Kommunen.dk
MENU

KL: Afskaf kirkers vetoret over vindmøller

Regeringen vil med en ny planlov begrænse kirkers særret til at gøre indsigelser mod nye vindmøller. Men det er ikke nok, mener KL.

KL: Afskaf kirkers vetoret over vindmøller

Regeringen vil med en ny planlov begrænse kirkers særret til at gøre indsigelser mod nye vindmøller. Men det er ikke nok, mener KL.
Vindmøller sætter præg på landskabet. Kirker har særlig ret til at protestere mod opsætningen.
Vindmøller sætter præg på landskabet. Kirker har særlig ret til at protestere mod opsætningen.
Foto: Bo Amstrup, Ritzau Scanpix

Hvis der for alvor skal fart på den grønne omstilling i Danmark, så bør regeringen gøre op med kirkernes særlige ret til at protestere mod opsætning af vindmøller og solceller.

Det mener KL. I en ny planlov, der netop har været i høring, lægger regeringen op til at begrænse kirkernes ret til indsigelse. Men det er ikke nok, siger Birgit S. Hansen, formand for KL's Klima- og Miljøudvalg.

- Særligt nu, hvor det er afgørende at sikre momentum i den grønne omstilling, er det i den grad på tide at få stoppet kirkers særret mod opførelse af vedvarende energi, siger hun i en pressemeddelelse.

- Derfor har vi også sendt et fælles brev til kirkeministeren og klimaministeren, hvor vi kraftigt opfordrer regeringen til at overveje konsekvenserne af lovforslaget, der netop har været i høring.

10 tilfælde på seks år

I dag har kirkerne ret til at gøre indsigelse, når der stilles vindmøller eller solceller op i nærheden. Kirkernes stifter har gjort brug af indsigelsesretten i ti tilfælde side 2017.

Regeringen vil i den nye planlov begrænset kirkernes særret, så den kun gælder inden for en afstand på 1.000 meter for vindmøller og solceller. For møller på 250 meter og højere fastsættes en afstandsgrænse på 2.000 meter fra kirken.

Ifølge KL's beregninger svarer det til halvdelen af Danmarks samlede areal.

Birgit S. Hansen mener, at særretten hører fortiden til, og at den står i vejen for kommunernes mål om at firdoble grøn strøm på land.

- Der er faktisk flere statslige love og nationale interesser, der forhindrer, at vi hurtigst muligt får markant flere solceller og vindmøller. Derfor skal der nye og bedre rammer til, hvis kommunerne skal stå på mål for Folketingets energimål. Og her er kirkers vetoret et stort skridt i den forkerte retning, siger hun.

Biskop: Vigtigt hensyn til kirkerne

Men ifølge biskop Elof Westergaard fra Ribe Stift bliver kirkernes indsigelsesret væsentligt begrænset i den nye planlov.

Biskoppen understreger over for Ritzau, at det er vigtigt at huske at tage hensyn til kirkerne, som er en vigtig del af den danske kulturarv og et vigtigt samlingspunkt for mange mennesker.

Elof Westergaard frygter, at vindmøller for tæt på kirkerne dels kan genere udsynet, men også betyde gener med larm.

Kirkeminister Louise Schack Elholm (V) understreger over for TV 2, at der med den nye planlov er tale om en begrænsning af kirkernes indsigelsesret, men hvor det samtidig er muligt at bevare de værdifulde kulturlandskaber i Danmark.

- Det er i øvrigt sjældent, at indsigelsesretten udgør en begrænsning, siger hun.

Regeringen ventes at fremsætte lovforslaget i efteråret.

Kirker kan sige nej til vindmøller

  • Mens borgere og virksomheder har en normal høringsret, kan kirkens stift ifølge planloven nedlægge veto mod kommunale projekter, hvis en kongelig bygningsinspektør har skønnet, at det kan forstyrre udsigten til eller fra kirken.
  • Kirkernes stifter har gjort brug af indsigelsesretten i ti tilfælde siden 2017. Det er sket, fordi et vindmølleprojekt vil ødelægge udsynet til en eller flere kirker og dermed også kirkernes kulturarv.
  • I alle tilfælde har afstanden mellem den pågældende kirke og de planlagte vindmøller været mellem 1,5 og 4,5 kilometer.

Kilder: Ritzau, Kirkeministeriet og Information.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR