Kommunen.dk
MENU

Danmark trækker sig fra OECD-netværk og går glip af vigtig viden om stat-kommune-relationer

Finansministeriet har i al ubemærkethed meldt sig ud af OECD-netværk, der beskæftiger sig med decentralisering og forholdet mellem stat og kommune. Ærgerligt, mener eksperter.

Danmark trækker sig fra OECD-netværk og går glip af vigtig viden om stat-kommune-relationer

Finansministeriet har i al ubemærkethed meldt sig ud af OECD-netværk, der beskæftiger sig med decentralisering og forholdet mellem stat og kommune. Ærgerligt, mener eksperter.
Finansministeriet vinker farvel til OECD-netværk.
Finansministeriet vinker farvel til OECD-netværk.
Foto: Peter Hove Olesen, Ritzau Scanpix

Finansministeriet har meldt sig ud af OECD-netværket Fiscal Federalism Network, og udmeldelsen møder nu kritik fra flere fronter.

Jørgen Lotz, der er tidligere afdelingschef i Finansministeriet, var med til at starte netværket i 2004, og han ærgrer sig over, at Danmark nu vender netværket ryggen.

- Det er udtryk for en prioritering, der er forkert efter mit skøn. Jeg mener, at man skal prioritere forskning og internationalt samarbejde højt, siger Jørgen Lotz, der selv deltog i netværket og fandt det vigtigt at være orienteret om, hvordan andre lande løste problemerne.

Danmark har været medlem af netværket, siden det blev oprettet i 2004. Det er et frivilligt netværk, der holder årlige konferencer og møder for medlemslandene, hvor vidensdeling og analyser af forholdet mellem stat og kommuner er på programmet. Netværkets sekretariat indsamler også data fra medlemslandene, der danner grundlag for ny viden om effekter af eksempelvis decentralisering.

En ubekvem sandhed

Den seneste analyse fra OECD-netværket konkluderede, at decentralisering har positiv effekt på vækst og effektivitet.

Og ifølge Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, kan Danmarks exit fra netværket hænge sammen med, at de konklusioner og analyser, som netværket kommer med, skurrer i ørerne på Finansministeriet.

- Jeg kunne godt have en mistanke om, at det er et udtryk for, at det er - for at bruge en forslidt Al Gore-sætning - en ubekvem sandhed, siger Benny Engelbrecht og fortsætter:

- Den underliggende problemstilling er, at vi har oplevet en stor centralisering i det danske samfund, der har givet udfordringer med sammenhængskraften i Danmark. Det problem har man på ingen måde løst, og derfor virker det - synes jeg - helt på månen, at man ikke vil være med til at udveksle konklusioner og viden med andre lande om, hvordan man kan sikre så stor nærhed som overhovedet muligt, siger han.

Den mistanke deler Jørgen Lotz.

- Det kan tænkes, at hvis Finansministeriet og Indenrigsministeriet ikke er så interesserede i decentralisering, men er mere interesserede i, hvordan man holder låg på kommunerne, er de ikke så interesserede i de resultater, der kommer ud af OECD med en anden overskrift, siger Jørgen Lotz og understreger: 

- Men OECD-netværket kunne også hjælpe den regering, som leder efter de mest effektive måder at stramme på. Kun som medlem kan man påvirke netværkets dagsorden til at undersøge fordelene ved styring vs. friere decentralisering, siger Jørgen Lotz.

Også KL er kritiske over for beslutningen om at forlade netværket.

- KL synes, at netværket har produceret interessant viden om effekterne af decentralisering. Det er lidt ærgerligt, at Danmark ikke længere vil være med til at støtte international forskning, som kan sætte vores egen indretning af den offentlige sektor i perspektiv, skriver cheføkonom i KL, Morten Mandøe, i et skriftligt svar til kommunen.dk.


Regionernes fremtid

Også Jørgen Grønnegaard Christensen, der er professor emeritus i statskundskab ved Aarhus Universitet, er forundret over beslutningen om at trække sig fra netværket.

- Jeg er overrasket, fordi det at deltage i et internationalt samarbejde - og specielt i OECD - er en meget nem og vigtig måde at hente systematisk information om, hvordan man gør i andre lande, og - hvis man løfter sig lidt op i helikopteren - sikre sig grundlag for at vurdere, hvordan forskellige måder at indrette den offentlige sektor og offentlige styring, virker, siger Jørgen Grønnegaard og fortsætter:

- Det er meget svært at sige noget fornuftigt om, hvis man lukker sig inde og udelukkende ser på egne danske forhold. Derfor er det utroligt overraskende, at man tager sådan et skridt.

Ifølge Jørgen Grønnegaard Christensen bør Danmark have en særlig interesse i vidensdeling om spørgsmål, der omhandler indretningen af den offentlige sektor. De seneste politiske diskussioner af en eventuel afskaffelse af regionerne er et godt eksempel på, hvorfor Danmark bør deltage i internationalt samarbejde og spejle sig i andre landes erfaringer.

- Når man overvejer ændringer i udligningssystemet, hvad man jo gør en gang imellem, og når man overvejer regionernes fremtid, som jo ser ud til at komme på den politiske dagsorden, så er det her et netværk, der kan levere helt relevant baggrundsviden, siger Jørgen Grønnegaard Christensen.

Under radaren

Benny Engelbrecht (S) er desuden overrasket over, at han som medlem af Folketinget og Finansudvalget ikke har hørt noget om, at man har ønsket at trække sig ud af OECD-netværket.

- Det virker på mig som om, at der er nogen, der gerne har villet undgå, at det blev bemærket. Det synes jeg er ærgerligt, siger Benny Engelbrecht.

- Det, at det er gået helt under radaren, og at man ikke har fortalt det nogen steder, bliver vi nødt til at spørge Finansministeren om: Hvad i alverden er forklaringen på det?

Kommunen.dk har forsøgt at få et interview med finansminister Kristian Jensen (V) for at få svar på, hvorfor man har valgt at melde sig ud af netværket, samt hans reaktion på kritikken af både udmeldelsen og processen, der er foregået "under radaren." 

Finansministeriet har sendt følgende skriftlige svar på baggrund af interviewforespørgslen: 

"Finansministeriet søger løbende erfaringer og inspiration fra andre lande og deltager aktivt i en række internationale netværk. Ministeriet har samtidig et ansvar for at tage skyldige økonomiske hensyn og løbende vurdere, om de anvendte ressourcer står mål med det udbytte, som netværkene giver. Derfor har Finansministeriet den 29. juni meddelt OECD, at ministeriet ikke længere ønsker at være medlem af OECD's Network on Fiscal Relations Across Levels of Government."

Danmarks udmeldelse af netværket træder i kraft fra juni 2019. Netværket koster 161.992 kr. i medlemskontingent for 2018, oplyser Finansministeriet.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR