Giv nu plads til ungdommen
Giv nu plads til ungdommen
At træde op foran andre mennesker kan være svært nok i sig selv. At træde op foran mennesker med fine titler, som "byrådsmedlem", "borgmester", "rådmand", "kommunaldirektør" eller noget helt femte er endnu sværere. Sådan havde vi det i hvert fald, da vi første gang blev valgt til Aarhus Kommunes Børne- og Ungebyråd. Og vi er næppe de eneste, der har haft det sådan ved første møde med nye udfordringer.
Når du går i 7. klasse, har du ikke samme erfaring som en erfaren borgmester, der har medarbejdere til at finde alle de vigtige tal på de område, vi skal debattere. Derfor skal de voksne huske at øve sig i at være ekstra imødekommende og lyttende.
Med tiden udvikler man sig, og man får mere gå-på-mod og flere erfaringer. Vi kan nu bryste os af fine titler som "ungeviceborgmester" og "ungeborgmester". Vi er gået fra ikke at vide særlig meget om kommunalpolitik til nu at sidde til møder med byrådsmedlemmer og kommunale projektledere nærmest ugentligt.
Vi knokler for en bedre fremtid
Den tillid, som resten af børne- og ungebyrådet har givet os i kraft af vores titler, giver både mere mod og mere ansvar, som betyder, at vi bruger mere tid på arbejdet med at få unges interesser hørt. Tid, som kunne bruges på diverse fritidsinteresser, sociale aktiviteter og job. Den samme tid bruger vi nu på at sidde en lørdag formiddag og skrive en klumme. Den tid, synes vi selv, er givet fornuftigt ud, da vores engagement resulterer i en bedre hverdag for unge i hele Aarhus. Vi engagerer os og bruger meget gerne mange timer på at arbejde frivilligt. For os er det jo ikke et lønnet fuldtids- eller deltidsarbejde, men derimod en passion, et håb og en kamp for en bedre fremtid.
Forandringer kræver, at de unge engagerer sig, men det kræver også noget af de voksne at få de unge engageret. For når man som ung skoleelev skal debattere mod og med fagfolk og politikere, som beskæftiger sig med politik til hverdag, kan det være nervepirrende, da man selv ikke har samme kendskab til området. Når du går i 7. klasse, har du ikke samme erfaring som en erfaren borgmester, der har medarbejdere til at finde alle de vigtige tal på de område, vi skal debattere. Derfor skal de voksne huske at øve sig i at være ekstra imødekommende og lyttende. De unge har et fedt perspektiv på verden, så de bør og skal lyttes til.
Tro på os
Til slut vil vi sige, at I skal tro på ungdommen. Vi har oplevet den verden, som I har skabt til os. Den er anderledes end den verden, som I oplevede, da I var unge, og vi vil meget gerne hjælpe jer med at skabe en bedre verden til den næste generation. Selvom vi ikke har stemmeret endnu, så får vi det om meget få år.
Husk på, at vi vokser op og bliver selv vælgere eller måske endda politikere en dag. Det skaber bedre engagement for fremtiden, hvis vi unge bliver inddraget bedre og tidligere.
Børne- og ungebyrådet i Aarhus har eksisteret siden 2007 og er for 13-17 årige, der stiller op og bliver valgt ind i byrådet, der holder ca. syv byrådsmøder om året. Det århusianske børne- og ungebyråd har blandt andet fået indført intro til voksenlivet i udskolingen, flere kommunale jobs til unge mellem 13 og 17 år samt mere kunst i byrummet. Læs mere på ungebyraad.dk.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.