Klumme/
Frisættelse i ældrepleje er ikke bare mere privatisering
Klumme/
Frisættelse i ældrepleje er ikke bare mere privatisering
KOMMUNALORDFØRER, SOCIALORDFØRER OG LANDDISTRIKTSORDFØRER
SF
Foto: Marie Hald, Folketinget
Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk
Frisættelse af vore kommuner er et af de store emner i SVM's regeringsgrundlag.
Kommunerne har ansvaret for rigtig meget af den velfærd, vi som borgerne møder gennem livet, fra vi er små til vi bliver ældre. Vi møder alle vores velfærdssystem gennem livet.
I dag opleves det af mange, at der er for mange regler og regulativer og nogle af disse regler og regulativer opleves som værende unødvendige både af borgere og medarbejdere. Jeg kender til det som leder af daginstitution gennem flere år og som almindelig borger.
En ven fortalte mig, at hans mor godt kunne få et støttehåndtag bevilget til fordøren til hjælp ved evt. fald, men ikke på badeværelset da det var en hel anden sagsbehandling, der her skulle til. Sådanne eksempler tænker jeg, mange har kendskab til.
Det er bekymrende, at det opleves som om frisættelse af kommunerne er lig med yderligere privatisering. Det går SF ikke ind for. Der har været for mange triste situationer, hvor udsatte ældre pludselig stod uden pleje og hjælp som følge af konkurser i private tilbud.
Der må ikke på nogen måde gås på kompromis med borgernes retssikkerhed. Sikring af kvalitet og tilsyn med rettigheder er ikke unødvendigt bureaukrati.
For SF er det vigtigt, at det er helt klart, at det stadig er kommunerne som har ansvaret for at bl.a. ældre får den hjælp de har behov, såvel personlig pleje som praktisk bistand mv. Det skal fastholdes som en kommunal forpligtelse, at serviceloven stadig har tilbud, der sikrer velfærden.
Af hensyn til sikring af fagligheden og værdigheden er det afgørende, at der fastholdes mulighed for at klage, og at der eksempelvis på ældreområdet fastholdes en form for statsligt tilsyn. Det må drøftes, hvordan ankemuligheder og tilsyn skal indgå i fremtidsplanerne, men der må ikke på nogen måde gås på kompromis med borgernes retssikkerhed. Sikring af kvalitet og tilsyn med rettigheder er ikke unødvendigt bureaukrati.
I velfærdsaftalekommunerne har det bl.a. fra Viborg Kommunes prøvehandlinger på ældreområdet vist sig, at mange af de regler, der er i kommunernes ældreområde, er nogle regler som kommunerne selv har vedtaget, og som kommunen kan afskaffe, så spørg borgere, pårørende og medarbejdere om ikke de har nogle gode ideer.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.