Borgmestre vil lade sløje arbejde hjemmefra
Borgmestre vil lade sløje arbejde hjemmefra
Er det nok til en sygemelding, når næsen løber, og man måske hoster lidt? Flere borgmestre vil lade småsyge medarbejdere arbejde hjemmefra. Coronakrisen har nemlig vist, at det kan mange flere sagtens gøre.
Desuden ses der langt færre sygemeldte under coronakrisen, siger Henrik Hvidesten (V), som er borgmester i Ringsted Kommune. Han vurderer, at det især skyldes et øget hensyn til egen og andres sundhed samt bedre håndhygiejne. Den læring skal med videre, siger han til Ritzau.
- Normalt ville man måske sidde derhjemme og sige: 'Jeg hoster lidt, men jeg kan godt passe mit arbejde'. Så tager man ind på kontoret og spreder smitten.
- I stedet kan man nu sige, at man godt kan arbejde, men hjemmefra. Så bliver man hjemme og får ikke spredt smitten, lyder det.
Fra borgmestrene i Slagelse, Guldborgsund, Vordingborg og Kalundborg lyder samme budskab, skriver DR.
Henrik Hvidesten understreger, at hvis man er sygemeldt, så skal man bruge tiden på at blive rask.
Jeg har talt med vores direktion om, at vi i sandhed skal lære af den måde, vi arbejdede på under coronakrisen. Når man arbejder hjemme, smitter man ikke de andre, og man kan virkelig fordybe sig
- Hvis man bør ligge under dynen, skal man gøre det. Det er ikke den situation, man skal tage stilling. Det er situationen, hvor man normalt ville være taget på arbejde med lidt hoste og ondt i halsen. For mange er det ikke en hindring i at gå på arbejde, men problemet er, at man tager smitten med, siger han.
Et spørgsmål om ledelse snarere end etik
Ifølge borgmester i Frederikshavn Birgit S. Hansen (S) er det i virkeligheden et spørgsmål om ledelse frem for et politisk spørgsmål, om de ansatte kan tage delvise sygedage derhjemme. Men hun er fortaler for idéen.
- Jeg har talt med vores direktion om, at vi i sandhed skal lære af den måde, vi arbejdede på under coronakrisen. Når man arbejder hjemme, smitter man ikke de andre, og man kan virkelig fordybe sig, siger hun.
I Faaborg-Midtfyn Kommune har borgmester Hans Stavnsager (V) endnu ikke lagt sig fast på, om hjemmearbejde kan blive en mulighed ved småsygdom. Det vil han først diskutere med repræsentanter for medarbejderne.
- Men corona har lært os, at det er en dårlig idé at gå på arbejde, hvis man hoster eller er småforkølet. I stedet kan det være, at man kan lave en aftale med sin leder om at arbejde hjemmefra. Men det er vigtigt at holde fast i, at hvis man er syg, så er man syg. Medarbejdere skal ikke sidde bag computeren derhjemme med 39 i feber, siger Hans Stavnsager.
Delvise sygedage er en glidebane
Det er formand for fagforbundet HK Kommunal Lene Roed enig i. Hun mener derfor, at delvise sygedage derhjemme er en glidebane. For når man er syg, er man syg.
- Vores medlemmer sætter en ære i at passe deres opgaver. Derfor melder de sig kun syge, hvis de rent faktisk er det. Hjemmearbejde er hverken mindre belastende end arbejdet på kontoret, og det er heller ikke noget, man lettere kan klare, når man er syg, siger Lene Roed i en kommentar.
Hver femte har arbejdet hjemmefra
- Omkring 500.000 er ansat i kommunerne.
- Godt 96.000 har arbejdet hjemmefra under coronakrisen, viser en repræsentativ stikprøve fra KL offentliggjort 4. maj. Det svarer til cirka hver femte.
- Blandt de ansatte, der har kunnet arbejde hjemmefra, er administrativt personale på rådhusene, socialrådgivere, ansatte i jobcentre og lærere i folkeskolen.
Ritzau
Hun frygter øget pres på syge ansatte og flere stresstilfælde.
Men Frederikshavns borgmester er ikke bekymret.
- Jeg synes ikke, at nogle på forhånd skal sætte sig ned med armene over kors. Jeg synes, vi alle skylder hinanden at få talt det godt igennem, så vi kan lære af det. Alt i alt er vi jo sat i verden for at servicere nogle borgere, siger Birgit S. Hansen.
Begrebet sygdom kan gøres mere fleksibelt
I Brønderslev Kommune har man også før coronatiden haft fokus på at arbejde mere hjemme, siger borgmester Mikael Klitgaard (V), som faktisk mener, at det vil betyde mindre stress, for det handler om at hjælpe hinanden.
- I kommunerne er det selvfølgelig især administrativt personale, der kan gøre det. Men for eksempel en lærer med et dårligt knæ kan godt hjælpe en vikar med noget forberedelse over Teams eller Skype. På den måde kan man godt gøre begrebet sygdom lidt mere fleksibelt, siger Mikael Klitgaard.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.