Skal børn fra smittefamilier blive hjemme?
Skal børn fra smittefamilier blive hjemme?
Det er ikke nok, at Sundhedsstyrelsen nu indskærper, at børn i risikogrupper eller med familie i risikogrupper bør tale med en læge, inden de vender tilbage til skole eller institutioner fra på onsdag.
Sådan lyder det fra forældreorganisationerne Skole og Forældre samt Forældrenes Landsorganisation, Fola. De mener, at der skal strammes på retningslinjerne, så børn med en covid-19-syg i husstanden simpelthen skal holdes hjemme. Det vil mindske bekymringen hos familier med en kronisk syg i huset, for at deres børn møder smitten i skolen og bringer den hjem.
- Familier med covid-19 i hjemmet, hvor man ikke bare lige kan isolere de syge fra de raske, har svært ved at leve op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer, siger Rasmus Edelberg, formand for Skole og Forældre, til Ritzau.
Derfor mener han, at de børn skal bliver hjemme.
- Så kan vi holde smittespredningen effektivt under kontrol og tage ansvar for dem, der har for lidt plads til at isolere sig selv samt for sårbare familier. Så det vil være til gode for alle, siger han.
De små kan ikke lære at holde afstand
Signe Nielsen, formand for Fola, bakker op.
- Vi mener, at i hvert fald de små børn på 0 til seks år i dagtilbud ikke realistisk kan afholdes fra kontakt med forældrene. Derfor skal de ikke i dagtilbud, hvis de har en forælder eller søskende, der er smittede, siger hun og tilføjer:
- De små kan ikke lære at holde afstand eller hoste i albuen. For en halvandenårig vil det samtidig være rigtigt svært ikke at skulle se sin mor eller far i tre uger, fordi de er smittede.
Professor: Tilpas til virkeligheden
Forældrene bakkes op af professor i virologi Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet. Han mener, at Sundhedsstyrelsen bør tilpasse sine retningslinjer til virkeligheden, hvor ikke alle bor i store lejligheder eller villaer.
- I stedet for at fodre epidemien bør vi tage et ekstra forsigtighedshensyn, så den ikke vokser alt for kraftigt, når en masse børn nu kommer tilbage og mødes i skolen, sige han til TV2.
Grupper der er særligt sårbare for corona
* Ældre over 65 år - og især over 80.
* Personer med visse kroniske sygdomme som hjerte-kar-sygdom, lungesygdom, kronisk nyresygdom med nedsat nyrefunktion, kronisk leversygdom samt diabetes type 1 og 2. Især, hvis man har følgevirkninger.
- Muskelsygdomme og neuromuskulære sygdomme, der giver nedsat hostekraft eller gør det svært at komme af med slim fra luftvejene.
- Svær overvægt med BMI over 35. Det afhænger dog af, om man også har andre risikofaktorer.
- Særlige blodsygdomme med øget risiko for komplikationer.
* Visse personer med nedsat immunforsvar på grund af blodsygdomme, organtransplantation eller immunhæmmende behandling. Det kan være kemoterapi eller strålebehandling eller personer med hiv.
* Børn, der har følgetilstande efter at være født for tidligt.
* Gravide og kvinder, der har født inden for de seneste to uger.
Kilder: Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen.
Han opfordrer til, at Sundhedsstyrelsen spiller ud, fremfor at folk laver deres egne regler.
Ifølge Rasmus Edelberg fra Skole Og Forældre handler det om at gøre det hele enkelt og konkret for alle familier.
- Der er desværre et pres på nu, for når alle børn mødes i klasserne lige om lidt, så er det for sent at ændre rådgivningen. Har du først smittet din klassekammerat med corona, og vedkommende bliver alvorligt syg, så har vi balladen.
Sundhedsstyrelsen står dog foreløbig fast.
- Vi vurderer, at hvis man opfylder kravene til selvisolation, så er smitterisikoen begrænset, siger forebyggelseschef Niels Sandø fra Sundhedsstyrelsen til DR.
- Og det, man så taler om, er smitte til andre børn. Men der er der jo indført rigtigt mange anbefalinger og skærpede krav om rengøring og organisering af undervisning og leg, siger han.
Søndag oplyste KL, at omkring halvdelen af landets kommuner i en rundspørge har meldt sig parat til at genåbne de første skoler og daginstitutioner fra onsdag efter omkring en måneds lukning. Resten venter at genåbne i dagene frem til 20. april.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.