Klumme/
Der er brug for grøn varmestøtte i landdistrikterne
Klumme/
Der er brug for grøn varmestøtte i landdistrikterne
Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk
Håbet er grønt, men fremtiden er sort. Det ville være en passende beskrivelse på situationen ude i kommunerne, når de gerne vil den grønne omstilling, men ikke kan få lov til det.
For når kommunerne løbende bliver færdige med varmeplaner, ser det ud til, at flere mindre byer kommer til at ende under punktet ”ikke potentielle fjernvarmeområder”. Da KL i slutningen af januar sendte et brev ud til omkring 670.000 borgere, var det for at fortælle dem, om de kunne tilslutte sig fjernvarme. Her fik knap hver fjerde en melding om, at det umiddelbart ikke ser ud til at kunne lade sig gøre.
Ofte er det ude i de små lokalsamfund, det kan være svært at blive tilsluttet fjernvarme. Men når man alligevel gerne vil have en grønnere varmeforsyning, så kan en løsning være det såkaldte termonet, som er et forsyningsnet, der transporterer termisk energi fra forskellige varmekilder.
Det anslås, at der findes i hvert fald 4.000 landsbyer med 45-50 huse i gennemsnit, hvor et såkaldt termonet kan være relevant. Det svarer til 180.000-200.000 huse. Et af de steder, hvor man gerne vil på en grønnere varmeform og få lov at lave termonet, er Aarøsund på Aarø. Her vil en gruppe borgere gerne danne en fælles varmeforsyning, så fællesskabet kan bære udgifterne. Gruppen kan imidlertid ikke få lov at gå sammen om en fælles termonet-løsning og samtidig få tilskud fra staten til det. Men hvis de i stedet købte 125 larmende varmepumper, så kunne de godt få tilskud.
Det synes jeg er tosset. Det vil formentlig være mere effektivt og billigt med en kollektiv løsning i form af et termonet, hvor et antal boliger deles om en løsning. Desværre er landsbysamfundene en smule overladt til sig selv og glemt. Og som det er nu, så er termonet ikke en del af varmeforsyningsloven, som netop er det, der spænder ben for, at gruppen kan få tilskud.
Især i en tid, hvor vi skal omstille os og gøre os fri af Putins gas. Så nytter det ikke, at der er usikkerhed, om termonet og lignende er omfattet af loven. Derfor vil SF have en løsning, hvor der både er mulighed for at lave løsninger under og udenfor varmeforsyningsloven, som giver maksimal fleksibilitet - dog med en høj grænse for, hvor stort et termonet eller lignende kan være. Dog så det kan være uden at være omfattet af varmeforsyningsloven for at undgå at undergrave principperne for fjernvarme.
Her skal vi også sørge for, at kommunerne får en hjælpende hånd med at få etableret lokale varmeløsninger. For hvis omstillingen skal lykkes, så er der brug for yderligere hjælp. Især når nu den tidligere S-regering sammen med en række partier har besluttet at udfase naturgas frem mod 2030, skal der sættes fokus på de steder, hvor man ikke kan få fjernvarme.
Det kunne for eksempel være ved at oprette et særligt rejsehold, der kan hjælpe kommunerne i gang med projekterne, som det blandt andet er gjort tidligere i forbindelse med etablering af store varmepumper.
Hvis vi skal sikre, at det ikke kun er håbet, men også fremtiden, der bliver grøn, skal forhindringerne for grøn energitilslutning fjernes.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.