Kommunen.dk
MENU

Sundhedsansatte kan få hurtig afklaring af coronasmitte

Mange kommuner melder om øget sygefravær i ældreplejen. Nu giver en undtagelse mulighed for, at de kan blive testet.

Sundhedsansatte kan få hurtig afklaring af coronasmitte

Mange kommuner melder om øget sygefravær i ældreplejen. Nu giver en undtagelse mulighed for, at de kan blive testet.
Billede
Foto: Hannah Paludan Kristensen, Ritzau Scanpix
19. mar. 2020
RITZAU/AK

Fremover kan tusindvis af ansatte på landets sygehuse og den kommunale ældrepleje hurtigt få afklaret, om de er smittet med coronavirus og skal blive hjemme, eller om de bare er forkølet og godt kan gå på arbejde.

Det er medarbejdere, der har milde symptomer på coronavirus, der nu kan blive testet på laboratorier og sygehuse over hele landet.

- Før var alternativet, at man skulle gå hjem i 14 dage og vente med at komme på arbejde til nogle dage efter ophør af symptomer. Med den her mulighed for at teste kan man få en hurtig afklaring af, om det bare er en let forkølelse, eller om der er tale om Covid19 (sygdommen, der følger af infektion med coronavirus, red.), siger Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner.

- Og hvis man bare er let forkølet, og der ikke er tale om Covid19, så må man gerne gå på arbejde, tilføjer hun.

Mange oplever øget sygefravær
I en rundspørge foretaget af kommunen.dk og DK Nyt mandag-tirsdag i denne uge meldte over halvdelen af de kommuner, som svarede, at de have flere sygemeldinger blandt plejepersonalet end normalt. 

- Da, der ikke længere testes, står medarbejderne via vagtlægen i situationer, hvor de efterfølgende må gå hjem i isolation. På samme vis er der mere fravær med snue/hoste/feber end almindeligt. Også i relation til symptomer blandt plejepersonalets familie .Der udvises stor forsigtighed for at begrænse smitten til de svageste borgere, berettede fx Norddjurs Kommune.

Det er disse medarbejdere, som nu får mulighed for at finde ud af, om de rent faktisk er smittede, eller om de godt kan gå på arbejde.

Færre i karantæne
Det er ifølge regionernes formand en stor fordel, at man ved hjælp af test af sundhedsansatte kan få en hurtig afklaring.

- Det kan være med til at give en afklaring, så det ikke ender med, at vi har et halvt sundhedsvæsen, der lige pludselig er i karantæne, siger hun.

Det almindelige råd til folk, der har symptomer på coronavirus, er at gå hjem og lægge sig under dynen i 14 dage. Det er kun de alvorligt syge, der bliver testet for, om de er smittet eller ej.

Kan ikke undvære for mange
Regionernes formand er overbevist om, at langt de fleste danskere vil have forståelse for, at man tilbyder en hurtig afklaring til de sundhedsansatte.

- Jeg tror, at man i den her særlige situation vil have forståelse for, at vi har rigtig meget brug for vores sundhedsmedarbejdere og ansatte i ældre- og plejesektoren.

- Det er dem, der skal tage sig af de syge og svækkede borger, og dem kan vi ikke undvære mange af, siger Stephanie Lose.

Muligheden for hurtig afklaring for ansatte i sundhedssektoren og ældreplejen udspringer af nye opdaterede retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen.

Et andet tiltag i forhold til de ældre er, at transportministeren, Ældre Sagen og Faglige Seniorer nu i fællesskab opfordrer ældre borgere til ikke at tage offentlig transport.

- Vi står i en alvorlig situation, hvor vi desværre har set flere ældre borgere blive hårdt ramt af coronavirus, siger transportminister Benny Engelbrecht (S).

- Ældre kan mindske risikoen for, at de bliver smittet, ved at undgå bus, tog og metro. Derfor kommer vi nu med denne fælles appel, siger han i en pressemeddelelse. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR