Hver fjerde støtter sygeplejerskeindgreb
Hver fjerde støtter sygeplejerskeindgreb
Efter mere end en måneds sygeplejerskekonflikt så støtter godt hver fjerde borger et politisk indgreb. Det viser en ny måling foretaget af analyseinstituttet Voxmeter for Ritzau.
27,3 pct. svarer ja til et politisk indgreb, også selv om det betyder, at sygeplejerskerne ikke får opfyldt deres krav om eksempelvis mere i løn.
52,6 pct. ønsker ikke et indgreb, mens 20,1 pct. svarer "ved ikke".
Strejken blev indledt af knap 5.000 sygeplejersker for godt en måned siden. Siden er en række aktiviteter på sundhedsområdet blevet udskudt. Primært ambulante behandlinger, men også planlagte indlæggelser, forundersøgelser samt behandlinger og kontroller.
Dansk Sygeplejeråd har varslet en udvidelse af strejken med yderligere 1000 sygeplejersker fra august. Rådets medlemmer har to gange afvist de overenskomster, som arbejdsgiverne og lønmodtagerne i kommuner og regioner er nået frem til.
Voksende opbakning til indgreb
Tilslutningen til et politisk indgreb er steget de seneste uger. I en Voxmeter-måling fra juni sagde 22,3 pct. ja, mens 58,9 pct. sagde nej.
Den udvikling kalder formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, naturlig. Hun afviser heller ikke muligheden for, at politikerne kan blande sig.
Uden udsigt til at parterne overhovedet er i dialog, så vil opbakningen til et politisk indgreb vokse, når der kommer flere aflysninger.
- Politiske indgreb kan jo have forskellig karakter, uden at det behøver at betyde, at vi ikke får noget af det, vi rent faktisk kæmper for. Der kan jo lægges forskellige dele ind i et politisk indgreb, som gør, at man faktisk anerkender den opbakning, der er til os og vores løn, siger hun.
Også blandt politikere ønsker flere politisk indblanding. Tirsdag opfordrede Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, statsminister Mette Frederiksen (S) til at indkalde til politiske forhandlinger.
Forhandlingerne skal dog ikke munde ud i et lovindgreb, som er den typiske måde at afslutte en konflikt politisk. Der skal blot findes flere penge, mener Villadsen.
- Nøglen til at løse det her store problem har Mette Frederiksen, fordi det er hende, der sidder på pengekassen. Jeg har meget svært ved at se, at konflikten bliver løst, hvis der ikke bliver handlet fra Christiansborg, lyder det fra Mai Villadsen.
Behov for klar melding
Grete Christensen erklærer sig enig.
- Det skal løses politisk, og sygeplejerskerne har behov for, at der kommer en meget klar melding om, at det betyder, at de får nogle lønstigninger.
Professor i samfundsvidenskab, arbejdsmarkedsforsker Bent Greve er ikke overrasket over, at et markant flertal fortsat ikke ønsker et politisk indgreb.
- Hidtil har kun få været berørt af konflikten, siger han.
- Sygeplejerskerne er forpligtet til at sikre et nødberedskab. Oveni er der droslet ned for behandlingerne om sommeren på grund af ferie. Så sygeplejerskerne er udfordret af, at der ikke er samme effekt af strejken som på andre tidspunkter, siger han.
Han forventer derfor, at opbakningen til et indgreb vil vokse efter sommerferien, når konflikten udvides, og aktiviteterne i sundhedsvæsenet normaliseres.
- Uden udsigt til at parterne overhovedet er i dialog, så vil opbakningen til et politisk indgreb vokse, når der kommer flere aflysninger, siger Greve.
Det viser målingen:
- 27,3 pct. svarer ja til, at de går ind for et politisk indgreb, som afslutter sygeplejerskekonflikten, selv om sygeplejerskerne ikke får opfyldt deres krav om mere i grundløn.
- 52,6 pct. ønsker ikke et politisk indgreb.
- 20,1 pct.svarer "ved ikke".
- Målingen er foretaget af Voxmeter for Ritzau i perioden 15. til 20. juli med svar fra 1014 borgere over 18 år.
- I en Voxmeter-måling i juni sagde 22,3 pct. ja, mens 58,9 pct. sagde nej til et politisk indgreb.
Kilde: Voxmeter
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.