Skolechefer vrider hjernen for de store elever
Skolechefer vrider hjernen for de store elever
Landet over er kommunale skolechefer gået i tænkeboks for at overveje, hvordan de ældste folkeskoleelever kan sluses tilbage på skolebænken.
Endnu ved de ikke, om regeringen vil give eleverne grønt lys til at komme fysisk tilbage til skolerne efter 10. maj. Men ifølge Thomas Medom (SF), Aarhus Kommunes rådmand for børne- og ungeområdet, er kommunerne nødt til at forberede sig på det.
- Sidst fik vi meget kort varsel, og det kan vi ikke byde vores ledere og medarbejdere i skoler og institutioner igen.
Rådmanden henviser til, at regeringen lige inden påske besluttede, at skoler og daginstitutioner efter påske atter skulle åbne dørene for børn op til 5. klasse.
Sidst fik vi meget kort varsel, og det kan vi ikke byde vores ledere og medarbejdere i skoler og institutioner igen.
Buen er spændt i Svendborg
Når det gælder de ældste elever, står særligt to udfordringer nu og blinker: Hvor skal de være, og hvem skal undervise dem?
I forbindelse med genåbningen for de små elever har de fleste skoler måttet inddrage udskolingens lokaler for at kunne overholde sundhedsmyndighedernes krav om, at der skal være mindst to meter mellem børnenes borde.
Desuden er mange af de ældste elevers lærere sendt ned i de små klasser, fordi de yngste elever er blevet delt op i mindre grupper, der kræver hver sin voksen.
Det sidste giver især hovedpine i Svendborg Kommune, siger skolechef Nanna Lohman.
- Det udfordrende for os og de fleste andre kommuner er kapaciteten på personale, for vi har virkelig spændt buen nu, siger hun og fortsætter:
- Så længe Sundhedsstyrelsens krav hedder to meter, så vi bliver nødt til at dele vores hold op i to eller tre, så har jeg svært ved at se, at det kan lade sig gøre at tage de ældste elever ind efter 10. maj.
Det udfordrende for os og de fleste andre kommuner er kapaciteten på personale, for vi har virkelig spændt buen nu.
Både Nanna Lohman og Thomas Medom håber derfor, at de partiledere, der netop nu forhandler genåbningens fase 2, vil lade de enkelte kommuner finde den bedste lokale løsning for at få de ældste elever retur.
- I givet fald kan en mulighed være, at vi for at skaffe plads på skolerne må sende nogle af de yngste hjem. Måske skal de ældste være på skolen nogle dage og de yngste andre dage, siger Thomas Medom.
Den model afviser Nanna Lohman for Svendborgs vedkommende. Hun har til gengæld et andet bud:
- Vi kunne gøre det sådan, at de ældste elever et par timer om dagen kunne komme hen på en boldbane og lave noget socialt sammen, og så foregik fjernundervisningen stadig før eller bagefter.
Hvad hvis regnen kommer?
Det forudsætter dog, at regnen ikke igen begynder at høvle ned, for hvor skal eleverne så mødes, når deres klasselokaler er optaget af yngre elever? Netop det spørgsmål er flere kommuner godt i gang med at finde svar på.
I København har blandt andet Bella Center tilbudt, at op til 1.500 skoleelever kan få plads i de tomme konferencehaller.
I Esbjerg Kommune ser man ifølge skolechef Bo Meldgaard på muligheden for at samle de ældste elever i sportshaller eller lignende bygninger nær skolerne.
- Men det kan være, at det kun er enkelte klassetrin - for eksempel 8. og 9. klasse - som kommer afsted, siger han.
I Odense Kommune har tanken om at finde alternative lokaler til eleverne fra 6.–10. klasse også været oppe at vende, men er blevet droppet.
- Så længe Sundhedsstyrelsens retningslinjer er som nu, vurderer vi det som urealistisk at finde lokaler til cirka 7.000 elever, der vil give bedre undervisning end den nuværende fjernundervisning, skriver kommunens presseansvarlige i en mail.
300.000 elever fortsat hjemsendt
- Knap 400.000 elever i grundskoler fik fra onsdag den 15. april lov til at vende tilbage til deres klasser i årgangene 0.–5. klasse.
- Samtidig fik eleverne fra 6.–10. klasse at vide, at de tidligst kan komme tilbage til fysisk undervisning den 10. maj.
- Dermed er godt 311.000 elever i grundskolerne - inklusiv efterskoleelever - hjemsendt på anden måned.
Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.