Vermunds partihop kan koste på troværdigheden
Vermunds partihop kan koste på troværdigheden
Man har et standpunkt, til man tager et nyt, sagde den tidligere S-statsminister Jens Otto Krag for mange år siden, og det ordsprog passer godt på Pernille Vermund, der nu er blevet en del af Liberal Alliance.
Hun er med egne ord modnet på flere politiske områder, herunder EU-politikken og udlændingepolitikken, hvor hendes tidligere parti, Nye Borgerlige, stod for et opgør med både EU og konventioner og en generelt markant hårdere tone på begge områder.
Det kom onsdag aften frem, at Vermund har meldt sig ind i Liberal Alliance, som står et andet sted.
Ifølge Rune Stubager, statskundskabsprofessor på Aarhus Universitet, er der et troværdighedsproblem. Og problemet ligger i højere grad hos Vermund end hos Liberal Alliance.
- Det vil formentlig koste hende nogle af de vælgere, der har stemt på hende netop på grund af positionen på særligt udlændingepolitikken, hvor Nye Borgerlige har en meget markant profil på højrefløjen.
Ida Auken betalte en høj pris
Det er ikke et dødsstød i forhold til genvalgschancer, understreger professoren.
Men han nævner et tilfælde, hvor det har haft en pris at skifte parti: Ida Auken (S) fik næsten 22.000 stemmer, da hun i 2019 blev valgt for De Radikale. Siden skiftede hun til Socialdemokratiet og fik ved valget i 2022 knap 10.000.
Pernille Vermund, der fik over 15.000 stemmer ved seneste valg, har tidligere langet ud efter såkaldte levebrødspolitikere, ligesom hun i lang tid holdt fast i, at hun ikke ville gro fast på Christiansborg.
Nu vil hun stille op til næste valg.
Hun har, påpeger Stubager, før sat folket op som en modsætning til en politisk elite.
- De stemmer kan hun ikke kapitalisere på længere.
Han nævner, at de vælgere, der hører under den "protestdagsorden", måske kan ende med at gå til Dansk Folkeparti eller Danmarksdemokraterne i stedet. Skulle Nye Borgerlige leve videre, kan de også ende der:
- Men jeg er ikke så optimistisk (for Nye Borgerliges fremtid, red.), medmindre de trækker en kanin op af hatten, siger Stubager.
LA Ungdom sidder klar med lup
Flere politikere på Christiansborg undres over Vermunds holdningsskifter. Og hos Liberal Alliances Ungdom er landsformand Simon Fendinge Olsen heller ikke umiddelbart begejstret:
- Pernille Vermund bliver nok aldrig æresmedlem i Liberal Alliances Ungdom. Men vores fokus er på politikken. Forbliver LA’s linje den samme, er det svært at være alt for vred. Men vi sidder klar med lup og holder øje med, om politikken ændrer sig i den ene eller anden retning, siger han.
Landsformanden understreger dog, at han så positive takter i torsdagens pressemøde.
Vermund møder til gengæld opbakning i folketingsgruppen, hvor flere byder hende velkommen, og hvor blandt andre forsvarsordfører Carsten Bach skriver på det sociale medie X, at han er glad, når folk bliver klogere.
Torsdag sagde hun ved et pressemøde på Christiansborg, at det er et "fair spørgsmål" at stille, om hun er utroværdig i sit skifte. Men hun lagde også vægt på, at det er tilladt at blive klogere.
- Jeg er ret stolt over, at jeg med tiden er blevet modnet, og det ville også være mærkeligt, hvis jeg gennem otte år var det måske eneste menneske i Danmark, der ikke er blevet klogere, sagde hun.
Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh, stoler også på Vermund. Han mener, at Vermund med tiden vil finde sig godt til rette i Liberal Alliance.
- Jeg vil gerne komme med den forudsigelse, at om et halvt år ser vi hende som en naturlig del af Liberal Alliance. Jeg er sikker på, at det bliver rigtig godt, og hvis jeg tager fejl, må I rive mig i næsen med det, siger han.
Disse politikere har forladt Nye Borgerlige
Få et overblik over de seks politikere, der har forladt Nye Borgerlige siden seneste valg:
- Mette Thiesen er skiftet til Dansk Folkeparti.
- Mikkel Bjørn er skiftet til Dansk Folkeparti.
- Lars Boje Mathiesen, der en kort overgang sidste år var partiformand, er løsgænger i Folketinget. Han har længe luftet tanker om at stifte et nyt parti, men det er endnu ikke sket.
- Pernille Vermund, partistifter af Nye Borgerlige og tidligere formand for partiet, er skiftet til Liberal Alliance.
- Kim Edberg Andersen er løsgænger, men vil gerne skifte til et andet parti.
- Peter Seier Christensen er løsgænger, men er sygemeldt med stress og har siden fået konstateret kræft.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.