Kommunen.dk
MENU

Klumme/

Husk at indhente en vejledende udtalelse om pålidelighed i nye udbud

Ny regel: Der er nu pligt til at anmode om og afvente en vejledende udtalelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Klumme/

Husk at indhente en vejledende udtalelse om pålidelighed i nye udbud

Ny regel: Der er nu pligt til at anmode om og afvente en vejledende udtalelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Rengøring er sammen med renovation de områder, hvor der oftest sker udelukkelse ved udbud.
Rengøring er sammen med renovation de områder, hvor der oftest sker udelukkelse ved udbud.
Foto: Lars Just/Ritzau Scanpix
12. feb. 2023
Emil Gade
EMIL GADE
ADVOKATFULDMÆGTIG
BECH-BRUUN
Email

Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk

Som advokater oplever vi i stigende grad, at ordregivere er nødt til at forholde sig til udelukkelse. Dette gælder særligt ved udbud inden for fx rengørings- eller renovationsydelser. Derfor har du som ordregiver garanteret også stået i en situation, hvor en ansøger eller tilbudsgiver, der er omfattet af en udelukkelsesgrund, ønsker at foretage self-cleaning – dvs. dokumentere sin pålidelighed for at undgå udelukkelse – og du kommer med stor sandsynlighed også til at opleve det i fremtidige udbud. Og særligt ved nye udbud, er det vigtigt at være opmærksom på, at proceduren for vurderingen, har ændret sig.

Ved årsskiftet trådte de nye udbudsregler i kraft, og de forpligter offentlige ordregivere til at indhente en vejledende udtalelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om en virksomheds dokumentation for pålidelighed. Det betyder, at hvis udbuddet er offentliggjort efter den 1. januar i år, så har du som ordregiver nu – som udgangspunkt – en pligt til at anmode om og afvente en vejledende udtalelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om ansøgerens eller tilbudsgiverens pålidelighed. 

Hvornår skal du anmode om en vejledende udtalelse?

Det er ikke i alle situationer, du som ordregiver er forpligtet til at indhente en vejledende udtalelse. En række forhold skal nemlig indtræffe, før du skal anmode Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om en vejledende udtalelse: 

For det første skal du have vurderet, at ansøgeren eller tilbudsgiveren er omfattet af en udelukkelsesgrund, og at der er udsigt til, at virksomheden vil blive prækvalificeret eller vil vinde udbuddet. 

Det betyder altså, at du ikke skal indhente en vejledende udtalelse, hvis ansøgeren eller tilbudsgiveren er omfattet af en udelukkelsesgrund, men ikke har udsigt til at vinde udbuddet eller blive prækvalificeret.  

For det andet, skal du have meddelt og begrundet udelukkelsen over for den pågældende ansøger eller tilbudsgiver. 

Slutteligt skal ansøgeren eller tilbudsgiveren have udtrykt ønske om at foretage self-cleaning. 

Det er vigtigt at huske på, at udtalelsen alene er vejledende, og at du i den forbindelse ikke er bundet af udtalelsen. Det betyder også, at du som ordregiver selv skal træffe den endelige beslutning om, hvorvidt dokumentationen er tilstrækkelig.

Ovenstående betyder reelt set, at man som ordregiver skal være opmærksom på alene at gennemføre foranstaltningen, hvis den er nødvendig – hvilket vil sige alene at indhente udtalelse og vurdering i de tilfælde, hvor der er udsigt til, at en redegørelse for self-cleaning skal danne grundlag for en beslutning om prækvalifikation eller tildeling i forbindelse med et udbuds gennemførelse. 

Anmodningen om en vejledende udtalelse

Som ordregiver er du ansvarlig for dialogen med ansøgeren eller tilbudsgiveren og du skal derfor også stå for indhentning og fremsendelse af virksomhedens dokumentation for pålidelighed til brug for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens vurdering. 

Anmodningen om en vejledende udtalelse sker ved at sende mail til [email protected], der indeholder følgende oplysninger: 

  • Kontaktperson hos ordregiver
  • Grundlaget for ordregivers beslutning om og begrundelse for udelukkelse af ansøgeren eller tilbudsgiveren
  • Virksomhedens fremsendte dokumentation for pålidelighed 

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udarbejdet en skabelon til anmodningen, som du med fordel kan anvende, da skabelonen understøtter, at det nødvendige og tilstrækkelige materiale indhentes og sendes til styrelsen. 

Den endelige beslutning

Du vil herefter modtage en vejledende udtalelse indeholdende styrelsens vurdering af, hvorvidt de af virksomheden iværksatte foranstaltninger er proportionale med grovheden af de omstændigheder, der har ført til udelukkelsen, dvs. om den foretagne self-cleaning er tilstrækkelig. 

Det er vigtigt at huske på, at udtalelsen alene er vejledende, og at du i den forbindelse ikke er bundet af udtalelsen. Det betyder også, at du som ordregiver selv skal træffe den endelige beslutning om, hvorvidt dokumentationen er tilstrækkelig. Du kan dog – såfremt du er enig i udtalelsen – lægge denne til grund for din egen vurdering. 

Herefter skal du afslutningsvist meddele og begrunde din beslutning over for ansøgeren eller tilbudsgiveren. 

Hvis du er enig i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens vurdering, kan du med fordel vedlægge denne.  

Gælder også i kontraktperioden

Det er vigtigt at være opmærksom på, at forpligtelsen til at indhente en vejledende udtalelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ikke kun gælder under udbudsprocessen, men også strækker sig ind i kontraktperioden. 

Med ændringen af udbudsloven i 2022 gjorde man det muligt for ordregivere at bringe en kontrakt eller rammeaftale til ophør, hvis leverandøren i løbet af kontraktens eller rammeaftalens løbetid bliver omfattet af en udelukkelsesgrund og ikke efterfølgende kan dokumentere sin pålidelighed. 

For at bringe kontrakten eller rammeaftalen til ophør som følge af, at leverandøren bliver omfattet af en udelukkelsesgrund, skal der for det første være en adgang hertil i kontrakten eller rammeaftalen. Ellers er det som udgangspunkt ikke muligt. 

Hvis der er en sådan adgang i kontrakten eller rammeaftalen og leverandøren i løbet af kontraktperioden bliver omfattet af en udelukkelsesgrund og herefter ønsker at foretage self-cleaning, skal du som ordregiver i denne situation også anmode Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om en vejledende udtalelse – på samme måde som under udbudsprocessen – inden du endeligt beslutter, om dokumentationen er tilstrækkelig eller ej.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR