Få på kontanthjælp lover godt for næste generation
Få på kontanthjælp lover godt for næste generation
Efterspørgslen efter arbejdskraft har gjort et stort indhug i antallet af ledige og dermed også i antallet af kontanthjælpsmodtagere.
En opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at der ved årsskiftet var 91.300 kontanthjælpsmodtagere herhjemme.
Det svarer næsten til en halvering i forhold til 2015 og er det laveste antal, der endnu er registreret, siden man begyndte at føre statistik i 2007.
Det er ikke alene en god nyhed for samfundsøkonomien og for de borgere, der som en del af statistikken er gået fra kontanthjælp til job.
Det er også en god nyhed i forhold til at bryde med den sociale arv, der følger med et liv på kontanthjælp, lyder det fra flere fagfolk.
Kan forhindre kriminalitet
- Forskningen finder, at flere ressourcer i familien generelt set hjælper på børnenes velfærd og velbefindende, hvordan de klarer sig i skolen og på andre områder, siger Rasmus Landersø, forskningsprofessor og chef for forskning i uddannelse og familie ved Rockwoolfonden.
- Økonomiske ressourcer giver en større tryghed i familien. Det kan også være med til at sikre, at der ikke kommer utilsigtet adfærd som eksempelvis kriminalitet både hos forældre og børn og unge i familien, siger han.
Forskning har blandt andet slået fast, at børn af forældre i beskæftigelse oftere får en uddannelse end børn af forældre på kontanthjælp.
- Det kan hænge sammen med, at forældre, der er i beskæftigelse, ofte har nogle personlige og økonomiske ressourcer, som er anderledes, end dem på kontanthjælp har.
- Spørgsmålet er, hvor meget af det skyldes beskæftigelsen, og hvor meget der skyldes, at familier bare er forskellige på alle mulige måder. Det er nok begge dele, siger Rasmus Landersø.
Udviklingen med færre på kontanthjælp skyldes især, at mange flere har fået et arbejde. Beskæftigelsen er steget næsten konstant de seneste tre år herhjemme.
Det er overraskende, fordi der samtidig har været noget turbulens i økonomien med høj inflation og stigende renter.
- Beskæftigelsen er blevet ved med at banke op. Det har været godt både for samfundsøkonomien og for den enkelte, der kan få en indkomst i stedet for at være på en ydelse, som jo er ret lav, siger Sofie Holme Andersen, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Tallene kan vende igen
Satsen for kontanthjælp for forsørgere over 30 år er 16.382 kroner om måneden før skat, fremgår det af borger.dk.
Cheføkonomen peger også på, udviklingen ikke alene gavner familiernes økonomiske situation, men også børnenes chancer for at klare sig bedre senere hen i livet.
- Vi kan jo se, at bare et år i fattigdom, som nogle børn af forældre på kontanthjælp er i, sætter spor resten af deres liv. De klarer sig dårligere.
- De er mindre tilbøjelige til at få en uddannelse, og det betyder også, at de får lavere indkomst og er mindre i beskæftigelse, siger Sofie Holme Andersen.
Spørgsmål er nu, hvor længe den positive udvikling kan fortsætte.
- Vi ser jo desværre nok ind i, at beskæftigelsen vil falde inden så længe. Det vil formentlig også sætte sig i, at der igen kommer til at være flere på kontanthjælp, siger cheføkonomen.
Bundrekord i antal kontanthjælpsmodtagere
- En opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at der ved årsskiftet var 91.300 kontanthjælpsmodtagere herhjemme.
- Det svarer næsten til en halvering i forhold til 2015 og er det laveste antal, der endnu er registreret, siden man begyndte at føre statistik i 2007.
- Antallet af kontanthjælpsmodtagere er faldet støt de seneste otte år - bortset fra to perioder.
- I foråret 2020 betød de første coronanedlukninger, at antallet steg midlertidigt. Det samme var tilfældet, da flere tusinde ukrainske flygtninge kom hertil i foråret 2022 som følge af den russiske invasion.
- Faldet fortsatte i fjerde kvartal sidste år, hvor yderligere 800 kontanthjælpsmodtagere røg ud af statistikken.
- Faldet i antallet af kontanthjælpsmodtagere går hånd i hånd med en stigning i beskæftigelsen. Den har også sat rekord efter rekord de seneste år. I december var 3.005.900 i arbejde, hvilket er 1300 flere end måneden før.
Kilde: Danmarks Statistik.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.