Kommunen.dk
MENU

En uge med røde kanonbrag

”Lidt sukker på skeen ad flere gange er bedre end et pund på en gang.”

En uge med røde kanonbrag

”Lidt sukker på skeen ad flere gange er bedre end et pund på en gang.”
16. nov. 2014
Morten Munkholm
MORTEN MUNKHOLM
JOURNALIST
AVISEN KOMMUNEN
Email
Journalist

Det dryppede løs med sundhedsmilliarder, asylmillioner og velfærds- og klimamilliarder i sidste uge. Som en slags General Dryptud har finansminister Bjarne Cory-don (S) affyret den ene røde kanon efter den anden, inden han i torsdags så kunne præsentere den samlede finanslov for 2015 med sloganet ’Et stærkere fællesskab, et tryggere arbejdsmarked og mere sundhed’.

De offentligt ansatte er glade for de ekstra penge, der går deres vej. Det samme er regionerne. I KL er glæden mere begrænset. Godt nok er det dejligt at få pengegaver, men som formand Martin Damm (V) udtrykker det, så tvinger politikerne på Christiansborg kommunerne til at stramme økonomien i forårets økonomiforhandlinger, hvorefter de i efterårets finanslovsforhandlinger uddeler milde gaver på de samme områder.

 ”Lidt sukker på skeen ad flere gange er bedre end et pund på en gang.”

Sådan er det blevet med den kommunale økonomi. Øremærkning af bloktilskud og pengepuljer giver muligheden for, at de nationale politikere kan lege julemænd i nogle ellers stramme finansår. En uskik, mener mange borgmestre – ikke desto mindre lyder finansminister Bjarne Corydons plan for de 12 produktivitetsmilliarder, der skal findes de kommende år, at pengene skal tilføres andre steder i det offentlige. Underforstået, at politikerne på Christiansborg får lov til at bestemme over de penge, kommunerne finder.

Men landets borgmestre er ikke helt uefne til at få lokale mærkesager ind på den nationale dagsorden. Således blev der i årets finanslov både plads til en letbane i Aalborg, det SF-opfundne ældreklippekort og en ændring af planloven, så der kan bygges flere almene boliger i storbyerne.

Borgerløn eller kaos

En ændring af dagpengesystemet blev det ikke til. Men SF og Enhedslisten tog sig dyrt betalt med en ’opblødningspakke’, der tager toppen af nogle af de skrappe reformer for de mest udsatte i kontanthjælpssystemet.

En halvering af genoptjeningsperioden havde muligvis været en billigere variant - men det havde også været et kontraktbrud mellem S og R. Så nogle gange handler det altså mere om at stå fast på sine principper end at lytte til økonomerne.

Indenrigs- og Økonomiminister Morten Østergaard (R) kalder det at løfte Danmark nedefra. Men løftet koster samtidig SR et hul i forsvaret af, at det skal kunne betale sig at arbejde i Danmark.

At man ved at fjerne den gensidige forsørgerpligt reducerer beskæftigelsen med 1.100 personer, har Venstre hurtigt fundet frem til, og det argumentkrudt kan de så spæde til med i det økonomiske valgarsenal, hvor også regeringens afskaffelse af start-hjælpen og kontanthjælpsloftet hører til.

Dansk Arbejdsgiverforening kalder den nye kontantydelse for et skridt henimod borgerløn med reference til Enhedslistens kommunistiske islæt, mens DF også fik lidt krudt til sit udlændingearsenal.

Folkepension til alle flygtninge handler ganske vist om ganske få millioner kroner, men idéen om endnu en stramning, der er blevet løsnet op, kan vel sagtens bruges i den asyldagsorden, vi har fået en forsmag på i efteråret.

Udligningspenge i spil

Det er en ræverød finanslov, kritiserede den konservative Søren Pape Poulsen, og det er lige det, vi har brug for, svarede Socialdemokraterne. Nu handler det om at få de sidste økonomiske knaster på plads, inden valget kommer. Det gælder for eksempel en boligaftale, hvor der er lagt op til næsten at halvere de milliarder, der er blevet givet til renovering de senere år.

Og så gælder det diskussionen om hele udligningssystemet i kommunerne fra år 2018 og frem. Her kan der faktisk i det lange løb komme flere milliarder på spil, end der har været i årets finanslovsforhandlinger.

Kommunen erfarer, at de politiske partier i denne uge lander en aftale om, hvordan grundlaget for det kommissionsarbejde, embedsmændene i finansieringsudvalget skal lave, kommer til at se ud. Samtidig vil de præsentere de ændringer af refusionssystemet, der vil blive lavet for at afbøde konsekvenserne af forårets beskæftigelsesreform og vækstpakke. 

Her er der tale om et nulsumsspil, hvor regeringen i modsætning til ved finansloven ikke har muligheden for at lege julemænd med gaveregn, der drypvis bliver skudt af sted. Derfor vil det nok blive forsøgt forbigået med et stort parti tavshed og vådt krudt.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR