Grøn dagsorden topskyder fra unge byrødder
Grøn dagsorden topskyder fra unge byrødder
Til kommunal- og regionalvalget var unge kandidater fra hele det politiske spektrum på gader og stræder for at tale deres politiske sag. De var omdrejningspunktet for en demokratifest, som vi alle var inviteret til og deltog i. Det skal de have en kæmpe tak for.
For selvom vælgere under 30 år udgør 20 procent af det samlede vælgerkorps, så udgør de ikke 20 procent af medlemmerne i kommunalbestyrelserne og regionsrådene. Det er ikke kun ærgerligt. Det er også et demokratisk problem.
Vi unge har brug for en stærkere demokratisk stemme.
Nu skal der arbejdes
Derfor ligger der nu et særligt ansvar på de unge byrødders skuldre for at løfte lokale ungedagsordener og samtidig skabe demokratisk engagement. Også mellem valgene.
Det kræver helt konkret, at unge bliver hørt og involveret i lokale beslutninger, som har betydning for deres hverdag og fremtid. Hold dialogmøder. Besøg elevrådsrepræsentanten på den lokale folkeskole, idrætsforening eller spejdergruppe. Løft vores stemmer ind på rådhuset eller i regionsrådssalen. Sådan kan vi øge unges demokratiske bevidsthed og engagement.
DUFs Demokratianalyse 2021 har bekræftet, at klima og den grønne omstilling fortsat er det emne, der optager unge mest. 45 procent af unge mellem 16 og 25 år mener, at det er den vigtigste politiske dagsorden, mens det kun gælder for 28 procent af danskerne over 26 år.
Vi unge skal opleve, at vores holdninger bliver reflekteret i det politiske system og skaber konkrete forandringer ude i virkeligheden. Derfor er der brug for unge, stærke stemmer, der tør at tage valg og beslutninger på vegne af alle os andre.
I er vores vagthunde
Når der skal træffes beslutning om en ny havneplan, nye bypladser eller en trivselsindsats, skal vi sikre, at unges udfordringer, perspektiver og prioriteter tænkes ind i ligningen.
DUFs Demokratianalyse 2021 har bekræftet, at klima og den grønne omstilling fortsat er det emne, der optager unge mest. 45 procent af unge mellem 16 og 25 år mener, at det er den vigtigste politiske dagsorden, mens det kun gælder for 28 procent af danskerne over 26 år.
Især hos unge i yderkommunerne er klima en politisk topprioritet. Klimadagsordenen er altså langt fra isoleret til unge i de store byer.
Det sender et klart og tydeligt signal fra alle landets unge om, at vi forventer, at den grønne omstilling tænkes ind i alle politiske beslutninger. Det opråb har vi som demokrati ikke råd til at overhøre.
Mit håb er derfor, at I, unge byrødder, vil være vores lokale vagthunde, der sikrer, at kommunerne sætter turbo på den grønne omstilling.
I er valgt ind med mod på demokratiet og med et solidt mandat i ryggen til at tale på vegne af mange flere unge end bare jer selv.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.