Borgmester: Vi tager små skridt mod fascisme
Borgmester: Vi tager små skridt mod fascisme
Det ser sort ud for det lokale demokrati, hvis man skal tro det debatpanel, der på Folkemødets anden dag debatterede i Kommunens telt på Cirkuspladsen.
- Opbakningen falder, folk forstår ikke, hvorfor tingene ikke sker hurtigere og hvorfor politikerne ikke er, hvor de selv befinder sig. Det skal vi gøre noget ved, for ellers bliver folk fascinerede af den stærke, handlingsdygtige mand, sagde Roskildes borgmester, Joy Mogensen (S), der frygter, at udviklingen kan lede til fascisme og autokrati.
Det er især distancen til den politiske debat, der er blevet større ifølge borgmesteren.
- Noget af det allermest deprimerende er, at når jeg spørger gymnasieelever, om de kunne tænke sig at blive politikere, så svarer de, at de ikke ved nok. Politik er blevet en for lukket sfære, sagde Joy Mogensen.
Centralt lokalstyre
En anden tendens, der ifølge debatpanelets deltagere får afstanden mellem politikere og borgere til at vokse, er det teknokratiske debatsprog og embedsmændenes trang til at have besluttet det meste i forvejen.
- Jeg ser et kæmpestort velsmurt, sektororienteret embedsapparat, der er fuldstændig ligesom før kommunalreformen. Det er bare blevet større, sagde Ib Oustrup, direktør i Center for Offentlig Kompetenceudvikling.
”Noget af det allermest deprimerende er, at når jeg spørger gymnasieelever, om de kunne tænke sig at blive politikere, så svarer de, at de ikke ved nok. Politik er blevet en for lukket sfære.”
- Politik er blevet noget med, at man skal vide noget om årsagssammenhængen. Det burde i højere grad handle om holdninger og værdier, tilføjede Ole Glahn (R), lokalvalgt i Kalundborg Kommune.
Samtidig har der været en alt for centralistisk tænkning de senere år, mente formand for Kommunaldirektørforeningen, Niels Højbjerg.
- Jeg har været meget imod, at embedsfolk bare kigger på benchmark-analyser og gør det på den samme strømlinede måde. Vi skal i stedet skabe et rum for lokale løsninger, lød det.
Hvem bestemmer?
Joy Mogensen synes dog, at Niels Højbjergs udsagn siger mere om problemet end om løsningen.
- Læg mærke til, at det er en embedsmand, der vil bestemme, hvordan vi skaber rum for det lokale demokrati. Det er det ikke. Det er os politikere, der skal træde i karakter, sagde hun, hvilket fik Niels Højbjerg til at svare igen.
- Den der reprimande om, at vi ikke skal blande os, tager vi overhovedet ikke til efterretning. Det er en forudsætning for, at der er et stærkt kommunalt styre i Danmark, at der er et tæt samarbejde mellem lokalpolitikere og embedsmænd, sagde stadsdirektøren fra Aarhus.
Panelet var meget enige om, at det mest af alt er politikernes opgave at få løst problemet.
- I skal holde op med at tude over, at I ikke kan få lov til at bestemme noget. I skal bare bide til bolle, så kan I bestemme alt det, I vil, sagde Niels Højbjerg, hvorefter Joy Mogensen fulgte trop:
- Borgerne er klar til det, og embedsværket er klar til det. Staten har ingen respekt eller forståelse for det, så det er rigtig vigtigt, at vi som lokalpolitikere træder i karakter, sagde hun.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.