Sygehusene kan spare 150.000 scanninger væk
Sygehusene kan spare 150.000 scanninger væk
En CT-scanning kan præcist fastslå traumer efter en trafikulykke, ligesom den kan give et tydeligt billede af, hvor langt fremskreden en kræftsygdom kan være. Behandlingen af patienten kan dermed hurtigt sættes i gang.
Det er en af forklaringerne på, at antallet af CT-scanninger foretaget på sygehusene stiger. Fra 230.000 i 2003, til 990.000 i 2017 og i dag over en million.
Nu viser en gennemgang af scanninger foretaget i Region Syddanmark, at omkring hver sjette scanning helt eller delvist mangler en klar faglig begrundelse.Det oplyser Sundhedsstyrelsen.
Ganges antallet op på landsplan, svarer det til, at der årligt udføres cirka 150.000 unødvendige scanninger.
- Projektet giver et konkret grundlag for at se på, om der foretages for mange scanninger. Hvis 150.000 scanninger kunne undlades, ville mange patienter kunne undgå de overflødige stråledoser, siger sektionsleder i Sundhedsstyrelsen Hanne Waltenburg.
International undersøgelse
Men det er endnu for tidligt at konkludere, om der på landsplan foretages for mange scanninger.
- Tallene er fra en enkelt region. Og de dækker over en begrænset periode. Men de giver en anslået størrelsesorden, som både dem, der arbejder med området, og vi i Sundhedsstyrelsen kan tænke ind i vores arbejde, siger Hanne Waltenburg.
De nye tal stammer fra et projekt med deltagelse af Danmark og seks andre lande i Europa. Fra hvert land er 1000 scanninger, foretaget i februar 2022, gennemgået af et internationalt hold af eksperter.
Resultatet viser, at Danmark har færrest ubegrundede scanninger. I top ligger Grækenland, hvor det gælder for 42 pct. mod 14 pct. i Danmark.
Ikke plads til overflødige scaninger
Sundhedsvæsenet er presset på økonomi og medarbejdere, Og derfor bør alle unødvendige scanninger undgås, siger Mette With Hagensen (S), der er formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark.
- Vi skal kun lave det antal scanninger, som er lægefagligt nødvendige. Vi har scannerne. Men der skal også være medarbejdere til at udføre scanningen og bagefter analysere den. Sygehusene scanner ud fra Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Og hvis der laves for mange unødvendige, så må retningslinjernes ændres, siger Mette With Hagensen.
På Radiologisk Afdeling på Odense Universitetshospital, der hører under Region Syddanmark, er de i gang med nedbringe antallet af unødvendige scanninger.
Afdelingen er eksempelvis stoppet med at genscanne patienter med små forandringer på lungerne. Det betyder 1000 færre scanninger om året, siger cheflæge Ib Erik Jensen.
- Hvis den første scanning viser, at forandringen er mindre end seks millimeter, og den ser godartet ud, så ved vi fra videnskabelige studier, at patienten ikke har større risiko end baggrundsbefolkningen for at få lungekræft. Og derfor scanner vi ikke igen.
Det giver ikke bare en økonomisk besparelse. Det skåner også patienten for stråling, der på længere sigt kan give kræft.
Ud af 100.000 patienter, der får foretaget en CT-scanning, vil cirka én udvikle kræft på grund af scanningen, siger Ib Erik Jensen.
Så når der i Danmark foretages en million scanninger om året, så vil ti patienter potentielt kunne få kræft.
Det kan en CT-scanning vise
- En CT-scanning er en avanceret røntgenundersøgelse med Computer Tomografi (CT).
- Scanningen kan bruges til at vise brud på knogler, til hurtig udredning af ondt i maven samt til at vise blødning i hjernen eller blodprop i lungerne.
- Herudover er CT-scanning velegnet til billeder af lunger, til at vise blodprop i hjertet samt ved udredning og opfølgning af kræft.
- Antallet af CT-scanninger er mere end firedoblet i Danmark siden 2003.
Kilder: Patienthåndbogen, Ugeskrift for Læger og Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.