælder konferencer.
  • Der er desuden krav om coronapas for besøgende på sociale tilbud, på sygehuse, i fængsler og arresthuse. Det gælder dog ikke for eksempelvis nære pårørende.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR