Kommunen.dk
MENU

Valgforskere om metoo: Partiforeninger bør allerede nu rokere i kandidatlisterne

Mens #metoo-bevægelsen fylder i mediebilledet, kigger to valgforskere frem mod et kommunalvalg med krænkelser på dagsordenen.

Valgforskere om metoo: Partiforeninger bør allerede nu rokere i kandidatlisterne

Mens #metoo-bevægelsen fylder i mediebilledet, kigger to valgforskere frem mod et kommunalvalg med krænkelser på dagsordenen.
To valgforskere spår om, at de lokale partiforeninger allerede nu vil starte en renselsesproces af kandidaterne. “Der er formentlig ikke nogen partiforeninger, der har lyst til at udpege en spidskandidat, der har skeletter i skabet, fortæller Kasper Møller Hansen fra KU.
To valgforskere spår om, at de lokale partiforeninger allerede nu vil starte en renselsesproces af kandidaterne. “Der er formentlig ikke nogen partiforeninger, der har lyst til at udpege en spidskandidat, der har skeletter i skabet,” fortæller Kasper Møller Hansen fra KU.
Foto: Jens Astrup, Ritzau Scanpix

Metoo-bevægelsen fylder det nuværende mediebillede med krænkende borgmestre og byrådsmedlemmer. Ungdomspartier tager afstand, og Facebook-opdateringer skaber debat. Med blot et år til valget kan byrådspolitikerne ikke komme udenom flere krænkelsessager og metoo på dagsordenen.

Robert Klemmensen, der er professor på Syddansk Universitet, mener, at bevægelsen og debatten kommer til at ramme alle partier. 

- Metoo er ikke bare enkelte sager. Det er et fælles problem i politik. Der er ikke nogen partier, der vil kunne styre udenom metoo til kommunalvalget, siger han. 

Robert Klemmensen forventer, at der allerede nu vil være partiforeninger, der rokerer rundt på kandidatlisterne og bytter de velkendte kandidater ud på baggrund af interne sager. Der vil formentlig komme en del nye ansigter som spidskandidater, mener han. 

Det er Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor på Københavns Universitet, enig i. 

- Mere eller mindre alle kommuner har sager med krænkelser, og debatten vil ikke være ovre om et år. Der er formentlig ikke nogen partiforeninger, der har lyst til at udpege en spidskandidat, der har skeletter i skabet. Mange af partierne vil starte en renselsesproces på de interne linjer allerede nu, siger han. 

Mefoo egner sig ikke som valgtema

Ifølge Kasper Møller Hansen gør partierne klogt i at overveje kandidatlisterne nøje. For krænkelsessager er næsten umulige at forsvare sig over for, forklarer han. Borgmestre kan vælte og kandidaters kampagner kan gå helt i stå, hvis det kommer frem midt i valgkampen, at personen har krænkelser bag sig. 

  Metoo er ikke bare enkelte sager. Det er et fælles problem i politik. Der er ikke nogen partier, der vil kunne styre udenom Metoo til kommunalvalget

Men ifølge ham kommer det ikke til at være et af hovedemnerne i valgdebatten og vil formentlig ikke blive debatteret på lige fod med emner som minimumsnormeringer, ældrepleje og klima. 

- Det egner sig ikke til at være et tema at diskutere. Debatten vil formentlig ikke fænge lokalt. Det er en diskussion, hvor partierne hurtigt vil tage afstand til alle krænkelser. Der er ikke de store uenigheder på tværs af partierne, der kan skabe en større debat, siger han.

- Valgkampen vil langt hen ad vejen handle om reel kommunalpolitik. Det koster jo ikke kommunale penge at gøre op med krænkelserne. MeToo er et mere principielt og moralsk emne. 

Umuligt at forsvare sig

Begge forskere mener, at det er sandsynligt, at der vil komme flere kommunale krænkelsessager frem i lyset i løbet af det næste år. Robert Klemmensen forestiller sig, at nogle vil udnytte sager strategisk i valgkampen. 

- Der vil formentlig være nogen, der vil forsøge at føde sager om metoo-relaterede sager lige op til valget. For den anklagede vil det være tæt på umuligt at forsvare sig selv over for sådan en sag. Det er ikke usandsynligt, at kandidaterne ikke overlever, hvis der kommer anklager frem midt i valgkampen, siger han.

  Kommunalpolitikerne skal allerede komme frem nu, så de kan sige undskyld og komme videre. Alle politikerne har godt at kigge indad.

For når først rygter og hvisken starter i byrådene, kan det blive svært for den enkelte kandidat at dæmme op for. Derfor skal de lokale medier være deres ansvar bevidst, mener han. 

- De lokale medier skal ikke fokusere på at komme først med historier om krænkelser. Det skal også være korrekt. De lokale medier bliver nok endnu mere afgørende, end de har været førhen grundet den debat, vi har lige nu, siger han. 

Kommunalpolitikerne skal kigge indad

Kasper Møller Hansen mener ligeledes, at det er muligt, at der er nogen, der vil udnytte anklager om krænkelser strategisk i valgkampen. Men ifølge ham vil det nok være undtagelsen snarere end reglen. 

- Langt hen ad vejen ser vi, at politikerne behandler hinanden ordentligt i valgkampene. Men det kan godt ske. Og så snart det brænder, så kan man ikke slukke den igen. Man har jo ikke et Aftenshow i hver kommune, hvor politikerne kan forklare sine handlinger og tale ud, siger han. 

Derfor er det ifølge ham vigtig, at kommunalpolitikerne allerede nu overvejer, hvordan de skal tackle eventuelle interne sager. 

- Kommunalpolitikerne skal allerede komme frem nu, så de kan sige undskyld og komme videre. Alle politikerne har godt at kigge indad. Hvis man venter for længe, kan man risikere at stå helt alene med en sag. Det kan gøre rigtig ondt. Det er vigtigt at få bragt sagerne frem, så der kan komme løsninger på bordet.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR