Kommunen.dk
MENU

Udsatte får igen hjælp efter coronakrisen

Kommunerne skal igen behandle alle sociale sager som før coronakrisen. Der venter en stor sagspukkel med især udsatte familier, handicappede og misbrugere.

Udsatte får igen hjælp efter coronakrisen

Kommunerne skal igen behandle alle sociale sager som før coronakrisen. Der venter en stor sagspukkel med især udsatte familier, handicappede og misbrugere.
Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) oplyser, at socialområdet inden for de næste syv dage skal normaliseres, så udsatte igen får de samme tilbud og rettigheder som før coronakrisen.
Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) oplyser, at socialområdet inden for de næste syv dage skal normaliseres, så udsatte igen får de samme tilbud og rettigheder som før coronakrisen.
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Sårbare og udsatte grupper i samfundet har været slemt ramt af nedlukningen under coronakrisen. Ikke alle har fået den hjælp og støtte, som de normalt er berettiget til. For selv om socialområdet ikke har været helt lukket ned, så har en række tilbud og ordninger kørt på lavt blus eller været sat i bero under nedlukningen.

Men i løbet af den næste uge skal socialområdet vende tilbage til normalen. Det er meldingen fra Social- og Indenrigsministeriet. Den særlige Covid-19-bekendtgørelse, som har tilladt fravigelse af en række offentlige forpligtelser og rettigheder på socialområdet, ophæves dermed.

Det betyder blandt andet, at kommunerne igen skal rådgive og behandle alle sociale sager som normalt. Derudover skal sociale ydelser, som borgere har haft ret til, men som under nedlukningen har været ophørt, igen gives som normalt.

Samvær mellem anbragte børn og deres forældre, som for nogle i en periode har måttet foregå over video, skal nu igen foregå som før nedlukningen. Og de myndigheder, som fører tilsyn med tilbud på socialområdet, skal ligeledes tilbage i fulde omdrejninger.

Fokus på de udsatte

- Coronakrisen har været en hård tid for udsatte og sårbare mennesker. Takket være danskernes store indsats mod coronavirus kan det sociale område nu vende tilbage til normalen, siger socialminister Astrid Krag (S).

Hun tilføjer, at det er vigtigt, at myndighederne nu sætter stort fokus på de mennesker, der har været særligt berørt af nedlukningen.

- Vi ved, at nogle sårbare grupper ikke har modtaget den normale hjælp og støtte i en periode. Og vi har som fællesskab et ansvar for at række ud til dem og genskabe en tryg hverdag, siger socialministeren.

Hun minder desuden om, at mange udsatte også er i risikogruppen. Derfor er det vigtigt, at alle fortsat følger de sundhedsfaglige retningslinjer i hverdagen.

Særlige grupper med særlige behov

Formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Mads Bilstrup, er enig med ministeren i, at der er en række grupper, hvor der er særligt hårdt brug for at få samlet hurtigt op.

- Der er mange sårbare børn og familier, som vi næsten ingen kontakt har haft med under coronaperioden. Der er der brug for at sikre, at børnene får den trivsel og støtte, de skal have, siger han.

  Vi ved, at nogle sårbare grupper ikke har modtaget den normale hjælp og støtte i en periode. Og vi har som fællesskab et ansvar for at række ud til dem og genskabe en tryg hverdag

Også på handicapområdet har mange både psykisk og fysisk handicappede brug for bostøtte igen og hjælp til at få struktur på hverdagen.

- Endelig er der gruppen med både en psykiatrisk diagnose og et misbrugsproblem. Mange af dem er gået i selvisolation i denne periode og har slet ikke været til at komme i kontakt med, siger han.Nogle har været bekymrede for at blive smittede, mens andre har benyttet lejligheden til at vende ryggen til det offentlige system.

- Men vi ved, de skal have løbende hjælp, hvis de ikke skal gå i hundene og blive alvorligt syge eller dø, siger Mads Bilstrup.

Samlet set kan han se en stor sagspukkel ude i kommunerne.

- Så det kræver, at kommunerne afsætter de nødvendige ressourcer til at løfte opgaven den kommende tid og får ansat nogle flere til at løfte opgaven i hvert fald frem til nytårsskiftet, siger han.

Undtagelsestilstand på socialområdet er slut

  • En særlig Covid-19-bekendtgørelse har gennem hele krisen givet mulighed for at fravige en række offentlige forpligtelser og rettigheder på socialområdet.
  • Denne undtagelsestilstand bliver nu ophævet.
  • Dermed skal kommunerne rådgive og behandle alle sociale sager som normalt.
  • Lovpligtige sociale ydelser, som under nedlukningen midlertidigt var ophørt eller ændret, skal igen gives som normalt.
  • Samvær mellem anbragte børn og forældre skal foregå normalt som før nedlukningen.
  • Myndigheder, der fører tilsyn med tilbud på socialområdet, kan ikke længere indskrænke dette eller ændre måden, det foregår på.
  • Kommunerne har højst syv dage til at normalisere forholdene.

Kilde: Social- og Indenrigsministeriet


Ritzau

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR