Kommunen.dk
MENU

Klumme

EU er en kolos på lerfødder

EU-visioner: Mere regulering, flere forordninger og direktiver, uden hensyn til de bureaukratiske konsekvenser, skriver kommunalbestyrelsesmedlem Nikolaj Vang.

Klumme

EU er en kolos på lerfødder

EU-visioner: Mere regulering, flere forordninger og direktiver, uden hensyn til de bureaukratiske konsekvenser, skriver kommunalbestyrelsesmedlem Nikolaj Vang.
40 pct. af dagsordenpunkterne i kommunerne er påvirket af EU, og at den øgede bureaukratiske byrde betyder, at kommunerne bliver nødt til at prioritere flere ansatte til administrative opgaver frem for kernevelfærden og varme hænder.
40 pct. af dagsordenpunkterne i kommunerne er påvirket af EU, og at den øgede bureaukratiske byrde betyder, at kommunerne bliver nødt til at prioritere flere ansatte til administrative opgaver frem for kernevelfærden og varme hænder.
Foto: Plattform/Johner/Ritzau Scanpix
15. jun. 2024
Nikolaj Vang
NIKOLAJ VANG
KOMMUNALBESTYRELSESMEDLEM, DD
NORDFYNS KOMMUNE
Email

Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk

Jeg har over de seneste tre måneder deltaget i mange debatter i forbindelse med mit kandidatur til Europa-Parlamentet, og det har været tydeligt for mig, at politikerne har store visioner og ambitioner på EU's vegne. Desværre er disse visioner sjældent bakket op af lige så visionære politiske værktøjskasser.

Det virker, som om det foretrukne værktøj er mere regulering, flere forordninger og direktiver, uden nogen hensyntagen til de bureaukratiske konsekvenser det har på det statslige og kommunale niveau, for slet ikke at snakke om den byrde det lægger på erhvervslivet. I min optik svarer det til at man vil skrue en skrue i med en hammer - man skal nok få den i træet, men resultatet er også derefter. Om denne manglende konsekvens forståelse hos mange kandidater er et resultat af ringe kommunal indsigt og minimal erhvervserfaring vil jeg lade svæve i luften.

En rapport fra KL fra 2022 viser tydeligt, hvor stor en indflydelse EU har i de danske kommuner. Rapporten viser, at 40 pct. af dagsordenpunkterne i kommunerne er påvirket af EU, og at den øgede bureaukratiske byrde betyder, at kommunerne bliver nødt til at prioritere flere ansatte til administrative opgaver frem for kernevelfærden og varme hænder. Dette er en problematisk udvikling, som bør bringes til debat, da det har store konsekvenser for både den offentlige og private sektor.

Gå mod strømmen

Ligeledes ser man, at der er kæmpe udfordringer med lovmæssige snitflader mellem kommunerne, staten og EU, dette gør sig særligt gældende ved vores kyststrækninger, hvor vi i den kommende tid skal træffe mange beslutninger for at imødegå klimaforandringerne. At Natura 2000 områderne er så administrative tunge at arbejde med, frygter jeg vil resultere i en masse andenrangsløsninger, der i sidste ende vil betyde flere ekspropriationer og manglende beskyttelse af selvsamme områder.

Som medlem af Danmarksdemokraterne er det vigtigt for mig, at vi også tør sætte fokus på de negative konsekvenser af den øgede EU-regulering. Det er på tide, at vi stopper op og tager et kritisk blik på, hvordan EU påvirker vores velfærdssamfund

Jeg opfordrer mine politiske kolleger til at have modet til at stille de kritiske spørgsmål og til at gå imod strømmen i EU-debatten. For at sikre, at Danmark forbliver et velfærdssamfund, hvor kernevelfærden er i fokus, er vi nødt til at stå fast på nærhedsprincippet. Det vil sige at de politiske beslutninger i EU altid træffes så tæt på borgerne som muligt. Nærhedsprincippet indebærer, at EU kun må handle, når det er bedre at gennemføre lovgivning på EU-plan end på nationalt, regionalt eller lokalt plan.

Denne magtpyramide hvor EU's forordninger og direktiver siver ned igennem det administrative system må ikke ende med at vi sander til. Vi har som kommunalpolitikere en forpligtelse til at stå vagt om nærhedsprincippet.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR