I Herlev kommer kommunen til borgerne for at skabe liv i bymidten
I Herlev kommer kommunen til borgerne for at skabe liv i bymidten
Bevarelse og udvikling af bycentre står højt på den kommunale dagsorden, men det gør udvidelser af aflastningsområder og indkøbscentre i yderområder også.
Det viser en rundspørge, kommunen.dk har foretaget blandt landets kommuner. Vi har bedt dem oplyse, hvorvidt de planlægger udvidelse af butiksområder inden for kommunegrænsen, og hvorvidt kommunen har en nedfældet strategi på området.
41 kommuner svarede, 14 planlægger udvidelser, mens 12 har en særskilt strategi for butiksudviklingen - de fleste andre henviser sidstnævnte til punkter i den generelle kommuneplan.
Herlev er en af de kommuner, hvor bekymringen for et aktivt bycentrum er et fokusområde for kommunen. Det får nu helt konkrete konsekvenser, idet rådhuset for cirka 50 procents vedkommende flytter fra sine nuværende lokaler og ind i udvidelser og moderniseringer af lokalcenteret i bymidten, hvor 240 ansatte får arbejdssted. Kommunen forventer, at rådhusfunktionerne årligt vil trække 30.000 besøgende til bymidten.
- Vi går lidt imod tendensen i forhold til rådhusbyggerier, hvor vi splitter op i stedet for at samle. Men vi vil gerne være med til at skabe liv i centrum - både ved at flytte medarbejdere ind, som drikker kaffe og køber kager i butikkerne, og også ved at flytte kontakten med borgerne derind, fortæller direktør i Herlev, Charlotte Wieth-Klitgaard.
Uden et centrum med liv har en by ikke noget naturligt udgangspunkt for fællesskab.
Herlev har sit eget indkøbscenter i periferien, ligesom både Lyngby Storcenter, Rødovre og København konkurrerer om kommunens kundegrundlag og presser de midtbyhandlende.
- Vi ser det som en kommunal opgave at hjælpe med til, at en by har sammenhængskraft. Og uden et centrum med liv har en by ikke noget naturligt udgangspunkt for fællesskab, tilføjer hun.
Store udvidelsesplaner i Sønderborg og Ishøj
Sønderborg Kommune er en af de kommuner, som har svaret bekræftende på udvidelsesplanerne. Her vil man udvide sit aflastningsområde i Center Øst for at skabe plads til nye, store udvalgsvarebutikker og butikker med særligt pladskrævende varegrupper. Samtidig har man som en del af målsætningen i kommuneplanen at fastholde Sønderborg bys rolle ‘som center og drivkraften i det regionale opland’.
Det skal blandt andet ske ved at kombinere butiksliv med oplevelser, servicefunktioner, kontorerhverv, uddannelse, kultur med videre.
Ishøj Kommune udlægger ekstra 34.000 kvadratmeter til udvalgsbutikker i sit aflastningsområde, men arbejder samtidig på at bevare sit traditionelle butiksmiljø i Ishøj Bycenter.
- Vi har i år nedsat en arbejdsgruppe i samarbejde mellem kommunen og Centerforeningen. Den er sat i verden for at drøfte, hvordan vi imødekommer de aktuelle udfordringer og tendenser: stigende internethandel, butiksdød, efterspørgsel efter flere oplevelser osv. Der er endnu ikke formuleret en strategi. I første omgang handler det om at formulere en fælles retning og definere de mest relevante fælles fokusområder, oplyser direktør for teknik, miljø og byudvikling, Marie Louise Madsen.
En del kommuner har svaret bekræftende til både udvidelsesplaner og strategi, men kun med enstavelsesord. Konkurrencen om kunderne og fremtidens handel sætter sine egne begrænsninger i forhold til meddelsomheden.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.