Kommunen.dk
MENU

Blomsterenge ja tak, men hold græsset i skak

"Vild natur" er det nye humlebisummende buzzword, som sagtens kan tilpasses landets 500.000 græspollenallergikere, skriver Astma-Allergi Danmarks direktør.

Blomsterenge ja tak, men hold græsset i skak

"Vild natur" er det nye humlebisummende buzzword, som sagtens kan tilpasses landets 500.000 græspollenallergikere, skriver Astma-Allergi Danmarks direktør.
Vild natur behøver ikke ødelægge sommeren for allergikere, påpeger Anne Holm Hansen. Her har Almindelig Blåfugl fundet Almindelig Kællingetand, så sød biodiversitet kan opstå.
Vild natur behøver ikke ødelægge sommeren for allergikere, påpeger Anne Holm Hansen. Her har Almindelig Blåfugl fundet Almindelig Kællingetand, så sød biodiversitet kan opstå.
Foto: Kristian Poulsen, Biofoto, Ritzau Scanpix
16. okt. 2021
Anne Holm Hansen
ANNE HOLM HANSEN
ADM. DIREKTØR
ASTMA-ALLERGI DANMARK
Email

Det er en udbredt misforståelse, at vild natur er allergikerens fjende. Faktisk forholder det sig lige omvendt. I Astma-Allergi Danmark er vi derfor gået i dialog med en række kommuner og boligforeninger, så vi kan tænke klogt i fremtidens planlægning af vores byer. Vi arbejder også for at indsatsen for at balancere biodiversitet og sundhed bliver en del af den strukturelle forebyggelse i den kommende folkesundhedslov. 

Vi hylder kommunernes store indsats for at fremme den vilde natur og er glade for den store interesse fra både kommuner og boligforeninger, der ønsker at optimere deres allerede gode initiativer. Ved at samarbejde og tænke klogt kan vi i fremtiden finde en balance, der både kan forbedre biodiversiteten og komme tusindvis af  danskere med pollenallergi til undsætning.

Win-win for bio-diversitet og mennesker

For det store fokus på biodiversitet i landets kommuner gavner mennesker med allergier og er et anerkendelsesværdigt og vigtigt skridt mod et grønnere og sundere Danmark. Markblomster generer ikke allergikere. Græsset skal bare holdes nede, for at urter og vilde markblomster kan gro. 

De danske kommuner kappes om at blive den vildeste naturkommune og det er blevet populært at lade græsset gro i et forsøg på at øge biodiversiteten. "Vild natur" og "rewilding" er blevet humlebisummende buzzwords og mange virksomheder, boligforeninger og kommuner anlægger flotte, vilde rekreative områder i byerne og langs vores veje.

Sæsonen for græspollen er lang og ofte hård at komme igennem med høfebersymptomer som kløende øjne og løbende eller tilstoppet næse eller astmasymptomer som hoste og vejtrækningsbesvær. 

Desværre vælger mange kommuner at plante højt græs som den primære indsats i deres arbejde for at fremme den vilde natur i byerne. Det skyldes sandsynligvis, at det høje græs kan vokse frit og forekommer let at vedligeholde. Desværre volder det høje græs en række udfordringer for både natur og mennesker. Når det høje græs blomstrer, sender det nemlig store mængder pollen ud i luften, og for danskere med græspollen allergi fører det er til gener som høfeber- og astmasymptomer. 

Græs er den mest udbredte fremkalder af pollen allergi i Danmark; flere end 500.000 borgere rammes. Omkring 30 procent af dem har også astma, der kan blive forværret af pollen. Sæsonen for græspollen er lang og ofte hård at komme igennem med høfebersymptomer som kløende øjne og løbende eller tilstoppet næse eller astmasymptomer som hoste og vejtrækningsbesvær. 

Græsset skal kende sin plads

Det høje græs er ikke kun en udfordring for allergikere. Det er heller ikke det bedste habitat for mange dyr og insekter. Når græsset vokser frit, ”stjæler” det nemlig både sol, vand og næring fra hjemmehørende blomster og urter, der er vigtige kilder til føde for vilde bier og sommerfugle.  

Det er en udbredt misforståelse, at vild natur er danske allergikeres fjende. Faktisk forholder det sig lige omvendt.

Løsningerne ligger dog lige for. Ved at begrænse græsset og i stedet skabe bedre vilkår for de vilde, hjemmehørende planter, der ikke kræver pleje, kan vi skabe rammer for både dyr og mennesker i balance. Det betyder ikke, at vi skal udradere græsset, men blot minimere mængden og skabe et landskab, hvor græs i forskellige varianter står side om side med hjemmehørende blomster og urter. Det bliver både mere smukt, beboeligt og vedligeholdelsesvenligt.  

 

Astma-Allergi Danmarks bedste fif til en sundere og samtidig vild balance

  • Slå græsset tidligt på sæsonen i slutningen af marts/start april for at lægge en dæmper på væksten fra begyndelsen af græssæsonen.
  • Fjern græsaffaldet, så det ikke giver næring til ny græsvækst. Derved minimeres mængden af græsfrø og  nærringstoffer, så urterne får bedre chance for at vinde over græsserne.
  • Erstat græsarealer med hjemmehørende danske urter som f.eks. Blåhat, Almindelig Kællingetand eller Almindelig Knopurt, som vilde bier og sommerfugle lever på og af.  
  • Brug mikrokløver som blandingsprodukt til grønne plæneområder for at opnå et mere allergivenligt alternativ til den traditionelle græsplæne.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR