Kommuneansatte meldte sig syge hver 14. dag
Kommuneansatte meldte sig syge hver 14. dag
Sygefraværet i landets kommuner tog sidste år et markant skridt i den forkerte retning. Det steg fra et gennemsnit på 5,8 pct i 2021 til 7,1 i 2022.
Det svarer til, at kommunalt ansatte i snit meldte sig syge hver 14. arbejdsdag.
Det viser en ny rapport fra Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Sygefraværet blandt kommunalt ansatte har været stigende i flere år, og kurven steg for alvor i 2021 og 2022.
Forklaringen er først og fremmest følgerne efter coronaepidemien, lyder det fra Michael Ziegler (K), borgmester i Høje Taastrup Kommune og formand for Løn- og Personaleudvalget i KL.
- Mine alarmklokker ringer altid, når jeg ser en stigende sygefraværskurve. Men jeg tror, at en stor del af forklaringen ligger i de sygdomme, der ramte os med ekstra stor kraft efter coronanedlukningen, siger han.
Nu går det den rette vej
Alle restriktioner efter corona bortfaldt i begyndelsen af 2022, og sygdommen blev ikke længere karakteriseret som en samfundskritisk sygdom. Der var dog fortsat udbredt coronasmitte, og senere på året blev danskerne ramt af andre sygdomme, blandt andet influenza- og RS-virus.
Mens sygefraværet ramte et toppunkt i 2022, ser det igen ud til at gå den rette vej, siger Michael Ziegler.
- Vi kan se, at det retter sig, og at tallene falder nu, siger han.
Professor Kurt Houlberg er en af forskerne bag rapporten fra Vive. Han mener, at coronaepidemien ikke alene kan forklare det øgede fravær i 2022.
Han peger på, at beskæftigelsen trods corona er buldret frem. Det har sendt personer, der hidtil har befundet sig i kanten af arbejdsmarkedet, ud på arbejdspladserne.
- Historisk har det betydet, at der kommer flere i arbejde - herunder borgere, som har været på kanten af arbejdsmarkedet, og som kan have flere sundheds- og helbredsproblemer end gennemsnittet.
- Det kan også være, at man er mindre bange for at miste sit arbejde, netop fordi der er høj beskæftigelse. Derfor er man mindre tilbøjelig til at gå på arbejde, når man føler sig syg, end i tider med større arbejdsløshed, siger Kurt Houlberg.
Kulturforskelle mellem landsdelene
Kommunalt ansatte i Region Sjælland og Region Hovedstaden har et højere sygefravær end i de tre andre regioner.
I Region Hovedstaden og Region Sjælland lå det i 2022 på 7,4 pct. I Region Syddanmark, Region Nordjylland og Region Midtjylland var fraværet til sammenligning henholdsvis 7,1, 7,1 og 6,7.
Det kan ifølge rapporten fra Vive hænge sammen med forskelle i sygemeldingskultur eller arbejdsfunktioner.
Uanset årsagen til det markant stigende fravær i 2022 er sygefraværet ifølge Michael Ziegler et højt prioriteret emne på dagsordenen i alle 98 kommuner.
Der er ifølge udvalgsformanden ikke et enkelt quickfix til at minimere fraværet, som kræver "stort ledelsesmæssigt fokus".
- Sygefravær er også forbundet med, at vi leverer dårligere service, fordi der bliver mindre kontinuitet.
- I ældreplejen kommer der flere forskellige ind i borgerens hjem, og i skolen er det en anden end den faste lærer, der underviser. Også at den årsag har det stor værdi, at fraværet er så lavt som muligt, siger Michael Ziegler.
Sygefraværet er steget siden 2010
Nedenfor ses sygefraværet i pct for årene 2010 til 2022.
- 2010: 5,6 pct.
- 2011: 5,5 pct.
- 2012: 5,2 pct.
- 2013: 5,3 pct.
- 2014: 5,3 pct.
- 2015: 5,3 pct.
- 2016: 5,3 pct.
- 2017: 5,1 pct.
- 2018: 5,3 pct.
- 2019: 5,3 pct.
- 2020: 5,3 pct.
- 2021: 5,8 pct.
- 2022: 7,1 pct.
Kilde: Vive.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.