Skoler ringer ind til udfordrende efterår
Skoler ringer ind til udfordrende efterår
Rundt omkring på landets skoler er lærere og skoleledelse i denne uge mødt ind for at gøre de sidste forberedelser til det nye skoleår, der starter på mandag.
Ifølge formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal er det en svær opgave i år, hvor skolerne skal vægte hensyn til undervisningen over for hensyn til fortsat at forhindre spredning af coronavirus.
- Det er nu, at praktikken skal gå op, og jeg tror, at vi vil se, at nogle kommer i en klassisk konflikt, hvor der er noget, der trækker i hver sin retning, siger han.
Lige før sommerferien kom et sæt nye retningslinjer fra Børne- og Undervisningsministeriet og Sundhedsstyrelsen på plads. De gav skolerne lov til at fravige et hidtidigt krav om, at eleverne skulle holde en meters afstand. Men kun i de tilfælde, hvor det er afgørende for undervisningen.
Vi skal tage en masse hensyn til sikkerheden. Men samtidig er der en forventning om, at vi skal tilbage med fuld dækning i alle fag ligesom før 12. marts. Det kan godt blive svært at forene de to ender.
Så få lærere som muligt, men uden retningslinjer
Eleverne skal fortsat helst blive i det samme lokale og have så få forskellige lærere som muligt - medmindre hensynet til undervisningen tilsiger noget andet, lyder det. Retningslinjerne giver altså ikke noget entydigt svar på, hvordan skolerne skal indrette sig. Det er i høj grad op til skolerne selv at finde frem til.
- Vi skal tage en masse hensyn til sikkerheden. Men samtidig er der en forventning om, at vi skal tilbage med fuld dækning i alle fag ligesom før 12. marts.
- Det kan godt blive rigtig svært at forene de to ender, siger Claus Hjortdal.
Det er klart, at det tager både tid, og det koster penge, og det er også derfor, det er rigtig vigtigt, at man lokalt laver nogle retningslinjer for, hvad man kommer tilbage til.
Blandt lærere venter man både med spænding og bekymring på det nye skoleår.
Mange lærere glæder sig til at komme tilbage til en mere normal hverdag. Men det bliver en udfordring fortsat at følge retningslinjerne, uden at det tager for meget tid fra undervisningen, siger Regitze Flannov, formand for undervisningsudvalget i Danmarks Lærerforening.
- Nogle af de praktiske udfordringer er, at vi skal have en meget høj rengøringsstandard og en meget høj hygiejnestandard. Og nu, når hele fagrækken er i spil, vil der også være flere skift og flere børn, man er i kontakt med.
- Det er klart, at det tager både tid, og det koster penge, og det er også derfor, det er rigtig vigtigt, at man lokalt laver nogle retningslinjer for, hvad man kommer tilbage til, siger hun.
KL forventer store lokale forskelle
Ifølge Thomas Gyldal Petersen (S), formand for Børne- og Undervisningsudvalget i KL bliver der formentlig store lokale forskelle på, hvordan de nye retningslinjer fortolkes.
Det kan være, om mor og far må følge de små elever hele vejen ind i klassen, eller om de pænt må sige farvel ved skoleporten. Eller om eleverne kan skifte lokale midt på dagen for at have billedkunst eller madkundskab - eller om de må klare det hele i et og samme lokale for at mindske smitten.
På Bredagerskolen i Vejle Kommune har man valgt at holde fast i mange af de tiltag, som var en del af hverdagen under coronanedlukningen.
Det betyder, at eleverne afleveres uden for skolen, at fælles morgensang er aflyst, og at lærere og elever kun omgås én klasseårgang.
Til gengæld er alle elever tilbage i deres klasser.
- Vi har evalueret, hvad vores erfaringer er, og hvad vi vil tage med ind i det nye skoleår, siger skoleleder Lance Anthony Luscome.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.