Bundsgaard-exit peger på generationsskifte og bekymring i S-baglandet, vurderer forfatter
Bundsgaard-exit peger på generationsskifte og bekymring i S-baglandet, vurderer forfatter
Kaptajn Bundsgaard skal ikke længere sætte kursen i landets næststørste kommune. Efter 22 år som medlem af byrådet, heraf de seneste 13 år som borgmester, har Jacob Bundsgaard (S) valgt at trække sig fra politik.
- Jeg er nået til vejs ende i mit politiske virke. Det har været et enestående privilegium at stå i spidsen for den by, jeg er født i, vokset op i, og hvor jeg har tilbragt næsten hele mit liv. Aarhus har mange gange været kåret til verdens lykkeligste by, og jeg har været verdens lykkeligste borgmester, fortalte Jacob Bundsgaard på et pressemøde i den gamle byrådssal på Aarhus Rådhus.
Med Jacob Bundsgaards exit kommer der tre nye S-spidskandidater i tre af landets største byer, efter at Thomas Kastrup Larsen i 2023 forlod posten i Aalborg til fordel for Lasse Frimand Jensen, og Pernille Rosenkrantz-Theil i år blev valgt som ny overborgmesterkandidat i København, efter at Sophie Hæstorp Andersen havde overtaget hendes ministerpost.
Alle tre afgående borgmestre fik skuffende valg ved KV21, hvor Socialdemokratiet fik hug af vælgerne. Dengang blev det ofte udlagt som et opgør mod S-regeringens politik, men i en ny bog “Det, de kalder udkant, kalder vi hjem”, punkterede forfatter og mangeårig kender af partiet, Lars Olsen den myte.
- Analysen viste i stedet, at det i høj grad handlede om, at vælgerne gik imod en række store byggeprojekter, som fx Limfjordsforbindelsen i Aalborg eller Amager Fælled og Lynetteholmen i København. Derudover fortalte en tredjedel af de frafaldne S-vælgere, at de oplevede “lidt for meget bykonger” over de lokale S-borgmestre, fortæller Lars Olsen, der er forfatter til flere bøger, og som har fulgt Socialdemokratiet tæt i mange år.
Og med dårlige meningsmålinger har bekymringen spredt sig i partiet, hvilket bedst blev illustreret ved regeringsrokaden, mener Lars Olsen.
- Der er det jo helt tydeligt, at Mette Frederiksen og Socialdemokratiet forsøger at gøre noget drastisk i et forsøg på at fastholde borgmesterposten i København, siger han.
Det er dog langt fra givet, at rokaden kommer til at sikre partiet overborgmesterposten. I takt med at København i højere grad består af unge studerende og folk i øvre middelklasse og færre klassiske arbejdere, desto sværere står Socialdemokratiet, mener Lars Olsen.
Samme billede gør sig gældende i Aarhus, hvor kommunen er vokset med 85.000 borgere i Jacob Bundsgaards tid, og hvor hver syvende indbygger er studerende. Det samme er tilfældet gør sig desuden gældende , men dog omend i mindre grad i Odense og Aalborg.
Derudover peger Lars Olsen også på, at partiet har et “aldersproblem”, da en analyse i Altinget viser, at 51 pct af S-vælgerne er pensionister.
- Socialdemokratiet har demografien imod sig. Derfor kan det være smart med et generationsskifte og nogle nye profiler, som måske bedre kan skabe sig et brand blandt de unge i studiemiljøer og blandt lønmodtagere, vurderer Lars Olsen.
Tid til ny kandidat
Jacob Bundsgaard forklarede, at det var “en personlig beslutning", efter moden overvejelse, at han 6. november udtræder af byrådet.
Samtidig afviste han, at han skulle være blevet opfordret til at forlade borgmesterposten – hverken ovenfra eller nedenfra.
For på pressemødet blev Jacob Bundsgaard først og fremmest spurgt til, hvorvidt dårlige meningsmålinger, skuffende valgresultater for S eller sager som fx den fejlslagne havneudvidelse har spillet ind i overvejelserne, hvilket han flere gange afviste.
Ved KV21 gik Socialdemokratiet tilbage med 9,1 procentpoint i Aarhus, mens Jacob Bundsgaard selv fik halveret sit personlige stemmetal. Socialdemokratiet fik stadig 28,7 pct. af stemmerne, men siden da har meningsmålingerne på landsplan gjort ondt værre for det historiske borgmesterparti.
- Meningsmålinger går op og ned, og når man er en ambitiøs by i udvikling, så vil der komme svære sager, det er uundgåeligt, forklarer Jacob Bundsgaard på pressemødet.
Ny borgmester bliver 32-årige Anders Winnerskjold (S), hidtidig rådmand for sociale forhold og beskæftigelse. Jacob Bundsgaard medgiver, at det har spillet ind i hans exit-overvejelser, at der skulle være en egnet afløser i kulissen.
Det er derfor også nu, at tiden er inde til at give posten videre, så afløseren har tid til at profilere sig og blive kørt i stilling frem til KV25, forklarer den afgående borgmester.
Det er derfor også nu, at tiden er inde til at give posten videre, så afløseren har tid til at profilere sig og blive kørt i stilling frem til KV25, forklarer den afgående borgmester.
Et vink med en vognstang
Jacob Bundsgaard bliver den niende borgmester, som stopper midtvejs i perioden. De øvrige omfatter udover Hæstorp Andersen og Kastrup Larsen flere S-borgmestre, nemlig Frederikshavns bydronning Birgit S. Hansen, Fredericias Steen Wrist og Brøndbys Kent Magelund.
Desuden har 11 borgmestre meddelt, at de ikke genopstiller. Flest fra Venstre, men også de to socialdemokrater H.C. Østerby, Holstebros mangeårige borgmester og bykonge, og Hans Stavnsager, Faaborg-Midtfyns borgmester. Sidstnævnte sendte i samme anledning en syngende kritik mod regeringen.
I et interview med Kommunen.dk fortalte han, at borgmestrene ikke længere blev inddraget i beslutningerne på Christiansborg, som man var tidligere. Her fremhæver Hans Stavnsager eksempelvis debatten om jobcentrenes fremtid:
- Vi blev ikke inddraget i diskussionen om, hvordan området skal udvikles i fremtiden, men vi fik bare besked om, at nu lukker vi de kommunale jobcentre. Jeg synes, det er en naturlig del af ledelse, at man sætter sig ned og snakker med dem, der rent faktisk ved noget om og har ansvaret for området, inden man melder de politiske mål ud.
Kritikken og de mange borgmester-exits bør derfor være en vink med en vognstang til partitoppen, mener Lars Olsen.
- Mette Frederiksen har som formand fået skabt en enorm effektiv partimaskine, men partitoppen bør se indad i forhold til, hvor god man har været til at inddrage baglandet. Det er ikke bare borgmestre, som stopper, men også mange byrådsmedlemmer, som stopper i protest over, at kommunernes råderum er blevet så snævert, og at tingene i stedet styres fra Christiansborg og Finansministeriet, siger Lars Olsen.
Baglandet siger fra
Efter det skuffende valg til Europa-Parlamentet advarede en række socialdemokratiske borgmestre om, at partitoppens kurs med SVM-regeringen var blevet for utydelig og for langt væk fra klassiske socialdemokratiske værdier.
- Det virker, som om afstanden mellem partitoppen og baglandet er vokset, siger Lars Olsen.
Det kom blandt andet til udtryk på partikongressen i september, mener Lars Olsen.
Her lykkedes det ikke partitoppen at opnå det nødvendige totredjedeles flertal i afstemninger om hverken kønskvoter på opstillingslisterne eller om at tillade dobbeltmandater, selvom flere prominente lokalprofiler som Køge-borgmester Marie Stærke og Holbæk-borgmester Christina Krzyrosiak Hansen var blandt fortalerne.
- Vi har brug for mere samlingskraft i vores parti, der er simpelthen ikke sammenhæng mellem Christiansborg og det lokale. Vi mister så meget kvalitet rundt omkring i byrådene, for det er jo helt naturligt, at når man bliver dygtigere og gerne vil noget mere, så går man videre til national politik, lød det blandt andet fra Christina Krzyrosiak Hansen.
Og selvom der er et godt ræsonnement i argumentet, mener Lars Olsen, at den manglende opbakning først og fremmest er en protest fra baglandet.
- Når det ikke lykkedes dem at overbevise baglandet, så tror jeg, det er fordi, at folk efterhånden synes, at nu må der være grænser for, hvor meget partitoppen skal bestemme.
I Bundsgaards fodspor
32-årige Anders Winnerskjold overtager borgmesterposten, og hans vej til posten minder på mange måder om Jacob Bundsgaards egen.
Jacob Bundsgaard overtog selv borgmesterposten i utide, da Nicolai Wammen i 2011 stillede op til Folketinget, og ligesom Anders Winnerskjold i dag var Jacob Bundgaard dengang i 30’erne og med erfaring både som menigt medlem af byrådet og som rådmand.
Derudover er de begge opvokset i byen, uddannet som cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet, og har haft deres gang i DSU Aarhus’ lokaler som unge.
Lars Olsen påpeger, at Anders Winnerskjold dermed markerer sig som den seneste DSU’er, som træder ind på den store politiske scene.
- Vi har set et større generationsskifte for Socialdemokratiet inde på Christiansborg, som frem til 2022 var kendetegnet af Mette Frederiksen, Mattias Tesfaye og Kaare Dybvad, som alle er kendetegnet af en markant rød profil, men også hårde på udlændingeområdet.
I Aarhus har det netop været Anders Winnerskjold, som har været med til at lægge en hårdere linje i forhold til fx integration og i sagerne omkring kriminelle familier i udsatte områder af kommunen.
Med Lasse Frimand Jensen som ny borgmester i Aalborg kan det derfor tyde på, at et generationsskifte som på landsplan også er undervejs i Socialdemokratiet kommunalt.
- Jeg tror ikke, det er en udvikling, man styrer fra centralt hold, men snarere lokalt. Men det er da klogt at få nogle unge, talentfulde politikere frem i lyset – særligt i de byer, hvor der bor mange unge.
Hylder det lokale engagement
På pressemødet afviste Jacob Bundsgaard, at han havde haft drøftelser med statsministeren om en Sophie Hæstorp-rokade i Aarhus. Han gav dog kun et vævende svar på, om han gennem sin karriere var blevet tilbudt en ministerpost.
- Min plads i politik har været her i Aarhus, og det er her, jeg har hørt hjemme, svarede han i stedet.
På pressemødet hyldede han desuden lokaldemokratiet og lokalrøddernes indsats:
- Jeg vil egentlig anbefale alle, der vil gøre en forskel, at engagere sig lokalt. Det har været enormt givende at være borgmester og være aktiv, og det gælder ikke bare som borgmester eller som byrådsmedlem, men alle dem, som er rundt om i forskellige råd og nævn, og som alle er med til at udvikle hverdagen for borgerne, siger Jacob Bundsgaard.
Det er en vigtig opgave, men også en hård opgave, medgiver borgmesteren, hvilket de mange borgmesterexits også peger på:
- Det er ikke et nemt job at være borgmester, uanset hvilken kommune vi taler om. Jeg stopper ikke, fordi jeg er træt eller nedslidt, men fordi jeg har lyst til at prøve noget andet. Vi har dog alle en opgave i at sikre, at alle kan holde til at være med i lokalpolitik.
Historien kort
- Jacob Bundsgaards afgang som borgmester i Aarhus betyder, at Socialdemokratiet, efter et skuffende KV21 i de større studiebyer, stiller med tre nye spidskandidater til KV25.
- De nye kandidater skal forsøge at få fat i flere unge vælgere, de Socialdemokratiet står med et "aldersproblem", og det kan derfor være smart med nye kandidater, lyder det fra forfatter.
- Jacob Bundgaards afgang peger dog også på en frustration blandt flere borgmestre og byrådsmedlemmer om, at afstanden mellem partitoppen og baglandet har vokset sig for stor.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.