Kommunen.dk
MENU

Ingen plads til Jimmie Åkesson i blå blok

Jimmie Åkesson og hans sverigedemokrater er politisk hjemløse på trods af en overvældende fremgang ved Riksdagsvalget. Danske politikere advarer svenske kolleger mod at holde det fremmedkritiske parti helt udenfor.

Ingen plads til Jimmie Åkesson i blå blok

Jimmie Åkesson og hans sverigedemokrater er politisk hjemløse på trods af en overvældende fremgang ved Riksdagsvalget. Danske politikere advarer svenske kolleger mod at holde det fremmedkritiske parti helt udenfor.
Sverigedemokraterna er et populistisk og indvandrerfjendsk parti uden reelt indhold, mener Lena Asplund, medlem af Riksdagen for Moderaterna. Ingen vil samarbejde med partiet, der fik 13 procent af stemmerne ved Riksdagsvalget forleden.  	Foto: Polfoto
Sverigedemokraterna er et populistisk og indvandrerfjendsk parti uden reelt indhold, mener Lena Asplund, medlem af Riksdagen for Moderaterna. Ingen vil samarbejde med partiet, der fik 13 procent af stemmerne ved Riksdagsvalget forleden. Foto: Polfoto

Sverigedemokraternas (SD) store vælgerfremgang ved Riksdagsvalget har givet det indvandrerkritiske parti en helt unik position i det svenske parlament. På den ene side kunne de borgerlige partier danne et flertal med hjælp fra SD, og på den anden side skal den kommende socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven navigere i et farvand, hvor der hele tiden skal hentes legitimitet til hans politik hos partier fra den borgerlige blok eller alternativt Sverigedemokraterna.

Den borgerlige blok vil dog ikke anerkende Sverigedemokraterna som et borgerligt parti, og det bliver der ikke ændret ved de kommende fire år, lyder det fra Alliansen-partierne.

- Vi kommer ikke til at samarbejde med Sverigedemokraterna. Ideologisk er de på en anden planet, siger Nina Lundström, næstformand i Folkpartiets gruppe i Riksdagen.

- Men vi skal analysere, hvorfor 13 procent af svenskerne har stemt på dem. 13 procent af svenskerne er ikke racister. Det er vigtigt at se på, hvilke diskussioner vi kunne have været bedre til at tage. Men vi går ind for en solidarisk flygtningepolitik, og vi deler ikke billedet af, at vi skal have færre flygtninge, siger hun.

En-strenget banjo

Heller ikke hos Moderaterna er der noget ønske om at nærme sig Sverigedemokraterna:

- Sverigedemokraterna har én ideologi, og den er indvandrerfjendsk. Ellers er der ikke noget indhold, siger Lena
Asplund, medlem af Riksdagen for Moderaterna.

Hun mener desuden, at det var rigtigt af afgående statsminister Fredrik Reinfeldt at udtale midt i valgkampen, at konsekvensen af flygtningetilstrømningen i Sverige er lig med, at staten må igen med i forhold til andre udgifter.

- Sverigedemokraterna har forsøgt at tegne et katastrofebillede af svensk økonomi. Sandheden er, at vi har klaret os langt bedre gennem krisen end størstedelen af Europa, og så er det kun rigtigt af en ansvarlig statsminister at sige, at vi vælger at tage imod man­ge flygtninge, og at det betyder noget for statens udgifter.

Emma Henriksson, gruppeformand for Kristdemokraterna i Riksdagen, mener, at Sverigedemokraterna er politisk hjemløse.

- Det eneste, som Sverigedemokraterna forsøger at opnå, er en omkalfatring af immigrationspolitikken. Det er et populistisk parti med racistisk historie og retorik, siger hun.

Emma Henriksson oplever politisk inkonsekvens fra Sverigedemokraterna, og derfor er det ikke en troværdig samarbejdspartner:

- Sverigedemokraterna er ikke et borgerligt parti - de er rendyrkede populister. De er så uforudsigelige, at de til tider skifter side midt i Riksdagsdebatter.

Skru op for varmen

Frank Jensen, overborgmester i København og næstformand i Socialdemokratiet, advarer de etablerede svenske partier mod at fortsætte med en opdeling i stuerene og ikke-stuerene partier, som Poul Nyrup Rasmussen gjorde med Dansk Folkeparti i 1990’erne. Han mener tværtimod, at partiet skal føle magtens åg.

- Jeg mener ikke, at man skal isolere partiet. SD-vælgerne forventer, at partiet søger indflydelse. Hvis jeg eksempelvis var svensk statsminister, ville jeg bringe SD i nogle dilemmaer, der viser om det i stand til at søge indflydelse og pleje sine vælgeres interesser, siger han.

Frank Jensen hæfter sig ved, at Sverigedemokraterna er gået meget frem ved to Riksdagsvalg, hvor partiet netop har mødt kolde skuldre fra alle sider.

- Socialdemokraterna og Moderaterna har haft en klar afstandtagen fra SD. Og den her gang har Moderaterna fået en voldsom tilbagegang, blandt andet fordi man har mistet vælgere til SD, siger han.

Venstres nestor, 1. næstformand i Folketinget og tidligere præsident i Nordisk Råd, Bertel Haarder, mener, at det svenske valg anno 2014 giver mindelser om folketingsvalget i 1975 i Danmark, hvor den borgerlige blok havde flertal:

- Vi havde et kæmpe borgerligt flertal, men alligevel dannede Socialdemokraterne regering. Venstres ledelse ville ikke samarbejde med Fremskridtspartiet, siger han.

Haarder har forståelse for, at de borgerlige partier ikke samarbejder med Sverigedemokraterna, da de netop har lovet deres vælgere dette, men han mener alligevel, at Sverigedemokraterna er et borgerligt parti.

- Jeg har bemærket i debatten, at Sverigedemokraterna i modsætning til DF er et parti, der går ind for valgfrihed. Det er ikke mærkeligt, at de stjæler stemmer fra flere fløje. Socialdemokraterna og venstrefløjen går ikke jo ikke ind for, at vælgerne selv skal kunne vælge, hvor deres skattekroner ender, siger han.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR