Smittetal på afveje sender advarselstegn
Smittetal på afveje sender advarselstegn
Modsat lande som Østrig, Spanien og Israel er der kontrol med coronavirusset i Danmark. Antallet af indlagte falder fortsat, og blandt de få indlagte kan det tælles på én hånd, hvor mange der er så syge, at de behandles på en intensivafdeling.
Alligevel er der ifølge viruseksperter grund til at være på vagt: Fra et ellers stabilt niveau er antallet af smittede begyndt at stige.
Nye tal fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at der i uge 29 blev påvist 240 tilfælde, hvilket er en stigning i forhold til de 169 tilfælde ugen før og de 123 i uge 27.
- Det er udtryk for, at der er nogle små gløder, som ulmer. Dem skal vi have bremset i tide, siger Tyra Grove Krause, der er overlæge og afdelingschef i SSI, til Ritzau.
Det er udtryk for, at der er nogle små gløder, som ulmer. Dem skal vi have bremset i tide.
- Vi mødes i større forsamlinger, og for at det ikke skal blusse yderligere op, skal vi være opmærksomme på god håndhygiejne og på at holde afstand.
Hun understreger, at der trods stigningen ikke er tegn på større udbrud eller vedvarende smittekæder, der er ude af kontrol. De fleste smittede er i familie med hinanden og typisk smittet efter en sammenkomst.
Heunicke: Vi er nødt til at holde fast
På Facebook minder sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om, at den danske strategi hviler på test, opsporing og isolation. Men først og fremmest på at alle følger retningslinjerne og de gode råd om hygiejne.
- Jeg ved godt, at det ikke er let. Men vi er nødt til at holde fast - ikke mindst af hensyn til de sårbare i vores samfund, nemlig de ældre og personer, der i forvejen kæmper med en kronisk eller livstruende sygdom, skriver han.
Fase fire i genåbningen skal efter planen finde sted i begyndelsen af august. Blandt andet natklubber og diskoteker har ytret håb om at komme med.
Men fortsætter antallet af smittede med at stige, så bør det udskydes, mener formand for Lungeforeningen Torben Mogensen.
- Jeg synes, at det er bekymrende, for antallet af nysmittede har ligget lavt og stabilt gennem lang tid. Problemet er, at en stigning har tendens til at begynde langsomt og så gå hurtigt, hvis man ikke passer på.
Hvis ikke det her kommer i ro igen, har vi ikke styr på det, og så vil fase fire være meget risikofyldt.
- Hvis ikke det her kommer i ro igen, har vi ikke styr på det, og så vil fase fire være meget risikofyldt, siger Torben Mogensen, der er læge og tidligere vicedirektør på Hvidovre Hospital.
Han henviser til, at der ikke kun er de ældre og de sårbare, der skal vises hensyn til. De seneste måneder har vist, at også unge og ellers raske kan blive hårdt ramt.
Fokus på årsagen
Thomas Benfield, overlæge og professor ved Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital, er knap så bekymret.
Det er vigtigt at holde øje med tallene, men det er mindst lige så vigtigt at have fokus på årsagen til stigningen.
- Det kan være forskellige udbrud, som man har styr på, og så er det ikke bekymrende.
- Men kan man ikke se, hvor de 200-300 smittede hver uge kommer fra, og er der ingen sammenhæng mellem dem, så kan vi være på vej hen mod en mere udbredt smitte.
Han er ikke som sådan bekymret for fjerde fase. En fuldkommen genåbning af nattelivet kan dog give anledning til panderynker.
På SSI henviser Tyra Grove Krause til, at omfanget af genåbningen er en politisk beslutning.
- Uge 27: 123 bekræftede tilfælde
- Uge 28: 169 bekræftede tilfælde
- Uge 29: 240 bekræftede tilfælde.
Uge 30:
- Mandag (tallet er opgjort siden fredag): 89
- Tirsdag: 4
- Onsdag: 48
- Torsdag: 42
Kilde: Statens Serum Institut
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.